دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


سیگار ارزان است، گرانش کنید


سیگار ارزان است، گرانش کنید
همه می دانند که مصرف سیگار یعنی دود کردن پول فرد، خانواده و اجتماع. مطالعات نشان می دهد .سالانه ۱۰۰۰ میلیارد تومان در کشور هزینه مصرف سیگار و دود کردن آن می شود که این هزینه می تواند در راه آبادانی و رفاه زندگی به کار گرفته شود.
طبق اطلاعات منتشره توسط سازمان جهانی بهداشت سالیانه از ۳۰۰ میلیارد دلار درآمد کمپانیهای دخانیات، ۲۰۰ میلیارد دلار آن سود بوده و بدیهی است برای حفظ آن حاضرند به هر اقدامی دست بزنند.
در کشورهای پیشرفته هزینه های بهداشتی رسیدگی به بیماریهای ناشی از مصرف دخانیات، بین یک دهم تا ۱/۱ درصد تولید ناخالص ملی در نوسان است و حدود ۶ تا ۱۵ درصد هزینه سالیانه بهداشتی را به خود اختصاص می دهد.
در ایران نیز هزینه های درمان بیماریهای ناشی از مصرف دخانیات سالانه بین ۲ تا ۳ هزار میلیارد تومان یعنی ۲ تا ۳ برابر هزینه سیگار دود شده است.
هزینه های سلامتی ناشی از مصرف دخانیات به هیچ وجه قابل مقایسه با درآمدهای محدود شرکتهای دخانیاتی نیست و تولید و مصرف دخانیات در دراز مدت به توسعه اقتصادی هیچ کشوری کمک نمی کند به دلیل اینکه توسعه به منظور تأمین نیاز انسانها در جهت سلامت جامعه می باشد.
آنچه مسلم است تولید و توسعه هر محصولی، در نهایت، دسترسی به تولیدات را افزایش می دهد، بخصوص زمانی که هدف جوانان باشند و چون دخانیات محصولی مضر برای سلامتی است و ثابت شده تقریباً بین ۱۵ تا ۲۲ سال طول عمر افراد سیگاری را کاهش می دهد، بنابراین برای جوامع مقرون به صرفه نیست که برای کسب درآمدهای محدود علاوه بر تحمل هزینه های کلان درمان بیماریهای ناشی از مصرف دخانیات نیروهای فعال و ماهر خود را در زمینه های مختلف ۱۵ تا ۲۲ سال زودتر از دست دهند.
● سیگار نباید ارزان باشد
مطالعات نشان داده است در بعضی از جوامع صنعتی با افزایش قیمت سیگار به میزان ۱۰ درصد، موجب کاهش مصرف آن به میزان ۴ درصد در کل جامعه و ۱۳ درصد در نوجوانان بوده است.
همچنین برآورد محققان در سازمان جهانی بهداشت و بانک جهانی نشان می دهد مالیات تا حدی که به افزایش ۱۰ درصد قیمت سیگار منجر شود موجب می شود حدود ۴۲ میلیون نفر در جهان سیگار را ترک کنند.
تحقیقات نشان داده است افراد شاغل سیگاری باعث وارد آوردن هزینه های هنگفت به دوش کارفرمایان خود از طریق بالا بودن غیبت از کار، پرداخت حق بیمه زیاد، کاهش بهره وری، هزینه های هنگفت نگهداری،همچنین آسیب رسانی به افراد غیر سیگاری از طریق تنفس تحمیلی دود سیگار می شوند. از سوی دیگر محدود کردن مصرف سیگار در محیطهای کاری گامی اساسی برای تشویق افراد به ترک استعمال دخانیات می باشد.
ایجاد مشاغل ومالیاتهای ساده به دست آمده امروز، اقدامهای کنترل کننده استعمال دخانیات را با مشکل مواجه می کند و صنایع دخانیات با استفاده از پول، قدرت و هوشیاری از این طرز تفکر حمایت کرده و با تهدید در خصوص از دست رفتن فرصتهای شغلی و بدون در نظر گرفتن زیانهای اقتصادی فراوان در صدد افزایش بازار فروش محصولات خود می باشند.
ط مقایسه تغذیه و مصرف دخانیات
اگر چه کمبود غذا مشکل افراد بسیار فقیر بوده و ضروری است سهم عمده ای از درآمد خانواده صرف خریداری مواد غذایی گردد، با این وصف، هزینه مصرف دخانیات، دیدگاه افراد را در مورد رژیم غذایی مناسب و سوء تغذیه تغییر داده است. در واقع در خانواده های مستمند، این مصرف دخانیات است که به عنوان نیاز اساسی مورد توجه قرار می گیرد و تأمین غذا برای مدیر و اعضای دیگر خانواده حالت تحمل می یابد.
به عنوان مثال در مناطق شهری و روستایی کشور بنگلادش، هزینه مصرفی خرید مواد دخانی بسیار بیشتر از شیر است، در حالی که هزینه متوسط خرید روزانه سیگار برای یک فرد معتاد بنگلادشی، برای خرید سه هزار کالری برنج کافی است. پژوهشهای انجام شده در این خصوص حاکی از آن است که ۵/۱۰ میلیون گرسنه در بنگلادش وجود دارد و روزانه ۳۵۰ کودک به دلیل هزینه کردن درآمد خانواده، در راستای خریداری مواد دخانی به جای غذا می میرند.
بررسی قیمت انواع مختلف سیگار در مقایسه با غذا نیز بسیار مفید است اگر درآمد روزانه خانواده ای صرف خریداری یک بسته سیگار با مارک معروف نشود واقعاً دسترسی خانواده به مواد غذایی چقدر افزایش خواهد یافت؟
با توجه به این نکته که شرکتهای چند ملیتی، تولید سیگارهای پر هزینه را افزایش داده اند و در اکثر مناطق، فقیران بخش اصلی جامعه سیگاری را تشکیل می دهند پاسخ کاملاً روشن است.
تأمین مواد غذایی غنی نظیر شیر، تخم مرغ و گوشت برای افراد فقیر تجملی به نظر خواهد آمد و بر عکس مصرف دخانیات یک ضرورت شناخته خواهد شد.
در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، درآمد در دست مردان است و آنها اولین دسترسی را به مواد غذایی دارند.در این گونه خانواده ها مردان صاحب اختیار بوده و به راحتی درآمد خانواده را صرف خرید مواد دخانی می کنند و ممکن است خوب نیز تغذیه شوند، اما زنان و کودکان گرسنه خواهند ماند.
● مصرف دخانیات در زنان
مصرف سیگار نقش مهمی در مرگ و میر زنان در آمریکا دارد. از سال ۱۹۸۰، وقتی که گزارش جراحان عمومی با عنوان «زنان و سیگار» برای اولین بار منتشر شد، حدود سه میلیون نفر از زنان در اثر ابتلاء به بیماریهای ناشی از سیگار دچار مرگ ناگهانی شده بودند.
در سال ۱۹۹۷ در آمریکا، حدود ۱۶۵ هزار نفر از زنان در اثر بیماریهای ناشی از استعمال دخانیات از قبیل سرطان ریه و سایر سرطانها، بیماری قلبی، و یا بیماریهای مزمن ریوی جان خود را از دست دادند.
مصرف سیگار بزرگترین عامل ایجاد سرطان ریه در زنان است و در آمریکا حدود ۹۰ درصد مرگهای ناشی از سرطان ریه در زنان، به دلیل مصرف سیگار می باشد.
مصرف سیگار یکی از مهمترین عوامل ایجاد سرطان حلق و مثانه در بین زنان است همچنین خطر ابتلاء به سرطان لوزالمعده و کلیه در آنان بالا است.
● پیشنهادها
نظر به اینکه تبلیغات و کاهش میزان مالیات بر محصولات دخانی، مردم را تشویق خواهد کرد در مقایسه با مواد غذایی پول بیشتری را صرف خرید محصولات یاد شده نمایند با حذف هر گونه تبلیغ و نیز اعمال مالیاتهای بالا، اتلاف سرمایه های خانواده بویژه مستمندان معتاد کاهش خواهد یافت.
بی تردید کنترل مصرف دخانیات برنامه ای است که در کاهش فقر همگام با حصول اهداف بهداشتی تأثیر بسزایی خواهد داشت.
مریم زنگنه
منبع : روزنامه قدس


همچنین مشاهده کنید