پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 16 May, 2024
مجله ویستا


سیگار برای نسل جوان پایان ماجرا نیست!


سیگار برای نسل جوان پایان ماجرا نیست!
مصرف دخانیات از مخرب ترین رفتارهای غیربهداشتی است که سلامت جوانان و نوجوانان را با خطر جدی مواجه می کند. علیرغم تلاش هایی که در سالهای اخیر صورت گرفته، مصرف مواد دخانی هر ساله رو به افزایش است که این امر ضرورت برخورد اصولی تر و هماهنگ وزارتخانه ها و سازمان های مختلف ذی ربط را به منظور مقابله با این اعتیاد نزدیک به خطر مواد مخدر نشان می دهد.
تحقیقات جدید نشان می دهد، استعمال دخانیات، خطر ناباروری در زوج ها را به دنبال دارد. همچنین درصد بالایی از ناتوانایی های جنسی مردان ریشه در مصرف دخانیات دارد. عفونت های تنفسی، برونشیت مزمن، بیماری قلبی عروقی، ناهنجاری های دهان و دندان و مهمتر از همه سرطان ریه از دیگر عوارض مهم استعمال دخانیات است.
کشیدن سیگار در نوجوانان، احتمال مصرف مواد مخدر و الکل را در آنها به دنبال دارد. براساس تحقیقات انجام شده، اغلب نوجوانان سیگاری از یک یا چند دوست سیگاری برخوردارند. همچنین مصرف سیگار در والدین یا گروه هایی که نوجوانان از آنها تاثیر می پذیرند مانند معلمان، در شروع سیگار کشیدن و تداوم آن موثر است.
● تبلیغات ضعیف نسبت به عوارض مصرف مواد دخانی
مصرف مواد دخانی در نوجوانان و جوانان به حدی رسیده که امسال شعار جوانان بدون دخانیات توسط سازمان بهداشت جهانی در نظر گرفته شده است.
دکتر علی عبدالهی نیا، مسوول واحد پژوهش جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات در این باره به خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا، گفت: طبق آمار موجود از سال گذشته، میزان استعمال سیگار در بین نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ سال حدود ۳ درصد است که این رقم در مقایسه با سال ۸۲ یک درصد افزایش داشته است. اضافه کردن مصرف قلیان به سیگار در سال ۸۲ آمار ۱۲ درصدی را نشان می داد. این در حالی است که این رقم در سال گذشته به ۲۶ درصد رسید.
به گفته وی، طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، پس از لبنان و امارات متحده عربی، ایران رتبه سوم را از نظر استعمال دخانیات در میان کشورهای منطقه خاورمیانه به خود اختصاص داده است.
سازمان بهداشت جهانی به منظور کنترل مصرف دخانیات در میان جوانان، سیاست های خاصی را اعلام کرده است. هشدار نسبت به خطرات و زیان های استعمال دخانیات، اجرای ممنوعیت تبلیغ، ترویج و حمایت مالی از دخانیات، حفاظت افراد از دود ناشی از استعمال دخانیات، افزایش مالیات برمحصولات دخانی و کمک به افراد سیگاری جهت ترک سیگار از جمله سیاست های سازمان بهداشت جهانی برای کاهش و کنترل مصرف مواد دخانی است. این در حالی است که در کشور ما، بیلبوردهای تبلیغاتی، دستگاه های ارتباط جمعی و رسانه ها با نگاهی گذرا به مواد دخانی و آثار سوء آن، هفته مبارزه با مواد دخانیات را به پایان رساندند.
دکترعبدالهی نیا با نارضایتی نسبت به تبلیغات ضعیف عوارض مصرف مواد دخانی در ادامه به قانون جامع کنترل دخانیات در کشور اشاره کرد و گفت: متاسفانه قوانین موجود در این زمینه یا اجرا نمی شود و یا به صورت ناقص به مرحله اجرا می رسد. به عنوان مثال طرح جمع آوری قلیان ها در سال گذشته ادامه نیافت. با ادامه این روند، آمار ۲۶ درصدی استعمال قلیان طی سه سال آینده دو برابر می شود.
● کسب درآمد سالانه هزار و ۷۴۰ میلیارد تومان از محل فروش سیگار
با توجه به جمعیت جوان کشور ما و همچنین با درنظرداشتن افزایش آمار استعمال سیگار در جوانان و نوجوانان ضروری است تا بخشی از درآمد فروش سیگار برای آموزش در زمینه کاهش و کنترل مصرف دخانیات و کنترل بیماری های ناشی از آن هزینه شود.
مسوول پژوهش جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات به ایسنا گفت: طبق آمار وزارت بهداشت سالانه هزار و ۷۴۰ میلیارد تومان از محل فروش سیگار نصیب کشور می شود. طبق قانون، ۱۰ درصد از مالیات برسیگار، به منظور کاهش مصرف دخانیات و کنترل بیماری های مرتبط با دخانیات باید به وزارت بهداشت و سازمان تربیت بدنی اختصاص یابد. این در حالی است که تا به حال این میزان به طور کامل به وزارت بهداشت پرداخت نشده است.
به گفته عبدالهی نیا، علاوه بردخانیات تولید داخل کشور، مقداری از دخانیات نیز وارداتی و مقداری هم تولید مشارکتی است که متولی دریافت هزینه های هر کدام از این موارد سازمان های مختلفی هستند.
وی گفت: شرکت دخانیات اعلام کرده که تنها توان پرداخت مالیات تولیدات خود را دارد بنابراین در بخش مربوط به دخانیات وارداتی، گمرک باید پولی که دریافت می کند را اعلام و مالیات آن را بپردازد.
اما متاسفانه وجود مافیا در این قضیه باعث شده که رقم ها برای مسوولان و مردم روشن نباشد.
● تولید ۲۳ میلیارد نخ سیگار در سال ۸۷
مسوول واحد پژوهش جمعیت مبارزه با دخانیات با اشاره به اظهارات معاون تولید شرکت دخانیات مبنی برتولید ۲۳ میلیارد نخ سیگار در سال جاری، گفت: این در حالی است که در سال ،۸۶ ۱۱ میلیارد نخ سیگارتولید داخل، ۱۸ میلیارد نخ تولید مشارکتی و ۱۲ میلیارد نخ سیگار واردات بوده است. همچنین طبق اعلام شرکت دخانیات میزان قاچاق سیگار ده درصد میزان تولید یعنی حدود پنج میلیارد نخ سیگاراست.
شرکت دخانیات اعلام کرده است که به منظور کاهش واردات، چنین تصمیمی را گرفته، این در حالی است که مردم هیچ گاه برندهای خارجی را جایگزین برندهای داخلی نمی کنند بنابراین این افزایش تولید به میزان های وارداتی اضافه و باعث اشباع آن در جامعه می شود. در نهایت شرکت تولید کننده به منظور فروش محصولات خود و جلوگیری از ضرر و زیان، راه ها و راهکارهایی را جست وجو می کند.
● تسهیل بستر فعالیت شرکت های دخانیاتی به دنبال عدم اجرای قانون
به نظر می رسد، ایران با جمعیت جوان خود بازار مستعدی را برای عرضه محصولات دخانی شرکت های خارجی بوجود آورده است.
دکتر عبداللهی نیا در این باره به ایسنا گفت: طبق قانون، فروش دخانیات و یا فروش نخی سیگار به افراد زیر ۱۸ سال ممنوع است اما متاسفانه عدم اجرای قانون بستر فعالیت شرکت های دخانیاتی را در کشور تسهیل کرده است. همچنین عرضه دخانیات در تمام اماکن عمومی (که در آیین نامه اجرایی قانون حتی لفظ قهوه خانه هم ذکر شده) در کشور ما به دلیل برخی مسایل اجرا نمی شود. همه این عوامل دست به دست یکدیگر داده تا شرکت های دخانیات احساس کنند که ایران می تواند بازار مناسبی برای فعالیت و عرضه محصولات آنها باشد.
به گفته وی، در بند ۷ آیین نامه اجرایی کنترل یا کاهش مصرف محصولات دخانی که مهرماه سال گذشته توسط رییس جمهور به کلیه ارگان ها ابلاغ شد به صراحت ذکر شده که عرضه و استعمال دخانیات در قهوه خانه ها ممنوع است، اما این قضیه جدی گرفته نمی شود.
● مصرف سیگار در چهارده درصد از جمعیت هفتاد میلیونی ایران
بیماری های ناشی از مصرف دخانیات امری است انکارناپذیر که نه تنها افراد سیگاری بلکه اطرافیان آنها را تحت تاثیر قرار داده و سالانه جمعیت زیادی از مرگ و میر را به خود اختصاص می دهد.
مسوول واحد پژوهش جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات گفت: طبق آمار اعلام شده، ۱۴ درصد از جمعیت هفتاد میلیونی کشور یعنی حدود بیش از ده میلیون نفر سیگار مصرف
می کنند. در کشور ما سالانه حدود ۷۰ هزار نفر در اثر بیماری های ناشی از استعمال دخانیات جان خود را از دست می دهند.
یادآوری مکرر عوارض مصرف دخانیات و فراهم آوردن زمینه های سرگرمی نوجوانان و جوانان در اوقات بیکاری و فراغت از جمله راه های مبارزه با استعمال دخانیات است و کاهش و کنترل مصرف مواد دخانی نیازمند عزم ملی و همکاری کلیه سازمان ها و وزارتخانه ها است. دکتر عبداللهی در این باره گفت: بستر مناسب برای اجرای قانون در زمینه کنترل و کاهش استعمال دخانیات آماده است اما تنها به دلیل نفوذ برخی گروه ها اجرای این قانون با مشکل مواجه شده است.
عدم رعایت قانونی که با سلامت در ارتباط است می تواند از حیثیت فرهنگ جامعه در دید مجامع بین المللی بکاهد.
ایران به عنوان یک عضو کنوانسیون بین المللی کنترل دخانیات را امضا کرده و متعهد به انجام آن شده است، بنابراین باید قوانین در این زمینه اجرایی شود.
منبع : روزنامه جوان