سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

راه جدید استقلال ملتها


راه جدید استقلال ملتها
● نگاهی به گسترش استفاده از انرژی هسته ای
كاربرد وسیع انرژی هسته ای در زمینه های مختلف استفاده از آن را فراگیر كرده است.برخلاف تصور عموم انرژی هسته ای تنها برای ساخت سلاح هسته ای و یا تولید برق كاربرد ندارد، در واقع ساخت سلاح هسته ای بااستفاده از انرژی هسته ای، استفاده نادرست از این نعمت خدادادی است، حتی تولید برق نیز یكی از صدها كاربرد انرژی هسته ای است.
انرژی هسته ای در زمینه های متعددی از جمله پزشكی، كشاورزی، تغذیه، تولید برق، برخی صنایع كاربرد دارد و به ندرت می توان كشوری را یافت كه حداقل در یك زمینه از انرژی هسته ای استفاده نكند.به گزارش ایرنا تكنولوژی هسته ای، میعادگاه تكنولوژی های دیگر است، مانند صنعت خودرو كه اگر در یك كشور رونق خوبی داشته باشد، تقریبا بخش عمده ای از فناوری را جلو می برد، زیرا بیشتر علوم موجود مانند مكانیك، شیمی، مواد، برق در آن است. به همین صورت اگر صنعت هسته ای كشور هم رشد معنادار، واقعی و همه جانبه داشته باشد، با توجه به اینكه بالاترین محدودیت ها و استانداردهای مهندسی در آن وجود دارد، صنعت كشور در سطح بالایی رشد خواهد كرد.
● گرایش كشورها
كاربرد وسیع انرژی هسته ای در زمینه های مختلف بسیاری از كشورها به ویژه كشورهای حاشیه خلیج فارس، اردن، یمن، مصر و الجزایر را به سمت دست یابی به انرژی هسته ای سوق داد.اخیرا سران كشورهای شورای همكاری خلیج فارس در حاشیه نشستی كه در «ریاض» برگزار شد، اعلام كردند در صدد تحقیقی مشترك در زمینه برنامه هسته ای مسالمت آمیز هستند.
«علی عبدالله صالح»، رییس جمهوری یمن نیز با تایید تصمیم نشست ریاض درمورد برنامه مشترك بین كشورهای عضو شورای همكاری خلیج فارس در زمینه انرژی مسالمت آمیز هسته ای از تمایل كشورش به در اختیار داشتن انرژی هسته ای خبر داد.
مصر نیز بار دیگر پس از سفر اخیر «حسنی مبارك» رییس جمهوری این كشور به روسیه و امضای تفاهمنامه توسعه و تحكیم همكاری دو طرف در زمینه استفاده مسالمت آمیز از انرژی هسته ای، تمایل خود را در مورد در اختیار داشتن برنامه هسته ای اعلام داشت.دانشمندان علوم هسته ای مصر ۷ بهمن ضمن تاكید بر تولید سوخت هسته ای در داخل این كشور اعلام كردند كه مصر در آینده نزدیك با كمبود شدید «انرژی» روبرو خواهد شد.
این دانشمندان سیاست های وابستگی انرژی هسته ای به كشورهای بیگانه را رد كردند و خواستار اجرای مراحل تولید و سوخت هسته ای در كشور خود شدند.«شیخ صباح الصباح» امیر كویت نیز در گفتگو با روزنامه انگلیسی«تایمز» گفت: كشورش كه متحد آمریكا است، قصد دارد رآكتور هسته ای خود را بسازد.وی گفت: ما به تاسیسات هسته ای برای استفاده صلح آمیز نیاز داریم. ما نمی توانیم همیشه برای برآوردن نیازهای برق خود به نفت تكیه كنیم.بنابراین به طور فعالانه گزینه هسته ای را مد نظر داریم و در حال مطالعه آن هستیم. ما خواستار ساخت یك رآكتور هستیم كه در خدمت كل منطقه باشد.«شكیب خلیل» وزیر انرژی الجزایر ۱۶ بهمن گفت: كشورش قصد دارد از انرژی هسته ای برای تولید آب استفاده كند. علت اقبال روز افزون كشورهای جهان به استفاده از انرژی هسته ای چیست ؟ انرژی هسته ای كاربردهای متعددی دارد كه رایج ترین آن تولید برق است.
به لحاظ تاریخی اولین رآ كتور هسته ای در آمریكا و به منظور استفاده در زیر دریایی ها ساخته شد. ساخت این رآ كتور پایه اصلی و استخوان بندی فناوری كنونی نیروگاههای هسته ای از نوع PWR را تشكیل می دهد.اما اولین رآ كتوری كه منحصرا جهت تولید برق مورد استفاده قرار گرفت توسط شوروی و در ژوئن ۱۹۵۴ در «آبنینسك» نزدیك مسكو احداث شد كه بیشتر جنبه نمایشی داشت.تولید الكتریسیته از رآ كتورهای هسته ای در مقیاس صنعتی در سال ۱۹۵۶ در انگلستان آغاز شد. تا سال ۱۹۶۵ روند ساخت نیروگاههای هسته ای از رشد محدودی برخوردار بود اما طی دو دهه ۱۹۶۶ تا ۱۹۸۵ جهش زیادی در ساخت نیروگاههای هسته ای بوجود آمد.
این جهش طی سالهای ۱۹۷۲ تا ۱۹۷۶ كه بطور متوسط هر سال ۳۰ نیروگاه شروع به ساخت می كردند، بسیار زیاد و قابل توجه است.
پس از دوره جهش فوق یعنی از سال ۱۹۸۶ تاكنون روند ساخت نیروگاهها كاهش یافته بطوریكه هم اكنون بطور متوسط سالیانه كار ساخت ۴رآ كتور هسته ای آغاز می شود.گرچه ساخت نیروگاههای هسته ای و تولید برق هسته ای در جهان از رشد انفجاری اواخر دهه ۱۹۶۰ تا اواسط ۱۹۸۰ برخوردار نیست اما كشورهای مختلف همچنان درصدد تامین انرژی مورد نیاز خود از طریق انرژی هسته ای هستند.
طبق پیش بینی های به عمل آمده روند استفاده از برق هسته ای تا دهه های آینده همچنان روند صعودی خواهد داشت و در این زمینه، منطقه آسیا و اروپای شرقی به ترتیب مناطق اصلی جهان در ساخت نیروگاه هسته ای جدید خواهند بود.امروزه حدود ۴۴۰ نیروگاه هسته ای در ۳۱ كشور جهان برق تولید می كنند، بیش از ۱۵كشور از مجموع این تعداد در زمینه تامین برق خود تا ۲۵ درصد یا بیشتر متكی به انرژی هسته ای هستند.
در اروپا و ژاپن سهم نیروی هسته ای در تامین برق بیش از۳۰ درصداست.در آمریكا ۱۰۴ نیروگاه هسته ای ۲۰ درصد از برق مورد نیاز این كشور را تامین می كند.فرانسه با ۵۹ نیروگاه۵ ۷۸‎/درصد، ژاپن با ۵۶ نیروگاه ۲۹‎/۷ درصد، روسیه با ۳۱ نیروگاه ۱۵‎/۸درصد و انگلیس با ۲۳ نیروگاه ۱۹‎/۴ درصد از برق مورد نیاز خود را از طریق انرژی هسته ای تامین می كنند.هزینه ساخت نیروگاه های هسته ای بیش از ساخت نیروگاه هایی است كه با سوخت ذغال یا گاز كار می كنند اما در صورتی كه نیروگاههای هسته ای ساخته شوند، می توانند به دلیل استفاده از سوخت ارزان قیمت با هزینه كمتری به فعالیت خود ادامه دهند.
در نیروگاه های غیر هسته ای، از سوزاندن سوختهای فسیلی از قبیل نفت و یا زغال سنگ برای گرم كردن آب و تولید بخار استفاده می شود كه یك مقایسه ساده میان نیروگاه های هسته ای و غیر هسته ای، صرفه اقتصادی قابل توجه نیروگاه های هسته ای را اثبات می كند.به طور مثال، برای تولید ۷۰۰۰ مگاوات برق حدود ۱۹۰ میلیون بشكه نفت خام مصرف می شود كه استفاده از سوخت هسته ای برای تولید همین میزان انرژی سالیانه میلیونها دلار صرفه جویی به دنبال دارد و به علاوه میزان آلایندگی زیست محیطی آن نیز بسیار كمتر است.
كافی است بدانیم كه مصرف این ۱۹۰ میلیون بشكه نفت خام برای تولید ۷۰۰۰ مگاوات برق، ۱۵۷ هزار تن گاز گلخانه ای دی اكسید كربن، ۱۵۰ تن ذرات معلق در هوا، ۱۳۰ تن گوگرد و ۵تن اكسید نیتروژن در محیط زیست پراكنده می كند كه نیروگاههای هسته ای این آلودگی ها را ندارند.
در واقع یكی از علل استفاده كشورها از انرژی هسته ای برای تولید برق پایین بودن آلودگی آن در مقایسه با آلودگی های ناشی از تولید برق با استفاده از سوخت فسیلی است و به همین دلیل انرژی هسته ای «انرژی پاك» لقب گرفت و اغلب كشورهایی كه توانایی مالی برای ساخت نیروگاه هسته ای را دارند در این مسیر گام بر می دارند.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید