شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

پیروزی در شبه‌جزیره


پیروزی در شبه‌جزیره
هنوز بحران پایان نیافته است وجزییات اثباتی واجرایی مهمی برای طرح و چانه زنی بافی مانده است. با این وجود ما یك بحران مهم هسته‌ای را در شبه‌جزیرهٔ كره، پشت سر گذاشتیم. توافقنامهٔ جدید یك موفقیت مهم برای تمام كشورهایی است كه در مذاكرات شش‌جانبه شركت داشتند.
بر این اساس این توافقنامه، همچنانكه كرهٔ‌شمالی تمامی سلاحهای هسته‌ای و برنامه‌های هسته‌ای كنونی را كنار خواهد گذاشت، به معاهده منع گسترش (NPT) باز خواهد گشت. این برای آمریكا كه بر پایان كامل این برنامه‌ها اصرار داشت، یك پیروزی است. كره‌شمالی نیز با گرفتن تعهد عدم تجاوز از آمریكا، همچنین كسب كمكهایی در زمینه‌های اقتصادی و انرژی، پیروز شد. همچنین از آنجا كه چین، صبورانه بر حلّ بن‌بست از طریق مذاكرات تاكید می‌كرد، این امر برای آنها نیز یك پیروزی محسوب می گردد. آنها نقشی كلیدی در رسیدن به این توافق ایفا كردند. در نهایت، این امر پیروزی «مدل لیبی» بر «مدل عراق» ؛ یعنی پایان تهدیدها با تغییر رفتار حكومتها و نه با حذف حكومتهاست.
كریستوفر هیل، معاون وزیر امورخارجه و رئیس هیئت مذاكره‌كننده آمریكا، توافقنامه را به دلیل آنکه با وضعیت « برد-برد»، خاتمه یافت ستود. در حقیقت تمام مذاكرات موفق، باید بدینگونه باشند؛ یعنی همه باید بتوانند پس از ترك میز مذاكره، اعلام پیروزی كنند و با دستاوردهای ملموس به سمت كشور و مردم خویش بازگردند.
بی گمان ، مذاکرات دشوار در پیش است و دستیابی به توافق به هیچ وجه قطعی نیست . مهمترین بخش مذاکرات ، ساعت آخر است که می تواند آغازی بر روندی طولانی باشد.اما حصول یک توافق نشان دهنده عقلانیت دیپلماسی مستحکم و ارزش اهمیت همکاری چند جانبه است.
كارنگی(Carnegie) در تحقیقی با عنوان «مقبولیت جهانی» پیشنهاد كرده بود كه باید تغییرات زیر در مذاكرات آمریكا صورت گیرد:
«شاید عاقلانه آن باشد كه آمریكا، ارادهٔ كره‌شمالی را مورد ارزیابی قرار دهد تا از قصد این کشور برای دست کشیدن از تمامی برنامه های مخاطره آمیز خود در ازای برقراری روابط سیاسی با آمریكا و دریافت كمكهای بازسازی صلح‌آمیز، مطمئن شود. همچنانكه می‌توان این كار را در مذاكرات واقعی با كره‌شمالی انجام داد، ممكن است از فحوای كلی گفتگوهای شش‌جانبه نیز این نتایج حاصل شود.»
این همان چیزی است كه در توافقات به دست آمده است. اگر این توافقات اجرا شود، راهی باز خواهد شد تا برای پایان دادن به جنگ كره و برقراری روابط دیپلماتیك بین كره‌شمالی و آمریكا، توافقات نهایی صلح انجام شود. همچنین هدف بوش برای برچیدن كامل و قابل‌اثبات برنامه سلاحهای هسته‌ای، محقق خواهد شد. احتمالا می‌توان این امر را در مورد موشكهای دوربرد كره‌شمالی نیز تعمیم داد.
در آخر آن كه این توافق یك پیروزی مشخص برای كاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه، می‌باشد؛ زیرا او فهمید كه سیاستهای چهار سال گذشته ایالات متحده كاربردی ندارند و به آرامی این سیاست را تغییر داد و اجازه داد تا مذاكرات واقعی با كره‌شمالی صورت گیرد و با مهارت، از هرگونه تغییر در این روند پرهیز كرد. بدین ترتیب، او با اصلاح سیاست خود از موضع ستیزه‌جو به ملاقاتهای سازنده، اطمینان رئیس‌جمهور را به خود حفظ كرد. او و كریستوفر هیل یك كار ماهرانه را انجام دادند.
نویسنده : جوزف کرین کیونه
منبع: موسسه کارنگی
مترجم: حامد رهبر
منبع : خبرگزاری ریسنا