دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

مصرف نمک یددار قدرت یادگیری را بالا می برد


مصرف نمک یددار قدرت یادگیری را بالا می برد
ید" ماده‌مغذی مورد نیاز برای زندگی است كه باید بطور روزانه مصرف شود، حیاتی‌ترین نقش ید در بدن شركت در ساختمان هورمونهای تیرویید است. هورمون‌های تیرویید در رشدوتكامل جسمی و عصبی،عملكرد طبیعی مغز و سیستم عصبی ، حفظ دمای بدن ، تولید انرژی و سوخت وساز تاثیر می‌گذارد. یددار كردن نمك با صرفه‌ترین‌و مطمئن‌ترین راه‌پیشگیری از اختلالات ناشی از كمبود ید است، به طوری‌كه یددار كردن جهانی نمك باعث بهبود زندگی میلیون‌ها كودك شده‌است و با مصرف مداوم نمك یددار هر ساله در جهان بیش از ‪ ۹۰‬میلیون نوزاد در برابر كاهش چشمگیر قدرت یادگیری محافظت می‌شوند. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، تخمین زده می‌شود، ‪ ۱/۶‬میلیارد نفر ازساكنان جهان درمعرض خطر كمبود ید باشند كه از این تعداد ‪ ۶۵۵‬میلیون نفر مبتلا به گواتر و ‪ ۲۶‬میلیون نفر در معرض آسیب‌های مغزی هستند.
در منطقه خاورمیانه ‪ ۱۷۰‬میلیون نفر در معرض اختلالات ناشی از كمبود ید هستند و فقط دو كشور ایران و تونس توانسته‌اند اختلالات ناشی از كمبود ید را تحت كنترل درآورند. درحال حاضر ‪ ۹۴‬درصد از خانوارهای ایرانی از نمك یدداراستفاده می‌كنند، این بدان معنی است كه هنوز شش درصد خانوارها بخصوص كودكان ونوزادان این خانوارها از دریافت این ماده مغذی محروم هستند. ولی ایران هنوز یكی از كشورهای پیشگام در پیشگیری از بروز اختلالات ناشی از كمبود ید در منطقه مدیترانه شرقی است. در ایران با همگانی كردن مصرف نمك یددار از دهه گذشته، شیوع گواتر ‪۵۲‬ درصد كاهش یافت و این میزان به ‪ ۱۵‬درصد در سال نسبت به پنج سال پیش رسید.
"ربابه شیخ‌الاسلام" عضو هیات علمی وزارت بهداشت و كارشناس تغذیه در این زمینه گفت: نمك در اكثر جوامع به میزان معینی در روز مصرف می‌شود، وضع اقتصادی خانواده اثری در میزان مصرف نمك ندارد و تقریبا نمك بطور یكسان توسط خانواده‌ها به مصرف می‌رسد. وی افزود: میزان یدی كه در ایران به نمك اضافه می‌شود، ‪ ۴۰‬میكروگرم به ازای هر گرم نمك تعیین شده‌است و بهترین منابع ید غذاهای دریایی هستند. شیخ‌الاسلام بابیان اینكه نمك یددار از نظر رنگ، بو و مزه هیچ تفاوتی با نمك معمولی ندارد، گفت: نمك یددار باید دور از نور و رطوبت‌ودرظرف در بسته پلاستیكی ، چوبی ، سفالی و یا شیشه‌ای رنگی نگهداری شود. وی، تصریح كرد: نگهداری و ذخیره كردن نمك ید دار به مدت طولاتی بیش از یكسال موجب از دست رفتن بخشی از ید می‌شود و افراد باید سعی كنند نمك را به مدت طولانی در منزل نگهداری نكنند. این كارشناس تغذیه پیشنهاد كرد افراد حتما هنگام خرید بسته نمك ید دار به پروانه ساخت آن از وزارت بهداشت توجه كنند.
وی، در خصوص عوارض مصرف نكردن نمك یددار گفت:كمبود ید دردوران بارداری موجب سقط جنین ، زایمان زودرس، تولد نوزادان مرده، اختلال رشد مغزی جنین، تولد نوزاد مبتلا به عقب ماندگی شدید ذهنی ، جسمی، كر و لالی و در دوران كودكی موجب عقب ماندگی ذهنی ، تاخیر رشد اندام‌های حركتی، نارسایی یا توقف رشد بدنی، ناتوانی جسمی، اختلالات عضلانی، فلج اعصاب و اختلال تكلم می‌شود. شیخ‌الاسلام، بروز گواتر، كم كاری تیرویید، عقب ماندگی رشد روانی و جسمی خستگی زودرس و كاهش كارآیی را از عوارض كمبود ید در دوران نوجوانی ذكر كرد. وی گفت درحال حاضر‪ ۱۲۵‬واحد تولیدكننده نمك یددار در ایران فعالیت دارند كه از این تعداد ‪ ۱۵‬واحد تولیدكننده مجهز به سیستم تصفیه و شستشوی نمك هستند كه علاوه بر تامین نیاز داخلی ، به كشورهای حوزه خلیج فارس نیز صادر می‌شود.
منبع : روزنامه تفاهم


همچنین مشاهده کنید