شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


نگاهی به عملکرد احداث صنعت در سال ۸۵


نگاهی به عملکرد احداث صنعت در سال ۸۵
با وجود موانع مختلف طی یکسال گذشه تحرک چشمگیری در تکمیل طرح‌های سیمان در دست اجراء و نیز بهبود عملکرد واحدهای تولیدی شرکت احداث صنعت ایجاد شد.
بررسی عملکرد شرکت احداث صنعت نشان می‌دهد با برنامه‌ریزی‌های مناسب، پیگیری جدی و نیز به‌کارگیری مدیران جدید در مجموعه، ظرف یکسال گذشته، تحرک قابل توجهی برای فعال کردن طرح‌های در دست اجراء ایجاد شده است. علاوه بر آنکه در بخش‌های تولیدی، بازرگانی و پژوهشی نیز کارنامه قابل قبولی ارائه شده است.
این اقدامات در شراطی صورت گرفته که از سال گذشته مشکلات مختلفی و سر راه فعالیت‌های این بخش وجوه داشته است.
در آبان ماه سال گذشته مدیریت شرکت احداث صنعت تغییر کرد و در آن زمان برخی طرح‌های مهم به علل گوناگون در رکود به سر می‌برند، چنانکه در مورد طرح‌هائی چون پروژه برون‌مرزی سیمان حمله به استعفاء مدیر پروژه و ترک شرکت امکان تحمیل خسارات جدی به طرح و شرکت احداث صنعت وجود داشت.
علاوه بر آنکه باید در میان طرح‌های داخلی و مشارکت احداث صنعت با بخش خصوصی تعطیلی طرح نهاوند طی سال گذشته را نیز مدنظر قرار داد.
این در حالی بود که سایر طرح‌ها نظیر شهر کرد، زابل و ونزوئلا نیز وضعیت مطلوبی نداشتند.
به هر روی طی یکسال اخیر شرکت احداث صنعت توانست با عبور از مشکلات مذکور، عملکرد قابل دفاعی ارائه دهد که در ادامه مورد بررسی قرار گرفته است.
● عملکرد واحدهای تولیدی
به‌طور کلی روند تولید سیمان و کلینکر در واحدهای تولیدی داراب و دشتستان طی سال‌های ۱۳۸۵-۱۳۸۲ مثبت بوده است.
از سوی دیگر در شرکت سیمان داراب با وجود توقف چند ماهه کارخانه جهت اجراء طرح افزایش ظرفیت، در مهرماه سال جاری بازده تولید سیمان به بیش از ۱۳۰ درصد رسیده است.
علاوه بر این مقایسه عملکرد دوره زمانی ”مهرماه ۱۳۸۳ تا مهرماه ۱۳۸۴“ با ”مهرماه ۱۳۸۴ تا مهرماه ۱۳۸۵“ از رشد ولید سیمان و کلینکر در سیمان دشتستان خبر می‌دهد. چنانکه در شرکت سیمان دشتستان تولید کلینکر از ۹۸۰ هزار تن به یک میلیون و ۱۴ تن افزایش یافته و افزایش تولید سیمان نیز تقریباً به همین نسبت بوده است.
همچنیناین روند صعودی در مورد تحویل سیمان نیز مصداق داشته است. براساس گزارش عملکرد واحدهای تولیدی احداث صنعت، طی این دوره ارزش فروش سیمان بوشهر از ۳۱ میلیارد تومان به ۴۱ میلیارد تومان رسیده است. در سیمان داراب هم میزان فروش از ۳۰ میلیارد تومان به ۳۳ میلیارد تومان رسیده است.
همچنین پی‌گیری برای کاهش نرخ مصرف سوخت و نیز پائین آوردن قیمت تمام شده از دیگر اقدامات جدی سال‌ گذشته ذکر شده که با روندی مثبت در حال پیگیری است.
● عملکرد طرح‌های در دست اجراء
براساس این گزارش، جهت‌گیری کلان احداث صنعت طی یکسال گذشته، فعال‌سازی طرح‌های در دست اجراء و تکمیل آنها بوده است.
در این ارتباط وضعیت طرح‌های در دست اجراء به‌شرح زیر گزارش شده است.
پروژه‌های بین‌المللی سیمان حماه و ونزوئلا: در حال حاضر بخش عمده‌ای از فعالیت مدیران شرکت احداث صنعت بر این دو پروژه متمرکز است و رفع مسائل و مشکلات آنها در اولویت قرار دارد.
این در حالی است که تا پیش از این به‌علت محدودیت‌هائی که برای این دو پروژه وجود داشت از جمله عدم تحقق تعهدات کارفرما، پیشرفت آنها مطلوب نبود. با این حال با پیگیری‌های مستمر طرح سیمان حماه در سوریه با ۲۸ درصد پیشرفت فیزیکی طی یکسال گذشته هم‌اکنون بالغ در ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی نشان داده و ظرف چند ماه آینده به بهره‌برداری می‌رسد.
این گزارش در خصوص وضعیت پروژه سیمان ونزوئلا حاکی از آن است که با توجه به زمین نامناسب محل کارخانه و بستر سست و غیرمقاوم، با ابهامات ژئوتکنیک مواجه بوده و کسب نتیجه نهائی مطالعات پس از گذشت حدود ۱۰ ماه میسر شده است. از سوی دیگر کارفرمای پروژه تاکنون آب، برق، شبکه مخابرات و سایر نیازها را تأمین نکرده است. با وجود این مشکلات در یکسال گذشته پیشرفت پروژه به ۱۱ درصد رسیده است.
طرح انگلستان: این طرح که با مشارکت بخش خصوصی داخلی و خارجی (۵۱ درصد) و شرکت احداث صنعت (۴۹ درصد) در دست اجراء است. اکنون به حدود ۳۰ درصد پیشرفت رسیده است. در حالی که پیشرفت فیزیکی پروژه تا آبان ماه سال گذشته کمتر از ۲ درصد بود.
سیمان شهر کرد: این طرح به دلایل متعدد نظیر مشکلات مالی در آبان‌ماه سال گذشته به حالت را که درآمده بود ولی با پی‌گیری‌های جدی، ظرف یکسال، ۲۴ درصد پیشرفت نشان داده و در صورت تداوم روند کنونی، طی سه ماهه اول سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.
سیمان زابل: این پروژه طی یکسال گذشته با پیشرفت ماهیانه بیش از ۵/۱ درصد، در حال حاضر به ۲۴ درصد پیشرفت رسیده است. در این مورد و سایر طرح‌های در دست اجراء، کمبود منابع مالی از مشکلات اساسی به‌شمار می‌رود که البته با پی‌گیری مدیران و مسئولان ذی‌ربط، گام‌های مفیدی در جهت رفع مشکل برداشته شده است.
سیمان نهاوند این طرح که با مشارکت بخش خصوصی (۵۱ درصد) و شرکت احداث صنعت (۴۹ درصد) در دست اجراء است، به‌‌علت کمبود شدید منابع مای و عدم حمایت بانک عامل، پیشرفت ناچیزی داشت به ‌گونه‌ای که تا آبان‌ماه سال گذشته پیشرفت فیزکی آن حدود ۵ درصد بود. با این حال پیشرفت پروه در حال حاضر به ۷/۲۶ درصد رسیده است.
● عملکرد اقتصادی - بازرگانی
در یکسال گذشته در شرکت احداث صنعت اقدامات مؤثر و مناسبی برای سازماندهی اجراء پروژه‌های برون‌مرزی صورت گرفت و با استفاده از تجربیات کسب شده در پروژه سوریه مقرر شد که برای طرح ونزوئلا پیمانکار به صورت EPC انتخاب شود.
بر این اساس با تهیه و تدوین مراحل عمومی مناقصه، قراردادها و ضمائم مربوطه و تشکیل کار گروه کارشناسی جهت بررسی پیشنهاد پیمانکار انتخاب و پروژه عملاً آغاز شده است.
در این گزارش تجهیز کارگاه در کمترین زمان ممکن، گشایش اعتبار فاز اول و حمل اولین مرحله ماشین‌آلات و تجهیزات برای شروع عملیات ساختمانی و اخذ مجوز از هیئت‌مدیره بانک توسعه صادرات جهت گشایش اعتبار ۳۰ میلیون یورو از سایر فعالیت‌های صورت گرفته طی این مدت اعلام شده است.
● حوزه سازمانی و اداری
یکی از ویژگی‌های مثبت شرکت احداث صنعت طی ۲۰ سال گذشته، جلوگیری از توسعه حجم سازمانی در ستاد بوده است. احداث صنعت ظرف ۲۰ سال بیش از ۱۰ کارخانه سیمان ار احداث کرده و در حال حاضر نیز ۴ پروژه داخیل و ۲ پروژه بین‌المللی را در اختیار دارد. شرکت احداث صنعت، علی‌رغم این گستره کاری و حجم مسئولیت توانسته با یک سازمان محدود، مأموریت‌های خود را برنامه‌ریزی کند و به انجام رساند.
از سوی دیگر، متناسب با حجم مأموریت‌ها و در پی واگذاری هفت کارخانه به بخش خصوصی، بازنگری در ساختار سازمانی و ترکیب نیروهای موجود، یک اصل قابل دفاع محسوب می‌شود.
بر این اساس، طی یکسال گذشته با به کارگیری مشاوران و مدیران در قالب کار گروه‌های تخصصی، زمینه اصلاح ساختار و آئین‌نامه‌های مربوطه فراهم شده است که ایجاد نظام کارآمد ارزشیابی، تهیه چارت جدید سازمانی، تأکید بر تنظیم نظام کارآمد، بودجه‌ریزی و بهینه‌سازی سیستم تدارکات و فروش خودروهای مستعمل، دولتی کردن پلاک خودروهای موجود، بازسازی و ایجاد فضای مناسب کاری و فراهم کردن و امکانات رفاهی و ورزشی از آن جمله است.
همچنین روابط عمومی به‌عنوان یکی از نیازهای جدی سازمانی، در این مدت اقدامات مؤثری صورت داده است که انجام امور مربوط به سفرهای خارجی مدیران و کارشناسان، برگزاری مراسم و تهیه خبرنامه داخلی احداث صنعت با همکاری کمیته فرهنگی بخشی از فعالیت‌های آن بوده است.
با برنامه‌ریزی و اجراء طرح‌های متداول در حوزه آموزش و تحقیقات، طی یکسال گذشته، اقدامات جدیدی در این زمینه صورت گرفته است که مطالعه تعیین ساختار منابع انسانی در صنعت سیمان و ارزیابی مشکلات ناشی از کمبود نیروی انسانی متخصص در صنعت سیمان به‌ویژه طی سال‌های ۹۰-۸۵ یکی از آنها به‌شمار می‌رود.
براساس این طرح برنامه‌ریزی و تدوین دوره کارشناسی ارشد مهندسی شیمی سیمان با همکاری دانشگاه علم وصنعت نهائی و به جذب ۱۵ دانشجو منجر شد و در حال حاضر نیز اطلاع‌رسانی عمومی در صنعت سیمان به‌منظور جذب دانشجویان بیشتر ادامه دارد.
بنابراین گزارش، مطالعه، بررسی و تدوین سند استراتژی تحقیق و توسعه در صنعت سیمان به‌عنوان یکی از مأموریت‌های آتی شرکت احداث صنعت و همچنین سازماندهی شورای پژوهشی شرکت با حضور اساتید و متخصصین صنعت و دانشگاه از دیگر فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی طی یکسال گذشته بوده است.
علاوه بر این باید به برنامه‌ریزی در خصوص آموزش نیروهای کارفرمای خارجی در سیمان حماء سوریه اشاره شود.
این پروژه می‌تواند اولین تجربه آموزشی کشور در زمینه برنامه‌ریزی، طراحی و آموزش منابع انسانی سایر کشورها تلقی شود، طرحی که تاکنون فاز نخست آن با موفقیت اجراء شده و سایر مراحل آن هم در حال برنامه‌ریزی است.
در همین زمینه، دیگر فعالیت آموزشی و پژوهشی شرکت طی یکسال گذشته سازماندهی کار گروه راهبری تعالی سازمانی برنامه‌ریزی و اجراء آموزش‌های لازم با هدف استقرار و جاری‌سازی مدل تعالی سازمانی EFQM در احداث صنعت و شرکت‌های تولیدی تابعه بوده است.
● اقدامات فرهنگی
فعالسازی کمیته فرهنگی در شرکت احداث صنعت را می‌توان از اقدامات فرهنگی شاخص طی یکسال گذشته دانست.
نشریه داخلی شرکت احداث صنعت که حاوی مقالات تخصصی است، از سال ۱۳۷۷ منتشر شد، اما در دو مقطع با رکود مواجه شد با این حال از سال ۱۳۸۲ با صدور مجوز رسمی هیئت نظارت بر مطبوعات، ماهنامه صنعت سیمان در حال انتشار است.
همچنین مدیریت جدید احداث صنعت از اسفندماه سال گذشته با انتخاب تعدادی از مدیران ومشاوران خود به‌عنوان اعضاء کمیته فرهنگی، مأموریت رشد و ارتقاء فرهنگ کاری، تقویت روابط انسانی و ایجاد انگزه مثبت در جهت انجام وظایف را به کمیته فرهنگی محول کرد. این کمیته تاکنون جلسات مستمر و متعددی برگزار کرده که به اجراء برنامه‌ها و اقدامات عملی انجامیده است.
● اهم برنامه‌های آتی شرکت احداث صنعت
این گزارش، بازنگری برنامه استراتژی، آرمان و مأموریت احداث صنعت با نگاه و توجه ویژه به استراتژی جدید سازمان توسعه، استراتژی توسعه صنعتی وزارت صنایع و معادن، برنامه چهارم توسعه و سند چشم‌انداز بیست ساله نظام را از رئوس برنامه‌های آتی شرکت عنوان کرده است.
بررسی روش‌های تحقق مأموریت‌های احداث صنعت به‌ویژه در حوزه صادرات خدمات فنی - مهندسی، پژوهشی آموزشی و نیز پوشش خلاءهائی که بخش خصوصی به لحاظ ساختاری قادر به مشارکت نیست، از دیگر برنامه‌های مهم شرکت احداث صنعت به شمار می‌رود علاوه بر آنکه ایجاد ساختار مناسب در زمینه بازاریابی بین‌المللی در راستای صادرات خدمات فنی - مهندسی و نیز توسعه ارتباطات ساختاری و فراسازمانی با هدف شناسائی مجموعه توانمندی‌های احداث صنعت در زمینه اجراء پروژه‌های متبوع در داخل و خارج از اهم برنامه‌های آتی شرکت برشمرده شده است.
منبع : هفته نامه معدن و توسعه


همچنین مشاهده کنید