دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


درباره طرح امنیت اجتماعی


درباره طرح امنیت اجتماعی
حفظ نظم وامنیت داخلی و حمایت از جان ،مال وافراد در مقابل متجاوزین یکی از اصلی‌ترین وظایف هر حکومتی است. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به فراخور اهمیت این کار ویژه دولت ،نهادهای مختلفی به منظور برقراری امنیت داخلی پیش‌بینی شده‌اند . اساسا در نظام فرهنگی - اجتماعی ایران امنیت از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. ضعف حکومت‌های گذشته در برقراری امنیت وحفاظت از جان ،مال وناموس مردم در مقابل زورگویان ومتجاوزان به حقوق رعیت به عقده نا امنی اجتماعی در اذهان عمومی ایران تبدیل شده بود ومردم عمده دولت‌ها را ناتوان تلقی می‌کردند. بر این اساس هر حاکمی که می‌توانست تا حدودی امنیت برقرار کند مورد وثوق ملت قرار می‌گرفت.
اما پس از انقلاب با حرکت جدی نظام اسلامی در مسیر دفاع از حقوق شهروندی ومقابله بی چون و چرا با متعدیان به حریم عمومی وخصوصی مردم عملا اعتماد عمومی دو چندان شده است. طرح ارتقای امنیت اجتماعی که در سرفصل فعالیت‌های اخیر نیروی انتظامی قرار گرفته بنا بر نظر سنجی‌های مختلف این احساس اعتماد را به مراتب افزایش داده است. برخورد با پدیده شوم بدحجابی، دستگیری اراذل واوباش، جمع‌آوری معتادان پرخطر ،‌برخورد جدی با سوداگران مرگ ،قاچاقچیان مواد مخدر و... برای عموم شهروندان احقاق یکی از حقوقشان که مورد غفلت واقع شده بود تلقی می‌شود و برای آنها بسیار خوشایند است اما پرسش اینجاست که چگونه می‌توان این احساس اعتماد را تداوم بخشید؟ اعتمادی که موجب زایش سرمایه اجتماعی هنگفتی در دوره دولت نهم شده است. درواقع چگونه می‌توان از نوسانات این سرمایه اجتماعی کاهید؟
درباره اجرای این طرح‌ها نیاز به بسیج و سازماندهی عوامل مختلی است که در این رابطه هجده ناحیه دادسرا برای برخورد با اراذل و اوباش در نظر گرفته شده و در هر ناحیه به دو قاضی ویژه امنیت اجتماعی شامل یک بازپرس و یک نفر دادیار ویژه اجرای این طرح به مدت دو ماه ابلاغ داده شده است.در رابطه با بحث مواد مخدر، هفت شعبه ویژه در نظر گرفته شده است. افرادی که در اجرای این طرح دستگیر می‌شوند به زندان‌های عادی فرستاده نمی‌شوند و بازداشتگاه و اردوگاه‌های مخصوصی برای آنها در نظر گرفته‌ شده است که مواد مخدر به آن اردوگاه راه پیدا نمی‌کند و زمانی که سالم و متنبه شدند، می‌توانند به اجتماع بازگردند. در رابطه با کیف‌قاپی، سرقت خودرو و لوازم و باندها، برنامه‌ریزی خوبی انجام شده و اداره آگاهی تهران، مسئول اجرای این طرح شده است.در بخش معاونت امنیت دادسرا، سه شعبه ویژه تشکیل شده؛ گروه‌های خطرناک و باندهایی که در رابطه با مواد مخدر یا اراذل و اوباش و اخلال در امنیت و آسایش شهروندان کار می‌کنند و پرونده‌های مهم به معاون امنیت فرستاده می‌شوند که در آن بخش به صورت خاص به جرم این افراد رسیدگی می‌شود.
در روزهای آینده، اجرای این طرح آغاز می‌شود و شهروندان عزیز در تهران، شاهد آثار خوب و مطلوب این طرح در ارتقای امنیت اجتماعی خواهند بود و امیدواریم در اثر عملکرد دستگاه قضائی، دادسرا، نیروی انتظامی و دیگر نهادهای ذیربط در اجرای این طرح، شرایطی پدید آید که اراذل و اوباش و افرادی که می‌خواهند امنیت و آسایش جامعه را مختل کنند، در بیم و هراس باشند.
‌امیدواریم با اجرای مرحله جدید طرح ارتقای امنیت اجتماعی، حرکت اراذل و اوباش به صفر برسد، زیرا باور اعضای ستاد پیشگیری و مبارزه با جرایم خاص بر این است که حق مسلم شهروندان تهرانی است که پس از چند مرحله اجرای طرح ارتقای امنیت اجتماعی، شاهد این باشند که حرکت اراذل و اوباش، قدرت‌نمایی و تظاهر آنها در سطح تهران به صفر برسد. بااجرای طرح امنیت اجتماعی واخلاقی از بسیاری از مفاسد که خواسته دشمنان انقلاب است، جلوگیری خواهد شد. پلیس بااجرای طرح ارتقای امنیت اجتماعی و اخلاقی به صورت مستقیم با دشمنان انقلاب مقابله خواهد کرد. تا زمانی که امنیت در همه جای کشور حکمفرما نباشد، توسعه دینی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نیز امکان پذیر نخواهد بود. برای مقابله با مفاسدی که از طرف دشمنان هدایت می‌شود، باید از طریق فرهنگی نیز اقدام کنیم. نیروی انتظامی تاکنون در برخورد با اراذل و اوباش موفق بوده و باید با قدرت به کارخودادامه دهد واز سرزنش‌ها هراس نداشته باشد. با اجرای این طرح، شاهد کاهش جرایم خشن و تجاوز به عنف و بهتر از همه احساس امنیت در جامعه بودیم.
سال گذشته در جرایم خشن به طور میانگین شاهد کاهش ۳۰ درصدی بوده ایم. اجرای طرح امنیت اجتماعی باعث شد در استانهایی که شاخص امنیت بد بود، بهبود یابد. استمرار طرحهای امنیت اجتماعی و اخلاقی و انضباط اجتماعی محور اصلی کار نیروی انتظامی در سال جاری است. طرحهای امنیت اجتماعی مربوط به زمانی است که جرم رخ می دهد. پلیس به دنبال بسترسازی برای پیشگیری از وقوع جرم بوده و هدف این است که در پایان سال، شاخص احساس امنیت بهبود یافته و شاهد ارتقای قانون گرایی در جامعه باشیم.اجرای هفت مرحله طرح ارتقای امنیت اجتماعی و اخلاقی در سال ۸۶ با پشتوانه علمی صورت گرفت، تا اینکه با اقبال مردم و موفقیت‌های بسیاری روبرو شد. اجرا و موفقیت طرح بدون کمک و همکاری دستگاه قضائی و مردم میسر نخواهد شد و به طور قطع، پلیس در اجرای آن راه به جایی نخواهد برد.
نیروی انتظامی با مردم عهد بسته تا طرح ارتقای امنیت اجتماعی و اخلاقی به طور مستمر برای زودون تمام زشتی‌ها و ناهنجاری‌ها از پیکر جامعه اجرا شود. افزایش احساس امنیت جانی، مالی و ناموس مردم یکی از اثرات مطلوب طرح به شمار می‌رود. از این رو، با برآوردهایی که در این زمینه صورت گرفت، این احساس به صورت معنادار افزایش داشت، همچنین افزایش تراز نشاط و شادابی مردم و افزایش میزان اقتدار و منزلت اجتماعی پلیس، کاهش تنش‌های و درگیری‌های جمعی و آمادگی شهروندان در همکاری و تعامل با پلیس از سایر اثرات مطلوب اجرای طرح ارتقای امنیت اجتماعی و اخلاقی محسوب می‌شود.
مریم حسین زاده
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید