دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


تقویت امنیت اجتماعی


تقویت امنیت اجتماعی
بحث فرهنگ سازی در مقابله با متخلفین و اراذل و اوباش از چه جایگاهی برخوردار است و آیا نیروی انتظامی برای تقویت امنیت اجتماعی باید سازوکار دیگری را به کار گیرد یا اینکه راه و روش های فعلی خود را باصلابت، قوت و شدت ادامه دهد؟
بحث فرهنگ سازی در مهندسی فرهنگ جامعه از جایگاه ویژه و منحصر به فردی برخوردار است. چرا که پایه و اساس تمامی رفتارها، هنجارها، ساختارها و قواعد و مقررات اجتماعی ریشه در ماهیت فرهنگ غیرمادی جامعه دارد که همان آمال ها، آرزوها، آرمان ها، ارزش ها، جهان بینی ها و نگرش های نظری به انسان، جامعه، هستی و تکامل دارد. فرهنگ سازی در دو عرصه بروز و ظهور پیدا می کند
۱) عرصه باورسازی:
بدین معنی که باورهای آحاد جامعه نسبت به ارزش های والای الهی و انسانی ایجاد و ساخته شود،
۲) عرصه نهادسازی:
بدین معنی که رفتارها و سلوک فردی و اجتماعی مردم متناسب با آن باورها و ارزش ها در قالب نهادهای اجتماعی تجلی پیدا کند که این بعد کار به شکل گیری ساختارها، قوانین و مقررات اجتماعی و عمل به آنها توسط شهروندان هر جامعه ای بازگشت دارد. حال با این مقدمه به وضوح می توان گفت که، فرهنگ سازی در رابطه با اراذل و اوباش چه معنا و مفهومی پیدا می کند؟ جمهوری اسلامی پس از گذشت ۲۸ سال عمر بابرکت خود به یک سلسله دستاوردهای عظیم در عرصه های باورسازی و نهادسازی رسیده است که مجموعه آنها هم اکنون در قالب ساختارها، قوانین و مقررات و هنجارها و ارزش ها شکل گرفته است اگر چه هنوز جای کار زیاد دارد و روند مهندسی فرهنگی حسب الامر مقام معظم رهبری باید با قوت و قدرت پی گیری و استمرار یابد.
اما در همان حد و اندازه فعلی اداره کشور کسانی هستند که آشکارا هنجارشکنی کرده و گستاخانه با علم به قبح عمل خود، امنیت فردی و اجتماعی جامعه را سلب و آسایش و آرامش مردم را مخدوش می نمایند. به بیان دیگر غالب متخلفین و هنجارشکنان که به عنوان اراذل و اوباش نامیده می شوند جاهلین قاصر نیستند که نیاز به فرهنگ سازی داشته باشند بلکه جاهلین مقصر بوده و با آگاهی و حریت کامل، رفتارهای مجرمانه و ظالمانه خود را انجام می دهند که در این راستا جای تقدیر و تشکر را از نیروی انتظامی دارد که شجاعانه و مقتدرانه در شرایط کنونی به این مطالبه ملی جامه عمل می پوشاند و موجبات امنیت عمومی و آسایش و آرامش جامعه را فراهم می آورد. پایان حسن ختام مطلب را به مطالبه مقام معظم رهبری در این زمینه اختصاص می دهیم که مطالبه همه مومنین، عاشقان و دلسوختگان انقلاب و نظام اسلامی است. اینک بیانات معظم له را به شرح زیر از نظر می گذرانیم:
«... اگر امنیت نباشد، فعالیت اقتصادی هم دیگر نخواهد بود. اگر امنیت نباشد، عدالت اجتماعی هم نخواهد بود. اگر امنیت نباشد، دانش و پیشرفت علمی هم نخواهد بود. اگر امنیت نباشد، همه رشته های یک مملکت به تدریج از هم گسسته خواهد شد، لذا امنیت، پایه و اساس است.»
... سرقت مقوله ای است که دستگاه های انتظامی باید با جدیت مقابل آن بایستند. عده ای برای اهداف پست و حقیر خودشان امنیت خانواده ها را به هم می زنند، این یک مثال برای ناامنی است.» ناامنی از قبل انسان های لاابالی و شرور و اوباش و اراذل که طبعا شرارت دارند و محیط زندگی را ناامن می کنند، این هم ناامنی است. ما در گوشه و کنار گزارش هایی داریم که حتما هم بعضی از شما در جاهایی دیده اید یا شنیده اید، آدم هایی که پای بند به هیچ قانون و ضابطه ای نیستند، انسان های شروری که در کوچه ها و محله ها برای ملت و نوامیس و آبروی مردم ناامنی درست می کنند، این هم به عهده دستگاه های انتظامی و قضایی است که با این اراذل و اوباش و ناامن سازان محیط زندگی و کار مردم برخورد کنند، تا کسانی که به صرف این که یک وسیله برنده و یک حربه به دست می آورند، خیال نکنند که حق دارند هر غلطی و هر عمل نادرستی را انجام بدهند، اینها بدانند که ناامن کردن محیط زندگی مردم، سزا و مجازاتش فقط این نیست که چهار صباح بروند در فلان زندان بخوابند.
اسلام برای کسانی که محیط زندگی را ناامن می کنند و مردم را می ترسانند و اخافه می کنند، مجازات های سنگین تری گذاشته است.اگر هم در مورد اینها و هم در مورد سارقان، حکم الهی جاری بشود: بخصوص آن کسانی که حرفه شان را این قرار داده اند. مطمئنا به میزان زیادی تأثیر خواهد گذاشت. ملاحظه بعضی از رودربایستی های جهانی و امواج تبلیغاتی را نکنند، ببینند حکم خدا چیست. حکم الهی، همه چیز را در جای خود و با میزان صحیح معین کرده است.»(۱)
۱- بیانات مقام معظم رهبری، مورخ .۱۳۷۹.۱.۶
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید