دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


دولت نهم ، امنیت اجتماعی و جیغ بنفش مخالفان حالامی‌توان امیدوار بود ...


دولت نهم ، امنیت اجتماعی و جیغ بنفش مخالفان حالامی‌توان امیدوار بود ...
امنیت به مثابه گواراترین نعمت مایه رفاه زندگی و یکی از اهداف ذاتی و ماموریت‌های اساسی حکومت اسلامی می‌باشد.
امام علی‌علیه‌السلام
همه آحاد جامعه با هر مذهب و قومیتی وهمچنین با هر گرایش سیاسی وسلیقه‌ای در برخورداری از امنیت یکسان هستند وفقط باید اخلال گران درامنیت مردم احساس نا امنی کنند...”
مقام معظم رهبری
پس از انقلاب شکوهمند ایران اسلامی در سال ۵۷ و به دلیل کینه توزی‌های دشمنان داخلی وخارجی این مرز و بوم همواره یکی از دغدغه‌های مسئولین کشور ایجاد وتحکیم امنیت در داخل کشور بود که بابرنامه‌ریزی‌های مستمر و شیطنت‌های بدخواهان این ملت به‌طور متناوب مورد هجمه قرار می‌گرفت اما در کمتر موردی حیله‌های آنان کارساز می‌افتاد که این امر با دقت نظر رهبری و تلاش‌های مسئولین کشور و بالخصوص نیروهای نظامی وانتظامی میسر شد.
بحث امنیت به لحاظ کارشناسی به چندین بعد تقسیم می‌شود که البته بنا به فرمایشات مقام معظم رهبریمهمترین و حساس‌ترین آ‌نها امنیت اجتماعی بوده که بیشتر مورد تاخت وتاز دشمنان قرار می‌گرفت . بنابراین تامین امنیت اجتماعی کشور سرلوحه اقدامات دولت ، قو ه قضائیه ونیروی انتظامی به‌عنوان مجری خواست‌های دولت ونهاد قضائی قراردارد. در این میان بارها طرح‌های مختلفی در دستور این سه نهاد وسازمان قرار گرفته که در برهه‌ای از زمان دچار توقف شد اما چندی است که با روی‌ کارآمدن دولت نهم طرح نوین امنیت اجتماعی با استفاده از نقطه‌نظر کارشناسان و رفع معایب طرح‌های اینچنینی گذشته در حال اجرا می‌باشد که اجرای آن موافقت مقام معظم رهبری رانیز در پی داشته است.
ایشان در دیداری که چندی پیش با فرماندهان و پرسنل نیروی انتظامی داشته ضمن ابراز رضایت از طرح نوین دولت ونیروی انتظامی در خصوص امنیت اجتماعی رویکرد جدید نیروی انتظامی را برای برخورد علمی با مسائل مختلف اجتماعی وهمچنین مسائل حرفه‌ای و تخصصی این نیرو اقدامی مطلوب ودرخور تقدیر دانستند و تاکید کردند: دیدگاه‌ها ونظرهای کارشناسانه علمی در حوزه‌های مربوط به وظایف نیروی انتظامی حتما باید درعمل نیز اجرایی شوند و تحقیقات علمی درمرحله نظر متوقف نمانند.
● تعریف امنیت اجتماعی
امنیت اجتماعی (social security) یکی از شاخه‌های بحث کلی امنیت به شمار می‌رود که درتعریف کارشناسان از آن به معنی حفظ سیستم اجتماعی وحاکمیت کشور یاد می‌شود یعنی اجتماع ، خانواده وفرد در مقابل بیچارگی‌ها وبدبختی‌های اقتصادی و اجتماعی ویا شخصی ایمن بوده و از سلامت زندگی خود اطمینان داشته باشد و در تعریفی خلاصه‌تر امنیت اجتماعی یعنی “ تامین حداقل سلامت روحی،روانی وجسمانی افراد جامعه.”
● امنیت اجتماعی مهمترین بحث جوامع انسانی
امروزه امنیت در جنبه‌های مختلف اجتماعی اساسی‌ترین وکلیدی‌ترین بحث جوامع انسانی است و این امنیت می‌تواند در زمینه‌های اجتماعی‌،قضائی و حتی تغذیه جامعه وخانواده مطرح شود.
احساس امنیت ورضایت ازآن ،برقراری آرامش واقعی در سطوح مختلف جامعه و همچنین طیب‌خاطر از بابت داشتن آن برای مردم مهم و ارزشمند است .در تعریف کارشناسان حوزه امنیت ابعاد فراوانی دارد و در سطوح و حوزه‌های مختلف جامعه دیده می‌ شود و ضروری‌ترین نیاز جامعه محسوب می‌شود حتی به دست آ‌وردن غذا و نان سالم برای خانواده نیازمند داشتن امنیت است .
● طرح امنیت اجتماعی ، حمایت علما و رضایت مردم
با آغاز طرح ارتقای امنیت اجتماعی که در شهرهای بزرگ کشور به صورت محسوسی اجرا شد واکنش‌های مختلفی را از سوی مردم ،علما، روحانیون ، دانشگاهیان ودیگر اقشار مردم شاهد بودیم . مردم درگفتگو با رسانه‌ها ضمن ابراز خوشحالی از اجرای چنین طرحی موکدا خواستار استمرار آن بوده و از اینکه این طرح در ادامه مسیر خود دچار وقفه شودابراز نگرانی داشتند. مردم معتقد بودند نیروی انتظامی و در راس آن دولت نهم که البته شجاعانه و مقتدرانه وبدون توجه به جیغ‌های بنفش مخالفان چنین طرحی آن را به اجرا گذاشتند دوباره کشور را در مسیر رشد وتعالی اجتماعی قرار داده و نظام را در خصوص تامین امنیت اجتماعی کشور آبرویی دوباره بخشیدند.
همچنین دانشگاهیان و اساتید مختلف دانشگاه‌ها هم با ابراز رضایت از طرح نوین دولت درخصوص ارتقای امنیت اجتماعی در سخنی تازه فرق اساسی‌ای را بین این طرح وطرح‌های مشابه در سال‌های گذشته ذکر می‌کردندکه همانا داشتن پشتوانه مطالعاتی و علمی ودخالت نظر کارشناسان اجتماعی ورفتاری در این طرح بود . مهر تائید ادعای آنان این سخن رهبر معظم انقلاب بودکه تاکید فرمودند: رویکرد جدید نیروی انتظامی در زمینه امنیت اجتماعی‌،حرفه‌ای و تخصصی بوده ومبتنی بر دیدگاه‌ها ونظرهای کارشناسانه وآگاهانه است. ایشان نیز دغدغه مردم را تکرار کردند و افزودند؛ نیروی انتظامی باید با پرهیز از طرح‌های موسمی وموقت طرح امنیت اجتماعی را با قدرت ادامه دهد تا اهداف آن در جامعه نهادینه شود. حضرات آیات مکارم شیرازی ، نوری همدانی ،مصباح و... نیز با تمجید این طرح دولت،آن را پشتوانه‌ای برای تامین دائمی امنیت اجتماعی داشتند.
آیت‌‌الله نوری همدانی با بیان اینکه نیروی انتظامی به همراه سایر دستگاه‌های مربوطه در گسترش و ارتقای امنیت اجتماعی گام‌های موثری برداشته است همانند رهبر انقلاب واقشار مختلف مردم دغدغه خود را استمرار و تداوم چنین طرحی دانستند.
● آمار نیروی انتظامی
طرح امنیت اجتماعی که با استفاده از نقطه نظر کارشناسان و با راهبردی‌های علمی وتخصصی به اجرا گذاشته شد علاوه بر دستیابی به رضایت عموم، نشانگر آماری در خورتوجه در خصوص دستاوردهای به دست آ‌مده بود. سردار روزبهانی رئیس پلیس امنیت اخلاقی نیروی انتظامی با بیان اینکه تاکنون برای ۳۱ نفراز اراذل واوباش کشورالبته به جز تهران حکم اعدام صادر شده است گفت: بررسی‌های انجام شده از ۴۸۰۰ اراذل واوباشی که از ابتدای طرح تا کنون دستگیر شده‌اند نشان می‌دهد ۵ درصد این افراد۱۴ تا۱۷ سال و ۵۳ درصد در گروه سنی ۱۷ تا ۲۳ سال قرار دارند.
وی با اشاره به اینکه ۳۰ درصد این متهمان نیز محکوم به حبس طولانی مدت شده‌اند گفت: درصد زیادی از متهمان پس از تحمل حبس آزاد شده وبه جامعه بازگشتند بنابراین اگر این افراد اعمال مجرمانه خود را ترک کنند به‌طور طبیعی اسامی آنها از پرونده اراذل واوباش پاک می‌ شود اما اگر بخواهند به جرایم خود ادامه دهند در صورت وقوع نزاع ویا هر خلافی در منطقه‌شان پلیس اول به سراغ آ‌نهامی‌رود.
وی همچنین افزود: اخیرا نیز با دستگیری تمامی اراذل واوباش شر تهران به جز هفت متهم سابقه‌دار پرونده آنان به دادسرا ارجاع شده تا مورد بررسی قرار بگیرد.
سردار روزبهانی گفت: پلیس می‌خواهد هراس‌، وحشت و استرس را از مردم دور کند تا آنها احساس امنیت کنند ،تا کی باید مزاحمت نوامیس، مواد فروشی ، قاچاق ، فحشا در کشورمان وجود داشته باشد.
وی افزود: چه کسی گفته بحث حجاب شخصی است ؟آمارمی‌گوید که بیش از۸۰ درصد افراد وقتی حجاب خود را بهتر رعایت می‌‌کنند ایجاد مزاحمت برایشان کمتر می‌‌شود.
● لبخند رضایت عموم وتشکر از دولت وپلیس
وقتی برای تکمیل این گزارش با چند نفر از شهروندان ،اساتید دانشگاه وکارشناسان مسائل اجتماعی گفتگو کردم متوجه نکته‌ای شدم که برگرفته از حس عدالتخواهی مردم بود. موافقین ومخالفان دولت نهم هر دو بر این نکته تاکید داشتندکه این اقدام دولت را باید ارج نهاد و از دولت نهم به خاطر شجاعت در اجرای چنین طرحی با وجود کارشکنی‌های فراوان برخی گروه‌ها ورسانه‌های زرد تقدیر وتشکر به عمل آ‌ورد.
دکتر شایان اژدری که سال‌هاست در دانشگاه‌های ایران وبرخی کشورهای اروپایی جامعه‌شناسی تدریس اذعان دارد که دولت در این طرح علی‌رغم فشارهای فراوان بسیار واقع‌گرایانه و مبتنی بر نظرات علمی کارشناسان حرکت کرد.
وی که ابتدا خود را از منتقدین دولت نهم معرفی کرد گفت: نمی‌شودرضایت عمومی را به سرنوشت منتقد یا طرفدار گره زد کار دولت و پلیس بزرگ بوده و باید آن را پاسداشت . زهرا سیف الدینی دانشجوی دانشگاه آزاد نیز که خود را طرفدار آ‌زادی‌های اجتماعی البته در چارچوب قوانین کشور می‌دانست رضایت خود و دوستانش را از اجرای این طرح پنهان نکرد وگفت: چندی است که بااجرای این طرح می‌توانیم آزادانه‌تر و بدون مزاحمت در خیابان‌های پایتخت قدم بزنیم البته هنوز هستند افرادی که برای زنان و دختران ایجاد مزاحمت می‌کنند اما نسبت به سال‌های گذشته وضعیت واقعا فرق کرده است.
وی از احمدی‌نژاد به‌عنوان فردی جدی و با اراده در حل این معضل یاد کرد وگفت: قطعا با وجود اینکه شخص رئیس جمهور دارای چنین صفاتی است توانسته چنین روحیه‌ای را به دیگر بخش‌های حکومتی از جمله پلیس و نیروی انتظامی تزریق کند که جای امیدواری است. دراین میان اما صحبت‌های محمد آتشی یکی دیگر از کارشناسان و پژوهشگران مسائل اجتماعی جالب توجه است وی با بیان اینکه امنیت اجتماعی دارای دو وجه روحی روانی و وجه اقتصادی می‌باشد گفت: نقش پلیس در مقوله امنیت اجتماعی بسیار مهم وحیاتی است. پلیس می‌تواند با بازآفرینی جامعه وابداع سیاست نوین با پرهیز از سیاست‌های پولی و پرهیز از اجتماعات بسته در پی یافتن راه حلی برای جلوگیری از فروپاشی جوامعی باشد که فاصله بین خودی وغیرخودی زیاد شده است. وی در تعریف خودی و غیرخودی در مقوله امنیت اجتماعی گفت: خودی کسانی هستند که دردنیای زندگی دارای ارزش‌ها،‌نمادها وشیوه‌های زندگی مبتنی بر قانون داشته باشند وغیرخودی کسانی هستند که رفتارشان با این اصول مغایرت داشته باشد که اصطلاحا به آنان غیرخودی گفته می‌شود.
وی گفت: پلیس با غیرخودی‌ها برخورد می‌کند کسانی که با به خطر انداختن ارزش‌های فوق رفتارشان به آستانه‌ای از تحریک می‌‌رسد که عده‌ای دیگر را تحریک می‌کند .
محمود رضا زارع
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید