دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


تبدیل رویدادهای طبیعی به بلای طبیعی


تبدیل رویدادهای طبیعی به بلای طبیعی
بارش برف هم می تواند به بحران تبدیل شود ، بحرانی که ۳روز پایتخت را به حالت نیمه تعطیل درمی آورد ، هزار خانه و کارگاه برنج کوبی را در شمال کشور از پا در می آورد و ویران می کند ، آب ، برق و گاز چند شهر کشور را قطع می کند ، مراکز درمانی و بیمارستانی در شهرهای شمالی نمی توانند خدمات لازم را ارائه کنند، چند هزار نفر در خودروی شخصی در برف می مانند، مدارس پایتخت و چند شهر دیگر به دلیل افت فشار گاز تعطیل می شوند و حتی با آن که چند روز از بحران گذشته است ، مدارس همچنان تعطیل می مانند.
بارش ۲متری برف ستاد حوادث غیرمترقبه کشور را فعال می کند و... و این بار بارش برف هم مثل زلزله ، اما با شدت کمتر مردم را با مشکل روبه رو می کند. تمامی این اتفاقات باز هم ۲ مشکل را آشکارا نشان می دهد که در هر بلای طبیعی عمدتا مساله همین ۲ مشکل است:
۱) ساخت و ساز در ایران بدون نظارت و به دست افراد غیرحرفه ای صورت می گیرد. در حوادث رخ داده مثل ویرانی ساختمان ها و مصرف بالای گاز که منجر به قطع شدن گاز مناطق دیگر می شود ، همه به این نکته باز می گردد که ساخت و سازها بدون رعایت اولیه ساختمان سازی صورت می گیرد. ساختمان سازی در ایران به نوعی تقلب تبدیل شده است و استفاده از مصالحی که کمترین مقاومت ها را دارند ، نقطه آسیب پذیری ساختمان ها را افزایش داده است.
معلوم نیست چرا نظارت در ساخت و سازها وجود ندارد و شهرداری ها بدون توجه به مسائل ایمنی به هر ساختمانی جواز پایان کار می دهند. اگر ساختمان ها با مصالحی مقاوم ساخته شوند و اصولی مثل آیین نامه ۲۸۰۰ را رعایت کنند ، دیگر شاهد سقوط ساختمان نخواهیم بود. از طرف دیگر در ساختمان ها به عایق بندی ها اهمیت داده نمی شود ، در حالی که عایق بندی ساختمان می تواند در کاهش مصرف انرژی بسیار موثر باشد و در شرایطی مثل سردی هوا دیگر نیاز به مصرف دو برابر انرژی نیست.
وقتی هنوز استفاده از پنجره دوجداره و... در ساختمان سازی به یک اصل تبدیل نشده است ، مشخص است که حداقل نیمی از گرما از ساختمان خارج شده و این مساله موجب می شود استفاده از انرژی گاز به دو برابر حد مجاز برسد و باعث قطع گاز و یا افت فشار شود و در نتیجه منطقه ای در همان هوای سرد ، باید در سرما به سر ببرند. همچنین استفاده از وسایلی که مصرف سایر انرژی ها چون برق و آب را کاهش می دهد می تواند در شرایط خاص ، بحران را به یک فرصت تبدیل کند.
۲) مساله دیگری که اتفاقات طبیعی را برای ما به بلایای طبیعی تبدیل کرده است این است که مسوولان انگار نسبت به اتفاقات طبیعی تصوری ندارند و همیشه پس از اتفاق مثل بارش ۲متری برف در یک شهر به فکر تجهیزات می افتند. ستاد بحران شهرها ، هنگامی در عمل انجام شده قرار می گیرد که هیچ امکاناتی ندارد. از سوی دیگر فرسودگی وسایل در شرایط بحرانی به پیچیدگی مساله دامن می زند و شاید به این دلیل است که مردم همیشه زودتر از مسوولان به کمک می آیند.


همچنین مشاهده کنید