دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

با رسانه وبلاگ قابلیتهای حرفه پرستاری بیش از پیش به جامعه معرفی می شود


با رسانه وبلاگ قابلیتهای حرفه پرستاری بیش از پیش به جامعه معرفی می شود
پرستاری علمی و حرفه ای را یک حرفه در حال ظهور دانسته اند. این حرفه که کمتر از صد سال از عمرش در کشور ما می گذرد، تاریخی پر ابهام و نانوشته را با خود یدک می کشد. نگرش جامعه به حرفه پرستاری آغشته به رسوبات ذهنی تاریخی از پرستاری سنتی و غیر علمی است و نابسامانی بخش بهداشت و درمان و سوءمدیریت در آن باعث ناتوانی این حرفه در انجام رسالت واقعی اش یعنی ارائه خدمات پرستاری جامع و جامعه نگر به همه افراد جامعه شده است. تصویری که متاسفانه در جامعه از پرستاری وجود دارد متاسفانه حقیقت پرستاری را منعکس نمی کند و بر باورهای کهنه متکی است.
امروز بیش از یکصد و پنجاه هزار نیروی پرستاری در کشور وجود دارد که اکثریت آن ها را نیروهای تحصیل کرده دانشگاهی تشکیل می دهند. مقاطع تحصیلات تکمیلی یعنی کارشناسی ارشد و دکتری پرستاری رو به گسترش هستند و دانش آموختگان دکتری در حال ورود به عرصه خدمت رسانی به جامعه هستند.
پرستاری در حال بازیابی هویت خود است و خواستار سهم بیشتری در سامانه بهداشت و درمان برای تحقق نقش های حرفه ای خود است و نیازمند شناساندن چهره واقعی خود به جامعه و همکاران بخش بهداشت و درمان است . متاسفانه انبوه مشکلات این بخش باعث شده که از قابلیت های بسیار گسترده پرستاران در زمینه های مختلف استفاده نشود و آن ها تا حد یک زیردست پزشک و نه همکار او تقلیل داده شوند.
رسانه ها نقش مهمی در آگاه سازی جامعه و آشنا سازی آن با پرستاری دارند. از طرفی رسانه ها می توانند جامعه را به حقوق خود که از مهمترین آن ها حق سلامتی است ، واقف کنند و انتظارات مردم را از ارائه دهندگان خدمت بالا ببرند که این به نوبه خود باعث بهبود خدمات از بعد کمی و کیفی خواهد شد. در واقع رسانه ها به عنوان رکن مهم جامعه مدنی باعث پاسخگو شدن نهاد ها ی خدمت رسان و سیاستگزار می شوند. از طرف دیگر رسانه ها می توانند صدای نهادها را به مردم برسانند و به مثابه یک حلقه ارتباطی عمل کنند و ارتباط بین آن ها را برقرار سازند. البته دسترسی به دروازه های خبر و رخنه در گفتمان موجود به راحتی امکان پذیر نیست.
پرستاری به عنوان یک حرفه در حاشیه گذاشته شده و مظلوم سال ها در سکوت رسانه ای با مشکلات داخلی خود دست به گریبان بوده و جامعه درک درستی از وضعیت و مشکلات آن نداشته است. شاید بسیاری از افراد جامعه حتی تحصیل کردگان آن ندانند که پرستاری حدود سه دهه است که یک رشته دانشگاهی است و پرستاران با مدرک کارشناسی وارد بازار کار می شوند. شاید بسیاری از افراد جامعه ندانند که پرستاران در کشورهای دیگر از چه جایگاه اجتماعی برخوردار هستند ولی در این جا با نازل ترین حقوق به کار گرفته می شوند و سخت ترین شرایط کاری را دارند که از جمله آن ها می توان به کار در شیفت های مختلف، سروکار داشتن با بیماران مختلف از بیماران صعب العلاج گرفته تا بیماران عفونی ، خطر ابتلا به انواع بیماری های خطرناک مانند ایدز، هپاتیت، سل و ... ، استرس ناشی از مرگ و عوارض پایدار بیماری در بیماران، پاسخگویی به همراهان نگران و مستاصل بیماران و .... اشاره کرد.
در عصر اطلاعات معیار قدرت هر فرد و هر گروه دسترسی سریع تر به اطلاعات دقیق و به گردش در آوردن اطلاعات مورد نظر برای غالب ساختن گفتمان خود بر گفتمان دیگران است. بدیهی است که دسترسی و در اختیار داشتن رسانه های پر قدرت و دارای نفوذ و دارای گستره مخاطبین زیاد از ابزارهای مهم اعمال قدرت است. رسانه های جمعی به خصوص اینترنت به علت گستره نفوذ و کم هزینه بودن و سرعت آن توجه همه را به خود جلب کرده اند امروزه میلیون ها پایگاه اینترنتی وجود دارد و به سرعت در حال گسترش است.
امروز پرستاران برای معرفی خود به جامعه و نیز برای آگاه سازی جامعه از حقوق خودش نیاز به استفاده از رسانه ها دارند. وبلاگ ها از رسانه های اثر بخش و کارآمد هستند و به راحتی می توان از طریق آن ها با مخاطبین خود ارتباط برقرار کرد.
وبلاگ ها با قابلیت های زیاد خود یعنی داشتن گستره توزیع و امکان خوانده شدن زیاد می توانند تاثیر گذاری زیادی داشته باشند و از طرف دیگر با ایجاد شبکه ای از وبلاگ ها می توان تشکیلاتی مجازی راه اندازی کرد که مرزهای زمانی و جغرافیایی را در هم می شکند و محدودیت های ناشی از فاصله مکانی را از بین می برد. کارکرد دیگر وبلاگ ها این است که انحصار پذیر نیستند و گرایش ها و سلیقه های متنوعی را نمایندگی می کنند که باعث تضارب افکار و رشد جامعه می شوند . در سال های اینده گرایش به وبلاگ نویسی و وبگردی افزون خواهد شد و وبلاگ ها نقش مهمی در شکل دادن افکار عمومی که قدرتی زیاد در تغییر شرایط اجتماعی دارد بازی می کنند. اکنون صدها وبلاگ پرستاری به زبان فارسی وجود دارد که در زمینه های مختلف آموزشی و خبری و صنفی فعالیت می کنند.
گرایش وبلاگ های پرستاری به برآورده کردن نیازهای مخاطبین خصوصا مخاطبین عام جامعه و پاسخ دادن به نیازهای آموزشی و اطلاعاتی افراد جامعه در زمینه سلامت پدیده امیدوار کننده و ثمر بخشی برای حرفه است و باید در رشد و تقویت این گونه وبلاگ ها کوشید چون از این طریق قابلیت های حرفه بیش از پیش به جامعه معرفی می شود و در اصلاح ایماژه اجتماعی حرفه نقش مهمی را ایفا می کند. از طرف دیگر چنان چه یک همبستگی حرفه ای این وبلاگ ها را به هم مرتبط نکند و وبلاگ ها کارکردی ضد کار گروهی و تشکیلاتی پیدا کنند می توانند آسیب زا باشند.
احمد یزدان نیک
احمد عامری


همچنین مشاهده کنید