یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


خلیج موز


خلیج موز
استان هرمزگان، شهر دریانوردان، شهر صید و صیادی، شهر مروارید، شهر شیلات و آبزیان و شهر حمل‌ونقل آبی است. شهری که در کرانه‌های زیبای خلیج همیشه فارس زیبا نشسته است. ‌مُسمّای هرمزگان، “هرموزه” است. هرمز، کلمه‌ای است مرکب از دو جزء “هور” به معنای خلیج، بندرگاه و مرداب و “موز” نام همان میوه معروف است که کشت آن در هرمز قدیم، فوق‌العاده متداول بوده است.
هرمزگان سرزمینی است که ایران را به آب‌های آزاد جهان متصل می‌کند. در واقع هرمزگان گذرگاهی است که از طریق خلیج فارس، شرق و غرب را از زمان هخامنشیان تاکنون به هم متصل می‌سازد.
● سیمای عمومی استان
استان هرمزگان با مساحت ۶۸ هزار و ۸/‌‌۴۷۵ کیلومتر مربع، در جنوب کشور واقع شده و از نظر تقسیمات کشوری دارای ۳۳ بخش، ۸۰ دهستان و دو هزار و ۴۶ آبادی دارای سکنه است. استان هرمزگان از شمال و شمال شرقی با استان کرمان، از جنوب با خلیج فارس و دریای عمان، از جنوب شرقی با استان سیستان و بلوچستان و از غرب با استان‌های فارس و بوشهر همسایه است.
● جغرافیای سیاسی استان
تنگه هرمز، یکی از حساس‌ترین و حیاتی‌ترین گذرگاه‌های آبی عصر حاضر است که در قلمرو سیاسی استان هرمزگان قرار دارد. این تنگه هلالی شکل، ۱۸۷ کیلومتر طول دارد. عمق تنگه هرمز به دلیل شیب تند کف آن از قسمت شمال به جنوب متغییر است، به گونه‌ای که در نزدیکی جزیره لارک در حدود ۳۶ متر و در ساحل جنوبی نزدیک شبه‌ جزیره مسندام، ۱۸۰ متر است. همچنین ۱۴ جزیره کوچک و بزرگ از ویژگی‌های جغرافیای طبیعی و سیاسی هرمزگان به شمار می‌روند. این جزایر که عمدتاً در محدوده آب‌های ساحلی هرمزگان قرار دارند، شامل جزایر تنب بزرگ و کوچک، ابوموسی، بنی‌فرور، سیرک، شتور، هرمز، هندورابی، هنگام، لارک، فرور، لاوان، قشم و کیش می‌باشند. در این میان، جزایر قشم، کیش و لاوان از موقعیت اقتصادی ویژه‌ای در استان هرمزگان و حتی کشور برخوردارند.
● کیش
این جزیره از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران به حساب می‌آید. نژاد اهالی بومی جزیره، ترکیبی از ایرانیان و اعراب ایرانی استان‌‌های جنوبی کشور است که در دوران رونق و شکوه کیش در قرون و اعصار گذشته به این دیار مهاجرت کرده‌اند. در دوره هخامنشیان، این جزیره مرکز عمده صید مروارید بین‌النهرین و هندوستان بود و بازرگانان بزرگ دنیا در آن رفت و آمد داشتند. در سال ۱۳۴۹ کیش مورد بازدید هیأت کارشناسی قرار گرفت و با توجه به موقعیت جغرافیایی و استراتژیکی مناسب، به عنوان یک مرکز بین‌المللی توریستی - ‌‌‌تجاری مورد نظر تعیین شد. در سال ۱۳۷۱ با تأسیس سازمان منطقه آزاد کیش، این جزیره جان تازه‌ای گرفت و به توسعه‌‌ای سریع دست یافت. جزیره کیش به دلیل تاریخ کهن و آثار بی‌نظیر باستانی از محبوب‌ترین نقاط گردشگری در ایران است که سالانه پذیرای صدها هزار توریست عمدتاً ایرانی می‌باشد. این جزیره از مهمترین مناطق آزاد تجاری به حساب می‌آید و از بُعد اقتصادی جزو مزایای استان هرمزگان به شمار می‌رود.
● اقلیم و جغرافیای طبیعی
ادامه رشته‌ کوه‌های زاگرس به تدریج با کاهش ارتفاع به زمین‌های پست ساحلی خلیج فارس و دریای عمان متصل می‌گردد. این ناحیه پست ساحلی در اطراف تنگه هرمز، وسعت بیشتری یافته و شرایط مساعدی برای کشاورزی و صیفی‌کاری به وجود آورده است. با توجه به مشخصات اقلیمی و استقرار استان هرمزگان در منطقه فوق حاره‌ای، گرمای هوا مهمترین پدیده مشهود اقلیمی این استان به شمار می‌رود. هرمزگان از مناطق گرم و خشک ایران است و اقلیم آن تحت تأثیر آب و هوای نیمه بیابانی و بیابانی قرار دارد. هوای نوار ساحلی در تابستان‌ها بسیار گرم و مرطوب و گاهی دمای آن از ۵۲ درجه سانتیگراد تجاوز می‌کند. دمای متوسط سالانه منطقه حدود ۲۷ درجه سانتیگراد است. فصل گرم استان با هوای شرجی بالغ بر ۹ ماه به درازا می‌کشد. قسمت عمده بارندگی ۱ یا ۲ نوبت است که در همان موارد اندک نیز اغلب مانند باران‌های بهاری، سیل‌آسا بوده و خسارات فراوانی به بار می‌آورد.
منبع : ماهنامه اقتصاد ایران


همچنین مشاهده کنید