چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

اولویت‌های زمانه ما


اولویت‌های زمانه ما
برگزاری چهارمین کنگره حزب اعتدال و توسعه بهانه‌ای شد برای سخنرانی آیت‌ا... هاشمی‌رفسنجانی که دغدغه‌ها و نگرانی‌های خود در باب مسائل مهم کشور را با میهمانان سیاسی جلسه در میان بگذارد. آنچه در سخنان ایشان محل تأمل دارد، دعوت وی به سوی اعتدال و میانه‌روی و پرهیز از روش‌های تند و افراطی خصوصا کنار نهادن توان سیاسی، انقلا‌بی و مدیریتی کشور است.
متاسفانه در سال‌های اخیر دامنه تغییرات حتی تا سطوح کارشناسی نیز کشیده شده و میراث مدیریتی کشور که در نتیجه ۲۸ سال استقرار جمهوری اسلا‌می می‌تواند رهگشای بسیاری از تنگناها باشد، در معرض باد نهاده شده است. در حالی که فرهنگ مدیریت و پتانسیل مدیریتی یک‌شبه و خلق‌الساعه پدید نمی‌آید. شاید در فردای پس از انقلا‌ب ضرورت‌هایی توجیه‌کننده حذف بسیاری از مدیران عالی‌رتبه نظام پیشین بود، اما پس از نزدیک به ۳ دهه از استقرار نظام اسلا‌می، می‌توان با قاطعیت ادعا کرد که نسل اول و دوم انقلا‌ب در سومین دهه از این انقلا‌ب باشکوه، به خردمندی، درایت و ظرفیت قابل اعتنایی دست یافته‌اند. در عرصه سیاسی نیز این نگرانی‌ها رو به تزاید است. در حالی که کشور می‌تواند از تمام فرزندانش علی‌رغم تفاوت منظر بهره ببرد، دامنه استفاده از توانایی‌های سیاسی کشور بسیار محدود شده است. جمهوری اسلا‌می در تجربه سه دهه‌ای خود اثبات نموده است که چرخش آرام قدرت مابین جریانات اصیل سیاسی کشور همچون تزریق خون جدید می‌تواند موجب پویایی و تحرک بیشتر کشور در ابعاد مختلف باشد.
در حالی که بسیاری از ظرفیت‌های موجود اعم از نیروهای راست، چپ و مستقل در کشور که می‌توانند موجد برکاتی باشند، به کناری نهاده شده‌اند، سکان مدیریتی کشور به دست تازه از راه رسیدگانی قرار گرفته است که می‌شد با تکیه بر آن مفاخر پیشین راه طی‌شده را به سوی افق‌های بهتر درنوردید. اما نگاه سیاه و منفی‌نگری به گذشته و استفاده از حربه اتهام، انگ و افترا برای مرعوب ساختن منتقدین، دولت نهم را از ناصحان مشفق و منتقدان خردمند بی‌بهره‌ساخته است. اینک در حالی که به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها در سیاست‌های خصمانه و نظامی‌محور خود مجبور به تغییراتی شده‌اند، تحلیل رویکرد آنها به براندازی نرم و برخورد نرم‌افزاری اهمیت می‌یابد. برای مقابله با فضای جدید، تکیه بر روش‌های صرفا امنیتی و پلیسی و حذف همه منتقدان دلسوز و یاوران قدیم و استوار انقلا‌ب اسلا‌می، به هدف استراتژیک دشمن مدد می‌رساند. ایران در شرایط فعلی می‌تواند هوشمندانه‌تر از قبل عمل کند. تاکید هاشمی برای استفاده از تمام ظرفیت‌های سیاسی و اجتماعی جامعه و ساخت مجلسی که برآیند تمام افکار عمومی باشد، در همین راستا قابل ادراک است.اگر می‌خواهیم نقشه‌های دشمنان نظام اسلا‌می را نقش بر آب نماییم، می‌باید همگی در کنار یکدیگر قرار گیریم، این یک حقیقت است که همه ما در یک کشتی نشسته‌ایم. ایران اسلا‌می تنها با استفاده از تمام ظرفیت‌های خود می‌تواند امیدوار به طی مسیر این گردنه احدگونه باشد.
نمی‌توان با خوشبینی‌های غیرضروری و یا منفی‌بافی‌های غیرواقعی از توان کشور کاست.
در چند ماه آینده شاهد برگزاری انتخابات هشتم مجلس شورای اسلا‌می هستیم. با این مهم به دو‌ گونه می‌توان مواجه شد. یا به مثابه دوره‌های پیشین، خاصه مجلس هفتم، آنچنان سوراخ را تنگ کرد که نخ سوزن هم از آن نتواند عبور کند. بدیهی است نتیجه این اقدام روشن است؛ تشکیل مجلسی که نه می‌تواند از شأن خود و حقوق مردم دفاع کند و نه می‌تواند مشاوری متخصص و غمخوار برای دولت باشد. یا آنکه قانون را ملا‌ک اصلی قضاوت‌های خویش قرار داده، چتر بزرگ و گستره نظام را بر سر همه یاران آن گسترانیده، مجلسی قدرتمند، اثرگذار و نماینده واقعی افکار عمومی بنیاد نهیم. امید که متولیان امر، نصایح مشفقانه علا‌قه‌مندان به نظام را پیش از آنکه هزینه‌های گزاف‌تری بر کشور وارد شود، به گوش جان بشنوند.
منبع : روزنامه اعتماد ملی


همچنین مشاهده کنید