پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

اختلاف در روزهای پایانی


اختلاف در روزهای پایانی
روابط دولت و مجلس اصولگرا از ابتدای روی کار آمدن دولت نهم مورد توجه اصحاب رسانه بود و گهگاهی که مجلس لوایح پیشنهادی دولت را به تصویب نمی رساند یا برخی از تصمیمات دولت را ملغی می کرد در میان اصحاب رسانه این گمان می رفت که روابط دولت و مجلس اصولگرا رو به تیرگی است اما روسای این دو قوه وقتی که با سوالات خبرنگاران درخصوص اختلاف میان مجلس و دولت مواجه می شدند به کل این موضوع را نفی می کردند و تاکید داشتند که همدلی و همراهی خوبی میان قوه مجریه و مقننه وجود دارد. ارائه گزارش حاج محمود احمدی نژاد قبل از سفر حج به مردم و متهم کردن مجلس به ایجاد گرانی و تورم با واکنش فرد شماره یک بهارستان مواجه شد و حداد هم از دولت خواست تا دیگران را متهم نکند و به دنبال چاره یی برای برطرف کردن تورم و گرانی باشد.
این اظهارنظر رئیس مجلس در محافل عمومی نشان دهنده اختلافات ریشه یی میان این دو قوه بود که همواره سعی بر کتمان آن داشتند. از سوی دیگر رئیس جمهور در اظهار نظری رسانه های منتقد دولت را متهم کرد که می خواهند با تیتر زدن روابط مجلس و دولت را شکرآب کنند و خطاب به این رسانه ها گفت هرچقدر می خواهید تیتر علیه دولت و مجلس بزنید، روابط ما شکرآب نمی شود.
در همین راستا حدادعادل نیز خطاب به رسانه های منتقد گفته بود که حمایت از دولت نهم افتخار مجلس هفتم است و در جای دیگری هم تاکید کرده بود که مجلس در پشت دولت است نه در مشت دولت. با این اوصاف سه شنبه هفته گذشته در راهروهای بهارستان شنیده شد که احمدی نژاد نامه تندی را برای حدادعادل ارسال و نسبت به برخی دخالت های نمایندگان در کار دولت ابراز گلایه کرده است. این خبر که به صورت غیررسمی منتشر شده بود با اخبار ضد و نقیضی همراه بود تا دوشنبه هفته جاری که دیگر کاسه صبر رئیس مجلس شورای اسلامی سرریز شد و اتفاقاتی که در این مدت میان دولت و مجلس گذشته را علنی کرد و به دفاع از جایگاه تنزل یافته مجلس هفتم پرداخت.
لازم به ذکر است که این انتقادات حدادعادل به دولت در حالی مطرح شد که وی در زمان انتخاب احمدی نژاد به عنوان رئیس جمهور گفته بود سجده شکر از انتخاب مردم به جا آوردم. با این حال در ۲۹ ماهی که دولت نهم ساکن پاستور شده است این اولین رویارویی علنی دولت و مجلس اصولگرا بود که از پشت پرده به روی پرده منتقل شد. محافظه کاران که اکنون هدایت کننده قوای مقننه و مجریه هستند بیشتر سعی بر آن دارند موضوعات مورد اختلاف شان را در پشت پرده و به دور از رسانه ها حل و فصل کنند برخلاف اصلاح طلبان، از این رو تاکنون شاهد بودیم که بسیاری از رخدادهایی که در دولت و مجلس روی می دهد رسانه ها جزء آخرین افرادی هستند که به آن پی می برند ولی درباره اعلام اظهار گلایه احمدی نژاد از مجلس و دفاع دیرهنگام حداد از مجلس به نظر می رسد که اصولگرایان نتوانسته اند اختلافاتشان را در پشت پرده حل و فصل کنند و به همین جهت تصمیم گرفته اند اختلافات را علنی کنند تا شاید یکی از طرفین کوتاه بیاید.
هرچند حدادعادل همچنان بر حمایت مجلس از دولت تاکید دارد اما از شواهد و قرائن پیداست که از این به بعد باید شاهد تحولات اساسی در روابط مجلس و دولت باشیم.
نکته یی که در اینجا مهم به نظر می رسد تاثیرگذاری رسانه ها در روابط دولت و مجلس است و به نحوی نمی توان فشار رسانه ها را بر عملکرد ضعیف مجلس نادیده گرفت که حدادعادل با این کارش مقداری از فشارها را کم کرد. به هر حال نقش رسانه ها در فضای سیاسی کشور تاثیرگذار است زیرا هنگامی که رئیس جمهور رسانه ها را به ایجاد خفقان و زدن تیترهای نادرست متهم می کرد به فکر این روزها نبود که حدادعادل از تریبون ریاست علیه کارهای دولت او سخن بگوید.
نکته دیگری که در رابطه با تغییر آرایش دولت و مجلس محافظه کار به چشم می خورد نزدیک بودن انتخابات مجلس است و به نحوی مجلسیان با این واکنش که نوشدارویی بعد از مرگ سهراب بود درصدد کسب اعتبار ازدست داده خودشان بودند و نیم نگاهی هم به برداشت تبلیغاتی این حرکت داشتند.
با این حال برخی از این رویارویی های مجلس و دولت به سود مردم خاتمه یافته است و نمونه آن هم در تغییر ساعت کار بانک ها و تغییر ساعت رسمی کشور مشهود بود و این احتمال نیز وجود دارد که با توجه به فضای کنونی مجلس آخرین رویارویی مجلس هفتم و دولت نهم لایحه تغییر یافته بودجه ۸۷ باشد که حتی برخی از اقتصاددانان مجلس این لایحه را غیرقابل تصویب توصیف کردند و با این اوصاف باید منتظر تحولات اساسی در لایحه بودجه ۸۷ توسط مجلس باشیم و بار دیگر شاهد علنی شدن اختلافات پشت پرده دولت و مجلس خواهیم بود.
منبع : روزنامه اعتماد