دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


ساموئل کلمنز معروف به مارک تواین


ساموئل کلمنز معروف به مارک تواین
ساموئل لانگهورن كلمنز معروف به مارك تواین (Mark twain) به سال ۱۸۳۵ در شهر فلوریدا ایالت میسوری امریكا به دنیا آمد. مارك تواین در سن ۱۲ سالگی پدرش را از دست داد. شرایط سخت آن دوران باعث گردید تا مارك تواین از ادامه تحصیل بازماند و در چاپخانه ای كه به برادرش تعلق داشت كار كند.
وی در سن ۲۲ سالگی در می سی سی پی كه بعدها در داستان هایش به كرات این فضا ترسیم شده است راهنمای كشتی ها شد. بعد از آن بود كه مارك جوان به دنیای معدن و كشف طلا راه پیدا كرد. تقدیر و سرنوشت عاقبت دست به كار شد و مرد جوان را به دنیای مطبوعات و روزنامه نگاری وارد ساخت.
وی از موقعیت به دست آورده حداكثر استفاده را كرد و توانست مطالبی با نام مستعار «مارك تواین» منتشر سازد. مدتی بعد به شهر بزرگ سانفرانسیسكو رفت و باز هم از حرفه روزنامه نگاری دست نكشید. شهرت مارك تواین به دلیل انتشار داستانی تحت عنوان قورباغه جهنده ولایت كالاوراس بود.
یكی از مدیران یكی از روزنامه ها از او خواست تا سفری به كشورهای مختلف داشته باشد و از آنچه می بیند گزارش های جنجالی تهیه كند. وی پس از یك سفر طولانی به امریكا بازگشت و تا پایان عمر خاك كشورش را ترك نگفت. می گویند این نویسنده مشهور در پایان عمر از غم و اندوه فراوانی رنج می برد، چرا كه در طی آن سال ها همسرش را از دست داده بود و به بسیاری مقروض بود.
مارك تواین به دلیل اقتضای شغل خود سفرنامه های متعددی را منتشر ساخت. وی شرح حال خانه به دوشی و شرح سفرش به كالفرنیا را در سفرنامه ای تحت عنوان «سختی های زندگی» مطرح ساخته است.
بی گناهان در خارج از كشور نام سفرنامه دیگری است كه اختصاص دارد به سفر نویسنده به اروپا و فلسطین. در این اثر او آداب و سنن مردم را به خوبی توضیح داده است و تصویر روشنی از عبادتگاه ها و مكان های تاریخی ارایه داده است. زندگی در می سی سی پی شرح حال زندگی تواین در روزخانه مذكور است.
قابل ذكر است كه مارك تواین بیشتر به خاطر داستان هایش به شهرت رسیده است. معروف ترین اثر او «ماجراهای هاكلبری فین» است كه دنباله ماجراهای تام سایر به حساب می آید. در این داستان راوی هاك دوست شرور و دردساز تام است.
در این اثر چهره ای اسرارآمیز و پررمز و راز از رودخانه می سی سی پی ارایه كرده است. در این اثر شخصیت های داستانی به زبان محاوره ای و ساده و بی آلایش با یكدیگر صحبت می كنند. این شیوه توصیفی در شرایطی توسط نویسنده به كار گرفته شده كه تا پیش از آن نویسندگان از زبانی كتابی و دستوری استفاده می كردند.
بسیاری از منتقدین بر این باورند كه ماجرای هاكلبری فین بیانگر حماسه می سی سی پی است، آن ها مدعی هستند كه این كتاب بزرگ ترین داستان امریكایی به حساب می آید.
«ماجرای تام سایر» نیز در زمان خود توانست مخاطبان بسیاری را به سمت خود جلب كند، بر هیچ كس پوشیده نیست كه تواین در این اثر دنیای ساده و پاك كودكی خود را بازگو كرده است.
در این اثر هم رودخانه می سی سی پی شخصیت عمده و اساسی داستان به حساب می آید. او در این داستان پسری را نشان می دهد كه در شهر كوچكی در میسوری به كارهای غریب دست می زند. حضور تام در مراسم تدفین خود اوج داستان به حساب می آید. تام به طور تصادفی شاهد قتلی در كناره رودخانه است و عاقبت با شجاعت قاتل را در دادگاه لو می دهد.
برخی از منتقدین آثار تواین می گویند كه نویسنده به عمد قاتل این داستان را یك سرخ پوست برگزیده تا بدین طریق اذهان عمومی را نسبت به سرخ پوستان بیشتر خراب كند.
دوران طلایی داستان دیگری از این نویسنده است كه اختصاص دارد به جنگ های شمال و جنوب و به صورت هجو مطرح گشته است.
از دیگر آثار بسیار مشهور مارك تواین داستان جذاب شاهزاده و گدا است كه به كرات از روی آن فیلم سینمایی و سریال تهیه شده است. این داستان در گونه داستان های تاریخی قرار می گیرد و در آن جای شاهزاده ادوارد با پسر گدایی كه بسیار به او شبیه است عوض می شود. تام پسر گدا مدت ها مجبور می شود نقش شاهزاده را بازی كند و شاهزاده اصلی با مصائب و مشكلات غیرقابل وصفی مواجه می شود.
این ماجرا باعث می گردد تا شاهزاده به حقایق تلخی دست یابد و بفهمد كه مردم عادی در شرایط بسیار سختی زندگی می كنند. شاهزاده ای كه به شكل گدایان درآمده با مشكلات بسیار زیادی به جای اصلی خود باز می گردد، او درمی یابد كه پسرك گدا قصد سوءاستفاده نداشته و به او مقام و منصب اعطا می كند.
شرح زندگی شخصی ژاندارك به بیان شرح حال ژاندارك می پردازد. وی از نظام دینی آن روزگار انتقاد می كند و چهره خوبی از ژاندارك نشان می دهد. نكته قابل تعمق این است كه مارك تواین بهترین نویسنده امریكایی شناخته شده است كه توانسته بافت اجتماعی و موقعیت مردم امریكا را در روزگار خود نشان دهد. زبان او بسیار گیرا و جذاب است و جدای شرح حوادث جذاب می تواند مخاطبان بسیاری را به سمت خود جذب كند.
او توانسته جزیی ترین مسایل را به دقت در آثارش بگنجاند و تمامی دغل كاری های زمانه خود را مطرح سازد. منتقدین مارك تواین را طنزپرداز بزرگی می دانند. داستان های او تلفیقی از تراژدی و طنز است. او تا آنجا در این دو عنصر زیاده روی می كند كه برخی آثارش به مبالغه نزدیك می گردد. با این حال این مساله چیزی از ارزش كارهای او نمی كاهد.
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید