شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

پنج راهکار خاویر سولانا برای حل مشکلات جهان


پنج راهکار خاویر سولانا برای حل مشکلات جهان
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مقاله‌ای پنج راه‌حل اساسی را برای حل و فصل مشکلات جهان مطرح کرد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مقاله‌ای پنج راه‌حل اساسی را برای حل و فصل مشکلات جهان مطرح کرد.
خاویر سولانا هماهنگ کننده‌ سیاست خارجه‌ اتحادیه اروپا، در مقاله‌ای که در روزنامه‌ی فایننشیال تایمز به مناسبت تحلیف باراک اوباما رئیس جمهوری جدید امریکا منتشر کرد، نوشت: امریکا همانند دیگر کشورهای جهان نیست و رئیس جمهور آن نیز مثل هیچ مسئول سیاسی دیگر نیست، بلکه شخص رییس جمهوری ایالات متحد و اختیاراتش برای میلیارد‌ها انسان در سراسر جهان مهم است. سولانا در ادامه می­افزاید، نیازی نمی‌بینم که به اوباما یادآوری کنم که جهان در آشوب به سر می‌برد و با مشکلات پیچیده‌ای روبرو است.
هم چنین نیازی نمی‌بینیم که لیستی را تهیه کنم و به او بدهم و بگویم باید برای حل اوضاع کنونی بر اساس آن عمل کند. کشورهایی که امروز شاهد پیشرفت هستند نظیر چین، اندونزی، برزیل و کشورهای مرکز اروپا، در سال‌های گذشته طرد شده بودند؛ در حالی که اکنون نیازی به نظارت ندارند.
اکنون تنها نیاز به نظارت بر کسانی است که در مشکلات و شکست‌ها سردرگم شده‌اند و این همان کاری است که اوباما و تیمش باید بر آن متمرکز باشند. سولانا همچنین می نویسد، در بسیاری از موارد، جهان به ماهیت مشکلات پی برده است و حتی چشم اندازهای حل این مشکلات نیز روشن است. جهان سال‌ها است که ریشه‌ راه‌حل را دریافته است، اما مشکل هم چنان باقی است. واقعا چطور می‌توان این راه‌حل را اجرایی کرد؟
سولانا پنج پیشنهاد را برای حل مشکلات جهان مطرح کرد؛ نخست ارائه راه ‌حل دایمی و سیاسی برای هر مشکلی چه جنگ داخلی چه جنگ میان دو کشور یا مشکلات مربوط به انرژی و تغییرات آب و هوا، گسترش سلاح‌های هسته‌ای اما شرط آن در نظر گرفتن منابع تمام کشورها است.
وی به اعمال قدرت اشاره کرده و نوشته است:
ـ اعمال قدرت محدود به استفاده از قدرت نظامی و مالی نیست؛ بلکه شامل توانایی‌های مشروع می‌شود. این نوع توانمندی احتمالا بهتر است. به عنوان مثال حل مساله‌ی فلسطین بدون در نظر گرفتن حقوق فلسطینی‌ها امکان پذیر نیست.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به پیشنهاد دوم اشاره کرده و در ادامه می­افزاید، هر گونه دخالت در کشورهای دیگر باید در جهت استراتژی سیاسی این کشور‌ها باشد و باید این گونه در نظر گرفته شود که محور سیاست خارجی کشورها باید در راستای در نظر گرفتن سیاست‌های داخلی کشورهای دیگر باشد. سیاست‌های داخلی کشور‌ها سطح و امکان مذاکرات را برای کشورهای دیگر مشخص می‌کند.
سولانا به پیشنهاد سوم اشاره کرد و نوشته اشت، اعتماد متقابل رهبران جهان کلید حل بحران است یعنی تا زمانی که اعتماد متقابل میان کشورهای شرکت کننده در مذاکرات حاصل نشود، نمی‌توان انتظار موفقیت راه ‌حل‌های دیپلماتیک را داشت. هیچ کشوری حتی امریکا نمی‌تواند بدون یاری دیگر کشور‌ها به حل مشکلات بپردازد. این پیشنهاد چهارم است که باید در نظر گرفته شود.
سولانا همچنین می­نویسد، ضعف همکاری منطقه‌ای در خاورمیانه آن هم در شرایطی که این منطقه درگیر بحران‌های متعدد است، بهترین مثال برای این مساله است.
وی از پیام رهبران عرب به باراک اوباما درباره‌ی همکاری در حل بحران منطقه تقدیر کرده و نوشته است، اتحادیه اروپا از درخواست آن‌ها جهت اعمال فشار در راستای تحقق صلح در منطقه حمایت می‌کند. سولانا به پیشنهاد پنجم اشاره کرده و می­نویسد، بهترین زمان برای حل هر مشکلی حل آن مشکل به محض وقوعش است. یعنی قبل اینکه دخالت‌های بیشتری در این زمینه صورت گیرد. در صورت شکست در این امر خویشتنداری در حل و فصل این مشکلات کلید و رمز موفقیت است. هدف برتر راه ‌حل دیپلماتیک، دستیابی به اصولی است که مورد توافق همه باشد.
منبع : دیپلماسی ایرانی


همچنین مشاهده کنید