دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

تبلیغات زودهنگام انتخاباتی


تبلیغات زودهنگام انتخاباتی
در فاصله چند ماه مانده تا برگزاری انتخابات مجلس هشتم، حامیان دولت در راهپیمایی روز قدس تبلیغات انتخاباتی خود را آشکار کردند.این گروه با پخش پوسترهایی در قطع A۴ از جنس گلاسه مرغوب که جمله «القدس لنا» بر روی آن نوشته شده بود با تکیه بر عنوان «ائتلاف سراسری رایحه خوش خدمت» در ذیل این پوسترها آشکارترین علامت انتخاباتی حامیان دولت به شمار می آید.
توزیع گسترده این پوسترهای گران قیمت در مسیرهای مختلف راهپیمایی و طرح گرافیکی خاص آن نیز سبب شد تا اکثریت راهپیمایان، آن را در دست بگیرند و پس از پایان مراسم به خانه های خود ببرند. این اتفاق سوال برانگیز در حالی رخ داد که پیش از این و از زمان استعفای گسترده مدیران دولتی برای کاندیداتوری در انتخابات مجلس، اخبار مختلفی منتشر شد مبنی بر اینکه حامیان دولت با هزینه های گزاف در حال تبلیغات زود هنگام در سراسر کشور - با نام همراهان احمدی نژاد - هستند.اما تبلیغات آشکار روز جمعه گذشته با زدن مهر تایید بر این اخبار اگرچه ابهامات بسیاری را در این خصوص روشن کرد اما همزمان باعث بروز ابهامات جدیدی شد مبنی بر اینکه هزینه های گزاف این تبلیغات از کجا تامین می شود و دیگر اینکه آیا سایر احزاب به خصوص اصلاح طلبان هم اجازه چنین تبلیغات گسترده یی را دارند؟
طرفه اینکه پس از موج استعفای مدیران ارشد و میانی دولتی در فاصله الزام آور قانونی ۶ ماه مانده تا زمان انتخابات و پس از بالا گرفتن انتقادات از احتمال استفاده از برخی امکانات غیر معمول به نفع یک جریان خاص، وزیر کشور دولت نهم در دستورالعملی فرمانداران سراسر کشور را موظف به برخورد با تبلیغات زودهنگام انتخاباتی کرده بود.در عین حال در همان زمان نیز به دلیل همزمانی با این دستورالعمل وزارت کشور با حضور برخی چهره های اصلاح طلب در استان های کشور به منظور شرکت در جلسات عادی، برخی از «جهت دار بودن» آن سخن گفتند. چه اینکه معتقد بودند «جمعیت هدف» دستورالعمل وزیر کشور نه مدیران دولتی مستعفی که چهره های اصلاح طلب هستند.
گستردگی استعفای مدیران دولتی برای شرکت در انتخابات مجلس هشتم به حدی بود که برخی تحلیلگران آن را نشانه در راه بودن رایحه خوش خدمت ۲ ارزیابی کردند. «رایحه خوش خدمت» نام گروهی بود که در جریان انتخابات شوراهای سوم و پس از انتقاد از عنوان «حامیان دولت» توسط سایر اصولگرایان توسط چهره های رادیکال نزدیک به دولت برگزیده شد.انتخابات شوراهای سوم که نخستین انتخابات پس از انتخابات ریاست جمهوری نهم به شمار می رفت اما به هیچ وجه برای نزدیکان رئیس دولت نهم «خوش یمن» نبود. «رایحه خوش خدمت» نه تنها با به دست آوردن کمتر از ۴ درصد کل آرا در سراسر کشور کاهش شدید اقبال عمومی به دولت نهم در کمتر از دو سال را آشکار ساخت بلکه شکاف دیدگاه و اختلافات اصولگرایان را به شکل جالب توجهی به نمایش عمومی گذاشت.
این روند تا بدانجا ادامه یافت که چهره هایی نظیر چمران و شیبانی در لیست حامیان دولت قرار نگرفته و در مقابل بسیاری از چهره های معتدل اصولگرا، اعضای «رایحه خوش خدمت» را با الفاظی مانند تمامیت خواه، انحصارطلب، تندرو و ناشی مورد نکوهش قرار دادند.اکنون و با نزدیک شدن به انتخابات مجلس و به رغم تبلیغات پر حجم رسانه ملی در خصوص حضور اصولگرایان با یک لیست واحد، تبلیغات حامیان دولت به طور مجزا آغاز شده است. پیش از این نیز تحلیلگران معتقد بودند که «همراهان احمدی نژاد» حاضر به پذیرش مجلسی مانند مجلس هفتم نخواهند بود و از همین رو ائتلاف با سایر اصولگرایان را در لحظات آخر- همانند انتخابات شوراهای سوم- «تحریم» خواهند کرد. در این میان نکته تامل برانگیز در پوسترهای توزیع شده در راهپیمایی روز قدس، برگزیدن عنوان «ائتلاف سراسری رایحه خوش خدمت» است که اضافه شدن پیشوند «ائتلاف سراسری» به آن ناظر بر ایجاد یک همگرایی میان حامیان احمدی نژاد -البته به طور مجزا- بوده و ضمناً نشانه های آشکاری از جدایی اصولگرایان از یکدیگر به مانند انتخابات شوراها است.
● وزارت کشور برخورد کند
در این میان اما دو موضوع؛ محل تامین هزینه های چنین تبلیغاتی از یک سو و قانونی بودن تبلیغات در ایام غیرمجاز آن هم در یک راهپیمایی ملی از سوی دیگر، بر ابهامات عملکرد حامیان دولت نهم افزوده است. چه اینکه در ایام انتخابات شوراهای سوم نیز بسیاری از اصولگرایان حامی قالیباف و چهره های سنتی کنار گذاشته شده راست سنتی همنوا با اصلاح طلبان درباره احتمال تخلف در استفاده از امکانات دولتی به سود یک جریان خاص به اعلام هشدار پرداخته بودند.
عماد افروغ رئیس سابق کمیسیون فرهنگی مجلس درخصوص قانونی یا غیرقانونی بودن این اقدام حامیان دولت به اعتماد می گوید؛ «اگر وزارت کشور تبلیغاتی از این دست را خلاف قانون اعلام کرده باید به آن توجه شود و در صورت ارتکاب آن توسط گروهی به وسیله نهادهای ذی ربط یا خود وزارت کشور با آن برخورد شود.» افروغ که پس از انتقادات روشن خود از دولت نهم و عملکرد فراکسیون اصولگرایان، به همراه جمعی دیگر از چهره های معتدل پایه گذار فراکسیون اصولگرایان مستقل شد، در عین حال شنسبت به برخورد دوگانه با این حرکت ها نیز هشدار داد؛ «نباید به قانون به شکلی دوگانه عمل شود به این صورت که در مقابل هواداران و حامیان دولت سکوت کرده، اما در مقابل رقبای خود از برخورد قانونی سخن بگویند.» وی همچنین درخصوص منابع مالی برخی هزینه های هنگفت حامیان دولت نیز یادآور شد؛ «نمی توان به طور صریح در این خصوص به اظهارنظر پرداخت اما اگر افرادی مدعی تخلف این گروه بوده و مدارکی دارند آن را عرضه کنند.»
قوت گرفتن احتمال حضور مستقل حامیان دولت با توجه به تحرکات اخیر آنان نیز سبب شد تا افروغ این گونه پاسخ گوید؛«اگر حامیان به این نتیجه رسیده اند که به طور مستقل وارد عرصه انتخابات شوند، عملکردی مشابه عملکرد جریان ما (اصولگرایان مستقل) داشته اند که از ابتدا تصمیم گرفتیم خرج خود را سوا کنیم. ائتلاف اصولگرایان در بهترین حالت، یک ابزار است که باید معرف وجه غالب اصولگرایی باشد نه اینکه به برخی اجازه ایفای نقش بدهد و به بخشی ندهد. برای ائتلاف نه با ما تماسی گرفته شده و نه اصولگرایان مستقل طالب تماس با جبهه متحد اصولگرایان بودند. اینچنین بود که پس از اینکه تصمیم به ورود به انتخابات گرفتیم در حال بررسی و تدارک معرفی لیست انتخاباتی هستیم.» افروغ اما با این جمله اظهارات کنایه آمیز خود را کامل کرد؛ «ما باید اخلاق انتخاباتی و سیاسی را رعایت کنیم، اما به نظر می رسد به زعم عده یی مرگ خوب است، اما برای همسایه،».
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید