جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

سازمان کنفرانس اسلامی ویژگی‌ها و ضرورت‌ها


سازمان کنفرانس اسلامی ویژگی‌ها و ضرورت‌ها
درخواست ایران برای تشکیل جلسه اضطراری سازمان کنفرانس اسلامی برای بررسی اوضاع غزه و افزایش جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم بی دفاع فلسطین پس از سفر جورج بوش رییس جمهور امریکا به منطقه ما را بر آن داشت تا به دلایل تشکیل سازمان کنفرانس اسلامی و چگونگی ساختار آن بپردازیم.
در پی شکست اعراب در جنگ شش روزه در سال ۱۹۶۷ از رژیم صهیونیستی، رژیم های محافظه کار عرب در موضعی تدافعی ناچار شدند تا برای خاموش کردن آتش
احساسات توده های مسلمان کشورهای خود به اقداماتی هر چند ظاهری و نمایشی دست بزنند.
تشکیل این سازمان به ابتکار ملک فیصل پادشاه وقت عربستان صورت گرفت. سران کشورهای اسلامی در گردهمایی شان دررباط در سپتامبر ۱۹۶۹ به سازمان مزبور موجودیت بخشیدند.
اعضای سازمان کنفرانس اسلامی تا سال ۱۹۹۸ در برگیرنده ۵۵ کشور اسلامی بود. عضویت افغانستان و مصر به دلیل اشغال نظامی افغانستان از جانب شوروی سابق و امضای معاهده کمپ دیوید از جانب مصر در توافق با رژیم صهیونیستی، از جانب کنفرانس به حالت تعلیق درآمده بود. با این حال در چهارمین اجلاس سران کشورهای اسلامی در کازابلانکا در سال ۱۹۸۴ مجددا از مصر برای عضویت در کنفرانس دعوت شد .در اجلاس ۱۸ وزیران امور خارجه در ریاض در سال ۱۹۸۹ نیز تصمیم بر آن شد که کرسی افغانستان به مجاهدین افغانستان واگذار شود.
اهداف سازمان طبق اساسنامه آن عبارتند از ارتقای همبستگی اسلامی میان کشورها، تحکیم همکاری کشورهای عضو در حوزه های اقتصادی، اجتماعی، علمی، تلاش برای محو تبلیغات و جدایی های نژادی و از بین بردن استعمار در هر شکل آن، انجام اقدامات لازم برای حمایت از صلح بین المللی و امنیت متکی بر عدالت، هماهنگ کردن تلاش هایی که به منظور حفاظت اماکن مقدس صورت می گیرد و پشتیبانی از مبارزات مردم فلسطین در کسب حقوق و آزاد ساختن سرزمین شان، ایجاد محیط مساعد برای افزایش همکاری و تفاهم کشورهای عضو و سایر کشورهای جهان.
با توجه به اهداف این سازمان انتظار می رود که تلاش های بیشتری در چهارچوب آن برای حمایت از ملت فلسطین انجام گیرد.
سازمان کنفرانس اسلامی متشکل از چهار رکن است که شامل کنفرانس سران کشورهای اسلامی، کنفرانس وزیران امور خارجه کشورهای اسلامی، دبیرخانه سازمان ود یوان بین المللی عدالت اسلامی است.
کنفرانس سران که عالی ترین رکن سازمان است هر بار در پایتخت یکی از دولت های عضو تشکیل می شود. این کنفرانس در سال ۱۹۹۷ در تهران برگزار شد.
کنفرانس وزیران امور خارجه نیز نشستی سالیانه را برگزار می کند. البته این رکن در مواقع اضطراری جلساتی فوق العاده را تشکیل می دهد.
دبیرخانه سازمان که یکی دیگراز ارکان سازمان است تحت ریاست دبیر کل می باشد. انتخاب دبیر کل براساس رای اکثریت دولت های عضو انجام می شود و برای مدت چهار سال انتخاب می شود.
دادگاه بین المللی عدالت اسلامی، رکنی است که پیش از اجلاس پنجم سران در کویت در سال ۱۹۸۷ وجود نداشت. در آن اجلاس این کنفرانس به عنوان رکن چهارم سازمان تعیین شد. دادگاه متشکل از هفت قاضی است که از سوی وزیران خارجه برای چهار سال انتخاب می شوند. البته این رکن با اصلاح ماده ۳ منشور کنفرانس تعیین شد.
سازمان کنفرانس اسلامی متشکل از چهار رکن فردی دیگرنیز می باشد:
۱) ارگان های فرعی متشکل از مرکز اسلامی توسعه تجارت، مرکز تحقیقات و بررسی تاریخ و فرهنگ و هنر اسلامی، موسسه اسلامی علوم و تکنولوژی و توسعه.
۲) نهادهای تخصصی؛ بانک توسعه اسلامی، سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی اسلامی سازمان خبرگزاری های بین المللی اسلامی.
۳) سازمان های وابسته؛ سازمان شهرها و پایتخت های اسلامی، اتحاد جهانی بانک های اسلامی، اتاق اسلامی تجارت، صنعت و تبادل کالا.
۴) کمیته های تخصصی: کمیته قدس، کمیته دایمی تبلیغات و امور فرهنگی.
منبع : روزنامه جوان