دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

هدایت انرژی های خلاق


هدایت انرژی های خلاق
● مدیریت مشکلات
شادی مفهومی انتزاعی دارد و در هر گروه سنی یا اجتماعی می توان تعریفی جداگانه و متفاوت از آن ارائه داد اما بطور کلی شادی و خوشحالی به نوعی احساس خرسندی درونی و رضایت ذهنی اطلاق می شود که ابزار دست یابی به آن در افراد مختلف، متفاوت است.
نکته حائز اهمیت در ارتباط با کسب شادی، مطابق با تحقیقات انجام شده این است که به دست آوردن احساس خوشحالی و رضایت درونی، به امکانات و درآمد اقتصادی فرد ربطی ندارد و میزان شادی به نوع نگرش فرد نسبت به زندگی و تفکر آنها بستگی دارد.پذیرفتن وضعیت و موقعیت های فعلی زندگی، نخستین اصل برای کسب شادی در زندگی است. زندگی شرطی و افسوس خوردن برای وقایعی که در زمان گذشته یا حال رخ داده یا آرزوهایی که بدان دست پیدا نکرده ایم، باعث کمرنگ شدن نقش شادی در زندگی می شود. افراد باید زندگی را همانطور که هست پذیرفته و هدف های خود را مطابق با ویژگی های جسمانی، فیزیکی و روان شناختی فردی تعیین کنند.
تفکر عاقلانه، شناخت روش های حل مسئله و مدیریت استرس و خشم، از دیگر راهکارهایی است که می توان شادی را در زندگی احساس کرد و به دیگران نیز هدیه داد. از لحاظ روان شناسی، پررنگ کردن تفکر عاقلانه در مقایسه با تفکر هوشمندانه در زندگی، افراد را به سمت کسب موفقیت و احساس رضایت از زندگی نزدیک می کند. به عبارتی دیگر افراد باهوش روش های سریع دست یابی به ثروت را می دانند اما فرد عاقل مسیری را انتخاب می کند که به خود و دیگران آسیبی وارد نشود.
سومین مرحله برای کسب احساس خوشحالی، حضور خلاقیت در زندگی خانوادگی است. افراد خلاق راه های مدیریت زندگی و رویارویی با مشکلات را می دانند. استفاده از روش های خلاقانه، زندگی را از یکنواختی و روزمرگی خارج ساخته و شادی را به افراد هدیه می دهد.
نوع دوستی و دیگرخواهی از جمله صفاتی است که باعث میل به احساس شادمانی می شود. افراد غمگین از پیشرفت دیگران شاکی بوده و نمی توانند موفقیت های دیگران را ببینند. تنگ نظری و حسادت تنها غم و غصه را در زندگی افزایش می دهد و انسان را از دست یابی به شادمانی دور می کند.
امیدواری از ویژگی های بارز افراد شاد است. افرادی که در تمام لحظات زندگی حتی در مواقع سختی و تنهایی، امید را از خود دور نمی کنند و به رحمت خداوند امیدوار هستند. از طرف دیگر در خانواده هایی که استفاده از کلمات منفی، ناامیدی و تهدید رایج بوده و بویژه والدین رفتاری تهدیدآمیز را با فرزندان خود داشته به دنیا و زندگی با نگاه بدبینانه می نگرند، بذر یأس و ناامیدی در آن خانواده کاشته شده و اعضای آن احساس شادکامی و خوشحالی نمی کنند.
همانطور که گفته شد، خوش بینی با شادکامی رابطه ای مستقیم دارد. افراد خوش بین زیباترین تصاویر را از زندگی ساخته و با پذیرفتن شرایط زندگی و رفتارهای اطرافیان زندگی را آسان ساخته و همیشه شادمان هستند.به کارگیری توصیه های بالا به همراه ترمیم تصویری زیبا از زندگی حتی در مواقع سختی و رنج، در کسب شادی مؤثر است. برای نمونه تحمل گرسنگی و تشنگی در ماه رمضان با ریاضت و سختی همراه است اما به جا آوردن تکلیف الهی و نزدیک شدن به معبود، این ریاضت را به کسب احساس رضایت درونی و شادی همراه می کند. بنابراین ترسیم ابعاد زندگی، تحمل مشکلات را آسان می کند و باعث افزایش شادی می شود.
زندگی روزمره را می توان با شادی بیشتری همراه کرد، با تغییر دیدگاه می توان احساس بهتر و یا بدتری نسبت به اتفاقات اطراف داشت. در زندگی روزمره همه افراد گاهی اتفاقات بدی رخ می دهد، می توان این اتفاق را در ذهن نگه داشته و ناراحت بود و یا راجع به آن فکر نکرد و به جای آن لحظات شاد را مرور کرد. نباید اجازه داد تا شرایط و اتفاقات متفاوتی که در اطراف ما رخ می دهد، بر احساسات و عکس العمل هایمان تأثیر بگذارد.
اگر اجازه دهیم حوادث محیطی بر ما اثر بگذارند، اسیر آنها شده و آزادی مان را از دست می دهیم و این نیروهای بیرونی هستند که برای خوشحالی ما تصمیم می گیرند. در حالی که می توانیم خود را از تأثیرات محیطی رها ساخته و شادمانی بیشتری را به زندگی وارد کنیم.
● خوشحالی چیست ؟
یک نوع احساس امنیت و رضایت درونی. معمولاً ما هنگامی آن را تجربه می کنیم که اثری از نگرانی، ترس و یا افکار منفی وجود نداشته باشد و این همان هنگامی است که کاری را که دوست داریم، انجام می دهیم، برنده شده ایم، چیز با ارزشی به دست آورده ایم. اگرچه به نظر می رسد که این امر نتیجه حوادث و اتفاقات مثبت درونی است، اما معمولاً این حس درونی توسط اتفاقات بیرونی تحریک می شود.
برای بیشتر افراد، خوشحالی یک حس زودگذر است، زیرا آنها اجازه می دهند تا شرایط متغیر محیط شادمانی آنها را تحت تأثیر قرار دهند. بهترین راه برای حفظ شادمانی، حفظ آرامش درون با انجام روزانه حرکات مدیتیشن است، زیرا همان طور که ذهن به آرامش بیشتری دست می یابد، حفظ عادت خوشحالی نیز راحت تر می شود.
در اینجا ما به ذکر چند نکته برای افزایش شادمانی در زندگی روزمره اشاره می کنیم.
سعی کنید نگرش خود را نسبت به اطرافتان تغییر دهید. همیشه به جنبه روشن اتفاقات نگاه کنید. اگر ذهن تان خواست شما را به سمت افکار منفی و مشکلات ببرد به او اجازه این کار را ندهید. در هر شرایطی تنها به جنبه های مثبت و خوب بیندیشید.
به راه حل فکر کنید نه به مشکلات.
به تماشای فیلم های کمدی بپردازید.
هر روز، زمانی را به مطالعه کتاب و یا مقالات الهام دهنده اختصاص دهید.
مراقب افکار خود باشد. به محض این که دیدید دارید به چیزهای منفی فکر می کنید، سریعاً آن را عوض کرده و به چیزهای مثبت بیندیشید.
همیشه به کارهایی فکر کنید که در انجام آنها موفق بوده اید و نه به شکست ها و ناکامی ها.
گاهی اوقات روز خود را با امید به انجام رساندن برخی کارها و دستیابی به برخی اهداف شروع می کنید، اما در پایان روز نا امید و ناراحت هستید، زیرا نتوانسته اید تمام آن کارها را انجام دهید.
پس به کارهایی فکر کنید که آنها را انجام داده اید، زیرا ممکن است این ناتمام ها تنها چیزهایی جزئی و کوچک باشند که باعث نا امیدی می شوند، درحالی که شما کارهای بزرگ را به انجام رسانده اید.
هر روز کاری برای خودتان انجام دهید. این کار ممکن است یک کار کوچک مانند خریدن یک کتاب، خوردن چیزی که دوست دارید، تماشای برنامه مورد علاقه تان از تلویزیون، رفتن به سینما یا حتی یک پیاده روی باشد.
هر روز حداقل یک کار برای خوشحال کردن دیگران انجام دهید. این کار می تواند گفتن یک کلمه با مهربانی، کمک کردن به همکار، متوقف کردن اتومبیل برای عبور عابران پیاده، دادن جای خود در اتوبوس به یک فرد دیگر یا دادن یک هدیه کوچک به کسی که دوستش دارید، باشد.
انتخاب های نامحدودی در این زمینه وجود دارد. هنگامی که کسی را خوشحال می کنید، به خود شما نیز احساس شادی دست می دهد و تازه بعد از آن، این دیگران هستند که شما را خوشحال می کنند.
همواره در انتظار شادمانی و خوشحالی باشید.
هرگز به افراد شاد حسودی نکنید. برعکس از شاد بودن آنها خوشحال شوید.
با افراد شاد رابطه برقرار کنید و سعی کنید شاد بودن را از آنها فرا بگیرید. به یاد داشته باشید که شادی مسری است.
هنگامی که کاری مطابق میل تان پیش نرفت، کمی از آن فاصله بگیرید تا احساس آرامش کرده و بر روحیه خود کنترل پیدا کنید. فاصله گرفتن به معنای بی تفاوتی نیست. به معنای قبول خوب و بد و حفظ تعادل است و برای حفظ آرامش درون و شادمانی مفید است.
بیشتر اوقات لبخند بزنید.
زینب سادات محسنی
دکتر عزت الله کردمیرزا ‎/ روان شناس
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید