دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

آدم‌های شاد ۹ سال بیشتر عمر می‌کنند


آدم‌های شاد ۹ سال بیشتر عمر می‌کنند
می‌خواهید برای همیشه ناراضی و گله‌مند باقی بمانید؟ همه ما می‌‌خواهیم شاد باشیم. برای این كار راه حل‌های علمی می‌تواند به ما كمك كند، اما مشكلی كه همیشه وجود داشته این است كه نمی‌توانیم شادی را اندازه‌گیری كنیم.
شادی همیشه مفهوم كلی نامعلوم و مبهمی داشته است. زمانی كه شما واژه شاد را به‌كار می‌برید، اغلب تصویری از بالون‌ها یا چیزهای سبك از این قبیل كه به سمت آسمان بالامی روند، در ذهن پدید می‌آید. اما در حال حاضر دانشمندان می‌گویند كه واقعاً می‌توانند شادی را اندازه‌گیری كنند. متخصصان اعصاب كه در زمینه اندازه‌گیری احساس لذت و خوشی فعال هستند، می‌گویند كه شادی چیزی بیشتر از یك مفهوم مبهم یا یك حالت خلقی است، شادی یك واقعیت است.
● اندازه‌گیری‌شادی
جامعه‌شناسان به سادگی‌شادی را اندازه‌گیری می‌كنند، به این ترتیب كه از مردم می‌پرسند، چقدر شاد هستند. آنچه افراد در مورد احساس شادی‌شان می‌گویند با آنچه دوستان یا حتی غریبه‌ها در مورد آنها می‌گویند، به شرطی كه سوالات یكسان باشد، مطابقت دارد واین مطلب می‌تواند مورد بحث و بررسی قرار گیرد. بیشتر مردم بر این باورند كه نسبتاً شادند. پروفسور اِد دینر رییس روان‌شناسان آمریكا ازدانشگاه ایلینویز گفته است فرمول شادی كه دانش شادی بر پایه آن است یك ایده (نظریه) ساده را مطرح می‌كند. وی می‌گوید: <ممكن است احمقانه به‌نظر برسد، هنگامی كه از مردم در مورد میزان شادی‌شان سوال می‌كنیم و می خواهیم كه آنها مقدار آن را با اعداد ۱ تا ۷ یا ۱ تا ۱۰ بگویند با مورد جالبی مواجه می شویم جواب‌ها واقعی و با ارزش هستند. اگرچه جواب‌ها كامل وعالی نیستند ولی با ارزشند و واقعیت های زندگی افراد را در بر می گیرند.>
● ثبت شادی روزانه
یك نوع روش اندازه گیری حتی میزان شادی افراد را در طول روز و در هرجایی كه هستند ثبت می‌كند. در ارزیابی محیطی-لحظه‌ای از كامپیوترهای قابل حمل برای اندازه‌گیری شادی استفاده می‌شود. فرد مورد آزمایش، سیگنال ها یا صداهایی را دریافت و سپس یك پرسشنامه را تكمیل می‌كند.
پروفسور دینر می‌گوید: <مقیاس‌های اندازه‌گیری كامل و بی‌نقص نیستند اما فكر می‌كنم كه به خوبی مقیاس‌های اندازه‌گیری باشند كه اقتصاد دان‌ها استفاده می‌‌‌كنند.>
این ادعا نیست، زیرا خیلی ساده به روش پرسش از مردم، ما مقیاسی برای اندازه‌گیری شادی داریم كه به خوبی مقیاسی كه برای اندازه‌گیری میزان رشد یا فقر در اقتصاد استفاده می‌شود، كاربرد دارد و اگر این درست باشد، دولت‌ها می‌توانند با اندازه‌گیری اینكه چقدر ما را شاد می‌كنند، مورد قضاوت و ارزیابی قرار گیرند.
● قدرت شادی
شادی ویژگی‌های سحرآمیزی دارد. اگرچه ما مدرك و نشانه‌ای نداریم اما علم شادی می‌گوید كه شادی به طول عمر، سلامت، بهبود و عملكرد خوب منجر می‌شود.
دانشمندان میزان شادی افراد را با عواملی مثل سن، جنس، وضعیت ازدواج، مذهب، سلامت، درآمد، بیكاری و غیره می سنجند. در تحقیقات بسیاری كه روی گروه‌های مختلف مردم انجام شده وجود ارتباط قابل‌توجه بین میزان شادی و عوامل ذكر شده بالا ثابت شده است.
در حال حاضر دانشمندان نمی‌توانند دلایل و علت‌ها را ثابت ومشخص كنند، مثلاً افراد سلامت هستند به این دلیل كه شادند، یا شاد هستند به این دلیل كه سلامتند؟ به هرحال روان‌شناسان قادرند كه بعضی از این ارتباط‌های قوی را مشخص كنند. پروفسور دینر بر طبق شواهد خاطرنشان می‌كند كه افراد شاد بیشتر از افراد افسرده عمر می‌كنند. <در یك مطالعه شادترین افراد ۹ سال بیشتر از غمگین‌ترین افراد عمركردند، این تفاوت، اثر مهم و قابل توجه شادی را بیان می‌كند. سیگار كشیدن می‌تواند ۳ سال از عمر شما بكاهد و اگر شما به میزان زیادی سیگار می‌كشید، ۶سال از عمرتان كاسته می‌شود. بنابراین تفاوت ۹ سال طول عمر برای شادی یك اثر مهم و قابل توجه است.>
● ثروت بیشتر اما شادی كمتر
كسانی كه در زمینه شادی تحقیق می‌كنند، به مدت چند دهه رضایت مندی از زندگی را در افراد مورد پایش و بررسی قرار داده‌اند. علی‌رغم افزایش ثروت طی ۵۰ سال گذشته، میزان شادی‌مان افزایش نیافته است. پروفسور دانیل كافمن از دانشگاه پرینتسون می‌گوید: <استاندارد زندگی به میزان قابل توجهی افزایش یافته، در حالی كه شادی اصلاً زیاد نشده و حتی در بعضی موارد به میزان جزیی كاهش یافته است. شواهد بسیاری وجود دارد كه نشان می دهد ثروت بیشتر، ما را شادتر نمی‌كند.>
بر اساس این پژوهش گفته شده كه كشورهای ثروتمند نسبت به كشورهای فقیر تمایل بیشتری برای شادتر بودن دارند اما زمانی كه شما از خانه، غذا، لباس و پول بیشتری برخوردارید، به نظر نمی‌رسد كه این موارد باعث شادی شما به میزان زیادی شوند. تصور بر این است كه برای دست یابی به این میزان از ثروت، میانگین درآمد سالیانه در یك كشور بالا باشد. دانشمندان تصور می‌كنند آنها می‌دانند چرا در حالی كه ما پول بیشتری داریم و چیزهای بهتری می‌توانیم بخریم، بازهم شادتر نیستیم.
▪ اول اینكه ما به این میزان لذت و خوشی عادت می‌كنیم.
▪ دوم اینكه ما تمایل داریم زندگی‌مان را با دیگران مقایسه كنیم.
مثلاً افراد ثروتمند وقتی كه خود را با افراد فقیر مقایسه می‌كنند، احساس شادی بیشتری می‌كنند، در حالی كه افراد فقیر در مقایسه خود با ثروتمندان كمتر شاد می‌شوند. خوشبختانه ما می توانیم آنچه خود را با آن مقایسه می كنیم، انتخاب كنیم. به علاوه بررسی‌ها نشان داده‌اند كه ما به چیزهای معنی‌دار و پر مفهومی مثل دوستی و اهداف زندگی دیرتر عادت می‌كنیم.
● چه چیز ما را شاد می‌كند؟
طبق نظر پروفسور روان‌شناس اد دینر هیچ كلیدی برای شادی وجود ندارد، اما یك سری از عوامل ضروری هستند. خانواده و دوستان به ویژه ارتباط بیشتر و عمیق‌تر با آنهایی كه احساس بهتری به شما می‌دهند، بسیار مهم هستند. گفته می‌شود كه ارتباط و دوستی می‌تواند امراض را از بدن دور كند.
به نظر می رسد كه ازدواج هم در این مورد مهم است. طبق تحقیقی كه در این زمینه صورت گرفته، ازدواج به طور متوسط هفت سال به عمر مردان و تقریبا چهارسال به عمر زنان اضافه می كند. دومین عامل ضروری، داشتن ارزش و مفهوم در زندگی و اعتقاد به مفاهیمی همچون مذهب و معنویت است.
ما چیزهای بسیاری را در زندگی‌مان تجربه كرده‌ایم كه باعث شده‌اند مدتی احساس غمگینی كنیم.
پروفسور اد دینر دو مورد از وقایعی را كه بر زندگی ما اثرات طولانی‌مدت دارند، تعریف و مشخص كرده است:
ـ از دست دادن همسر كه باعث می‌شود چندین سال طول بكشد تا ما به وضعیت مناسب قبلی بازگردیم.
ـ از دست دادن شغل برای سال‌ها حتی زمانی كهفرد شغلی دارد، زندگی‌اش را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
ندا سلك
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید