دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

ساز بوش در دستگاه عربی


ساز بوش در دستگاه عربی
در سفر خداحافظی کشورهای منطقه، جرج بوش بر دشمن مشترک تاکید کرد، این دشمن مشترک تروریسم و تروریست ها هستند.
به نظر او آنچه که مورد نظر است اتخاذ مواضع مشترک در مقابله با تروریست ها است که بوش مدعی است از پیشرفت دموکراسی جلوگیری می کند.
این سازی است که بوش در دستگاه عربی در این ایام می نوازد، اما آیا، شنوندگان او به وجد خواهند آمد؟
امید به این مسئله بسیار ضعیف است چرا که بوش یک سال دیگر به پایان دوران ریاست جمهوری اش باقی نمانده است و مانند یک اردک معیوب است.
این تصویری است که در آمریکا و حتی در اسرائیل در مورد بوش وجود دارد. روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» چندی پیش در آستانه سفر بوش به اسرائیل گوشه هایی از گزارش سازمان امنیت اسرائیل برای سال ۲۰۰۸ را منتشر کرد که براساس آن حکومت بوش در برقراری صلح بین اعراب و اسرائیل نتوانسته است به دستاورد مهمی دست یابد.
همچنان که این گزارش، انتخاب گزینه نظامی بر ضد ایران را دور از ذهن می داند و ایجاد یک توافق بین المللی برای برقراری تحریم هایی برای جلوگیری از فعالیت های هسته ای ایران را بسیار سخت دانسته است.
محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز به این موضوع توجه دارد که بوش یک اردک معیوب است. ولی اگر اسرائیل اقدام به شهرک سازی کند، به نزدیکان الهام خواهد شد که به سمت دیگران بروند چرا که او به دلیل بیماری و کسالت نخواهد توانست، وظایفش را انجام دهد.
بر این اساس با بوش در مورد وارد آوردن فشارهای بیشتر به ایهود اولمرت برای سرعت بخشیدن به گفت وگوهای صلح و خلاصه کردن مراحل آن قبل از پایان دوران ریاست جمهوری بوش همکاری خواهد کرد.
با همه اینها، خود بوش نیز قبل از آغاز سفرش به منطقه اعلام کرده بود: «انتظار ندارد قبل از پایان دوران ریاست جمهوری اش، یک دولت فلسطینی به وجود بیاید.» پس توقع چه چیزی را دارد؟ خودش اینطور به این سؤال پاسخ می دهد: «فلسطینی ها به طور واضح و شفاف در مقابل تروریست ها و کسانی که افراد بی گناه را برای جلوگیری از دموکراسی به قتل می رسانند باید بایستند»!
این چیزی است که بوش بدون شک و تردیدی در مورد تروریسم و دموکراسی می گوید. ولی کدام تروریسم و کدام تروریست ها، پاسخ مشخص است آنهایی که در مقابل سیاست و اشغال آمریکا مقاومت می کنند، تروریست هستند.
بوش همه کسانی را که با خط مشی او مخالف هستند را با یک چوب می زند و همه را متهم به تروریسم می کند.
اما بوش این موضوع را پنهان نمی کند که یکی از اهداف سفرش به منطقه ایجاد یک توافق امنیتی برضد ایران است. همچنانکه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، «دنا بیرنیو» نیز گفت که این توافق جزئی از گفت وگوهاست اما به طور موکد هدف اصلی از سفر بوش به منطقه نیست.
درهرحال این سؤال پیش می آید که آیا ایران، سوریه، حزب الله، حماس و جهاد اسلامی و القاعده و شاخه های تروریستی همه اینها باید با یک چوب رانده شوند؟
دولت بوش که در محاسبات خود امکان عکس العمل هایی به این سؤالات را پیش بینی کرده، معتقد است که ایران و سوریه تروریست نیستند.
در مورد سازمان های دیگر معتقد است که تروریست هستند اما درجات تروریسم آنها متفاوت است.
آیا کشورهای عربی به خصوص آنهایی که بوش به آنجا سفر کرد به این حرف ها اعتقاد دارند؟
آیا کشورهای عربی در این مورد به خط مشی و توجیه آمریکا اعتماد دارند؟
هم پیمانی کشورهای عربی با آمریکا در مورد القاعده امکان پذیر، پابرجا و ادامه دارد، اما آیا در مورد ضدیت با ایران و سوریه ممکن است؟ که با قاطعیت و به دلایل مختلف از جمله سه دلیل اصلی می توان به آن پاسخ منفی دارد.
اولا، ایران و سوریه و سازمان های مقاومت با هر معیاری به عنوان تروریست قابل محاسبه نیستند.
خود آمریکا نیز، به طور رسمی از اتهام زدن به آنها به عنوان تروریست اجتناب می کند.
دولت بوش سعی در بهبود روابط خود با ایران و سوریه دارد، چرا که به خوبی می داند نمی تواند به تنهایی از گرداب مشکلات عراق، بدون بهبود روابط با این دو کشور اسلامی اگرچه با او هم پیمان نیستند، خارج شود.
پس اگر آمریکا برای منافع سیاسی و استراتژیک خود، سعی در بهبود روابط با ایران و سوریه دارد، چه منافعی برای کشور های عربی که در همسایگی این دو کشور قرار دارند، برای دشمنی و شرکت در توافق سیاسی و امنیتی به صورت نهان و آشکار وجود دارد؟
ثانیاً، مشارکت کشورهای عربی همسایه در توافق سیاسی و امنیتی با آمریکا، به صورت نهان و آشکار برضد ایران، و سوریه به آغاز جنگ با آنان منجر خواهد شد.
بنابراین کشورهای عربی دراین جنگ به نیابت از آمریکا بر ضد کشورهای دوست و همسایه چه منافعی را کسب خواهند کرد؟
ثالثا، وارد شدن در جنگ با ایران و سوریه در خدمت رژیم صهیونیستی خواهد بود و جنگ های داخلی در داخل کشورهای عربی مجاور ایجاد خواهد کرد.
چرا که اغلب ملت ها به این موضوع اعتقاد دارند که خطر اصلی که با آن روبه رو هستند، اسرائیل و صهیونیسم است نه ایران و سوریه.
شکی نیست بعداز سفر بوش به اسرائیل و حمایت آشکار وی از آن به عنوان یک کشور یهودی، مسلمانان این موضوع را تهدیدی برای اسلام و مسلمانان به حساب می آورند.
اما، آن چیزی که از این مباحث مطرح شده به دست می آید، این است که کشورهای عرب به این موضوع اذعان دارند که تروریسم یک مشکل امنیتی و داخلی برای آنها است و بایستی با ذکاوت خود بدون کمک آمریکا با آن مقابله کنند.
منبع: روزنامه الخلیج چاپ امارات
ترجمه: محمد معرفی
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید