دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


فوتبال و وفاق ملی


فوتبال و وفاق ملی
شاید امروزه هیچ پدیده ای به اندازه فوتبال در كانون توجه و مركز اخبار نباشد. امروزه فوتبال و حواشی آن از یك موضوع صرف ورزشی خارج شده و در طول سال های بسیار اثرات ماندگاری در عرصه های مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و تجاری گذاشته است.
در سال ۱۹۹۴ به دلیل پیروزی برزیل پس از كسب قهرمانی بر آمریكا، یك روز در آمریكا تعطیل عمومی اعلام شد تا با هیجان مردم، سرپوشی بر مصیبت های اقتصادی و اجتماعی آن گذاشته شود.
مردم آرژانتین نیز پس از پیروزی بر انگلیس با شادمانی زاید الوصفی، احساس تحقیر شده خود را در پی شكست نظامی از انگلیس در جزایر پاركلند التیام بخشیدند.شادمانی میلیونی مردم ایران نیز پس از راهیابی به جام جهانی پس از پیروزی بر استرالیا در ۸ آذر ۱۳۷۶ بر خاطر همه ایرانیان نقش بست و این موضوع، تأمل همه مسئولان را پس از دو دهه برانگیخت.
با مطالعه تاریخ اجتماعی جوامع در جهان نیز شاهد این مدعا خواهیم بود كه در هر دوره در جوامع انسانی، پدیده هایی ظهور كرده اند با گرفتن قالب هایی نمادین و حركت در معنا فراتر از ظاهر خود، اذهان و فعالیت های مردم را تحت تأثیر قرار داده و حركات تأمل برانگیزی را ایفا كرده است.
فوتبال را بی شك می توان در عرصه جوامع بشری گذشته از جمله این پدیده های اجتماعی نوظهور و بسیار اثرگذار یاد كرد. در طول اندكی بیش از یك قرن از ظهور فوتبال، این پدیده ورزشی از یك ورزش و عاملی برای تفریح و سرگرمی خارج شد و به یك پدیده عظیم اجتماعی در همه جهان مبدل شد. شاید بتوان از پدیده جام جهانی فوتبال نیز كه از آن به عنوان یكی از بزرگترین رویدادهای ورزشی یاد می شود كه در طول سال های گذشته به یك واقعه اجتماعی اثرگذار و چه بسا كه منجر به توقف برخی از فعالیت های اجتماعی و حتی انقلاب ها و جنگ ها شده و یا صحنه رویارویی و تسویه حساب ملل و یا برعكس عاملی بر وحدت بخشیدن و انسجام مردم بدل شده است، یاد كرد.
اینك اما، هر سال میلیون ها ساعت از وقت مردم صرف پدیده فوتبال می شود و فوتبال در كنار شكل یك ورزش ملی خود به عنوان یك عامل اجتماعی مایه غرور ملی و صحنه بروز عواطف و احساسات میهن پرستانه شده است. از سوی دیگر عاملی برای ایجاد روحیه نژادپرستی ملل و تحقیر سایر ملت ها هم به كار رفته است.
امروزه فوتبال عاملی برای فراموش كردن مشكلات واقعی و گریز از پرداختن به ارزش های حقیقی و از دیگر سو ایجاد اعتماد به نفس و احیای شخصیت مردم یك كشور شده است.
امروزه حتی با تبلیغات نابه جا و قهرمان پروری های كاذب، فوتبال عاملی برای انحراف فكری افراد به ویژه قشر جوان شده و در شكل حرفه ای آن یك موضوع پرفایده برای چرخش سرمایه و یك مقوله اشتغال زا مطرح است.
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید