سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

بایدها و نبایدهای رژیم سبز


بایدها و نبایدهای رژیم سبز
هرچند وقت یك بار یك نوع رژیم غذایی مورد توجه قرار می گیرد نظیر اینكه چند سالی است عده ای پس از مدت‌ها گوشتخواری به فواید رژیم سبز پی برده و گیاهخوار شدند. این حركت كه در راستای ترویج رفتار محبت آمیز با حیوانات انجام می‌گیرد علاوه بر فواید بسیار نظیر كاهش بروز انواع سرطان و بیماری قلبی كه با مصرف زیاد گوشت قرمز در ارتباطند، مضراتی نیز دارد كه درباره اش سخن خواهیم گفت. برخلاف آنچه همگان فكر می‌كنند، گیاهخواری تنها به خوردن میوه و سبزی محدود نمی شود، چندین گروه است كه برای خود بایدها و نبایدهایی دارد.
ت:Lacto Vegetarianاین گروه در بین غذاهای غیر گیاهی تنها از فرآورده‌های لبنی استفاده می‌كنند.
ت:Ovo vegetarianگیاهخوارانی كه فقط تخم مرغ می‌خورند.
:Ovo -Lacto vegetarianاین دسته از گیاهخواران در بین محصولات حیوانی فقط تخم مرغ و لبنیات مصرف می‌كنند.
:emi vegetarianاین گروه، نیمه گیاهخوار بوده و به جز گوشت قرمز از انواع محصولات لبنی، تخم مرغ و ماهی استفاده می‌كنند.
:Pesco vegetarian این گروه نیز در میان محصولات غیر گیاهی از لبنیات، تخم مرغ و ماهی تغذیه می‌كنند.
:Fruitarians این نوع از گیاهخواران بیشتر از آنكه غذاهای پخته بخورند از میوه و سبزیجات خام استفاده می‌كنند. گروه آخر، گیاهخواران اصیل هستند كه Vegan نام دارند و هیچ نوع گوشت و محصول حیوانی مصرف نمی‌كنند.
• فواید رژیم گیاهخواری
یكی از فواید عمده رژیم گیاهخواری در رابطه با بیماری قلبی، كاهش كلسترول در این نوع رژیم است. البته ماهی، مرغ بدون پوست و گوشت قرمز بدون چربی در صورتی كه در حد متعادل مصرف شوند، برای بدن ضروری اند و در رژیم نیمه گیاهخواری بسیار توصیه می شود. این رژیم به سبب دارا بودن چربی كمتر از ۳۰ درصد، كربوهیدرات های پیچیده و فیبر در برقراری وزن متناسب، دوری از دیابت، سرطان، هیپرتانسیون، یبوست و سنگ كلیه بسیار مفید است. البته مشكلاتی نیز دارد كه به محدود بودن منابع غذایی مربوط می‌شود. كمبود اسید فولیك، روی، آهن، ویتامین B۱۲ (این ویتامین منحصراً در فرآورده‌های حیوانی یافت می‌شود)، كمبود اسید آمینه ضروری در بدن، وجود فیتات در غلات سبوس دار، اگزالات در سبزیجات سبز تیره و سیترات در مركبات كه باعث كاهش جذب مواد مغذی در بدن می‌شود از مهم ترین مضرات رژیم سبز به شمار می‌رود. گرچه این رژیم در بین روش‌های تغذیه‌ای موجود، سالم ترین روش است ولی اغلب مردم به دلیل عدم آگاهی از منابع پروتئین، ویتامین و املاح معدنی گیاهی از انجام آن سرباز می‌زنند در صورتی كه رژیم گیاهخواری شامل مواد غذایی بسیار متنوع بوده كه قادر است تمام نیازهای غذایی فرد را تامین نماید. در زیر به برخی از محصولات غذایی كه حاوی مواد مغذی و مورد نیاز بدن هستند، اشاره شده است:
كلسیم: سبزیجات برگ سبز، انواع كلم، شلغم، سویا و فرآورده های آن، حبوبات، جوانه و مغزها.
پتاسیم: موز، سیب زمینی و اسفناج.
پروتئین: حبوبات به ویژه عدس و باقلا و نخود، جو دو سر، ذرت، گندم و انواع دانه ها.
آهن: سبزیجات سبز تیره به ویژه اسفناج، عدس، نخود و لوبیای قرمز، زردآلو، انجیر.

بهاره مهرنژاد
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید