دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

مدیریت مرغان مادر از لحاظ دوام تخمگذاری


نقطه شروع برای تخمگذاری مطلوب پیک ( اوج تخمگذاری ) خوب است و پس از آن هدف به حداقل رساندن کاهش میزان تخمگذاری در طی باقیمانده دوره تخمگذاری است. توجه به نکات زیر در مدیریت ماده ها برای دوام تخمگذاری دارای اهمیت می باشد:اولین نکته تهیه شرایط مطلوب درمحل تخمگذاری و به حداقل رساندن استرس ها و فشارهای وارده بر مرغ تخمگذاری می باشد.مسایلی همچون فضای دان خوری و آب خوری ، لانه های موجود و تعداد لانه هایی که به ازای هر مرغ وجود دارد ، تعداد مرغ ها در ارتباط با تجهیزات موجود ، ارتفاع نرده ها ( ارتفاع ناحیه ای که با Slat پوشیده شده ) تهویه و عدم هوای مرده ، کیفیت کاه ، مدیریت آب ، توزیع غذا و دمای اتاق همگی مهم می باشند.یک مرغداری که کار خود را در زمستان آغاز می کند و در تابستان به کار خود پایان می دهد مطلوب است که دمای سالن از ۱۸ به ۲۵ درجه سانتی گراد در طول دوره افزایش یابد و مصرف غذا باید به % ۹۰ – ۹۲.۵ میزان غذای تخصیص یافته در زمان پیک تخمگذاری کاهش یابد و برای مرغداری دیگری که کار خود را در تابستان شروع کرده و در زمستان خاتمه می دهد دما باید از ۲۵ به ۱۸ درجه سانتی گراد و مصرف غذا به % ۵/۹۸ - ۹۷ میزان تغذیه در زمان پیک تخمگذاری باید کاهش یابد.نکته دوم فاکتورهای مرتبط با خود مرغ است که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود : مسایلی همچون یکنواختی ، وضعیت نوک ، پوشش پر ، نسبت جفت گیری ، میزان گوشت و وضعیت پاها و کف پا می باشد.یک گله خوب ( نمره ) پرهایش بین ۲ ، ۳ است وپردرآوری ضعیف نیازهای غذایی را به میزان بیش از ۱۰ گرم به ازای هر مرغ در هر روز افزایش می دهد.مدیریت وزن مرغ فقط مربوط به دوران پرورش نمی شود بلکه در تمام طول دوران تخمگذاری باید ادامه داشته باشد.مدیریت خوب وزن مرغ ها ، ارتباط با مدیریت وزن مرغ درزمان پرورش ، وزن مرغ در زمان شروع تخمگذاری ، وزن مرغ در زمان پیک تخمگذاری ، وزن کردن دقیق هفتگی و نظارت بر افزایش هفتگی وزن بدن دارد. طی بررسی ها مشخص شده است که افزایش هفتگی وزن بدن بعد ازهفته ۳۰ ام باید ۳۰-۲۰ گرم باشد. افزایش بیش از اندازه وزن منجر به ذخیره نامطلوب چربی خواهد شد و افزایش بسیار اندک وزن خطر ریختن پرهای مرغ ها را به دنبال دارد.اما در مورد مدیریت نوری تحریک نوری زود هنگام اثرات منفی بر روی دوام تخمگذاری خواهد داشت. مطلوب ترین حالت این است که اولین افزایش نوری در هفته ۱۸ یا ۲۰ ام انجام شود. نتایج نشان می دهد که افزایش طول روز اثر اندکی بر روی میزان تولید تخم در زمان تخمگذاری دارد.تغذیه مرغ تخمگذار امر مهمی است و دست یابی به میزان تغذیه یکسان بستگی زیادی به سطح تولید تخم مرغ ، وزن بدن مرغ ، شرایط ماده ها ، تولید وزن تخم مرغ ، یکنواختی مرغ ها ، شرایط جایگاه و میزان تخصص و تجربه کارکنان مرغداری دارد. تغذیه بیش از حد منجر به تشکیل فولیکول های بسیار بزرگ می گردد که بویژه در زمان تخمگذاری بیشترین خطر را دارد. بعد از۴۰ هفتگی بحران تغذیه کاهش می یابد و بعد از ۵۰ هفتگی تغذیه از نظر هزینه مهم به نظر می رسد. فاکتور های استرس زا هم مهم است ، ازجمله این فاکتورها نوسانات دمای جایگاه ، نسبت جفت گیری و خشونت نرها ، انگل های مثل کنه های قرمز و کرم ها و بیماری هایی مثل برونشیت عفونی و پنوموویروس عفونی پرندگان و لارنگوتراکئیت عفونی و وبای مرغی وکلی سپتسمی می باشد.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران


همچنین مشاهده کنید