سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

جوجه درآوری


جوجه درآوری
نسبت جوجه های بیرون آمده از تعداد تخم مرغهای بارور اصطلاحا" جوجه درآوری نامیده می شود . این صفت همانند سایر صفات تحت اثر عوامل محیطی و ژنتیكی است .
● عوامل ژنتیكی مؤثر در جوجه درآوری عبارتند از :
▪ خویش جفتی : همخونی حاصل از خویش جفتی سبب كاهش جوجه در آوری می شود در صورتی كه آمیخته گری باعث افزایش جوجه درآوری می شود .
▪ ژن های كشنده : تعداد زیادی از ژنهای كشنده باعث كاهش جوجه درآوری می شود . مثلا" وقتی ژن پاكوتاه یا خزنده به حالت ژن همگون باشد جوجه در دوران جنینی تلف می شود .
▪ میزان تولید : مرغ هائی كه میزان تخم گذاری آنها بالاست جوجه در آوری بهتری دارند .
▪ اندازه ، وزن و كیفیت پوست تخم مرغ : این خصوصیات تأثیر فراوانی در جوجه در آوری دارند .
▪ حالات غیر طبیعی تخم مرغ : تخم مرغ هائی كه وضع غیر طبیعی مثل دوزرده یا لكه خون را دارا باشند درصد جوجه در آوری را كاهش می دهند . به طوری كه گفته شد همه صفات فوق تحت تأثیر عوامل ژنتیكی بوده و در موقع اصلاح نژاد بایستی مورد توجه قرار بگیرند تا صفت جوجه درآوری تحت تأثیر منفی این صفات قرار نگیرد .
● عوامل محیطی مؤثر در جوجه درآوری عبارتند از :
▪ شرایط محیطی از زمان تخمگذاری تا موقعی كه تخم مرغ ها در ماشین جوجه كشی قرار می گیرند در میزان جوجه درآوری تأثیر دارند .
▪ شرایط محیطی ماشین جوجه كشی مثل حرارت ، رطوبت ، تهویه و غیره براین خصوصیت اثر دارند.
▪ تغذیه : جنین طیور بر خلاف سایر حیوانات در دوره جنینی بایستی همه مواد غذایی مورد نیاز خود را از تخم مرغ بدست آورد . بنابراین غذای مرغان مادر بایستی از لحاظ وجود عناصر غذائی كامل باشد تا جوجه ها با كمبود عناصر غذائی مواجه نگردند . اگر تغذیه مرغان مادر مناسب نباشد درصد جوجه درآوری كاهش می یابد .
▪ سن خروس و مرغ : جوجه درآوری تخم مرغ هائی كه از مرغان جوان تولید می شوند بیشتر است . در سال دوم تخمگذاری میزان جوجه درآوری كاهش پیدا می كند و یكی از دلائل عدم نگهداری مرغان مادر برای سال دوم تخمگذاری همین كاهش در درصد جوجه درآوری است .
▪ امراض : بعضی از امراض مثل پولوروم یا اسهال سفید ، و لوكوز از طریق تخم مرغ به جوجه ها منتقل می شوند .بنابراین گله مرغ بایستی از اینگونه امراض عاری باشد تا جوجه ها در دوران جنینی و یا كمی بعد از تولد از بین نروندو درصد جوجه درآوری كاهش پیدا نكند . بعضی از امراض دیگر مثل نیوكاسل و برونشیت عفونی به طور غیر مستقیم یعنی به علت تأثیر گذاشتن بر ساختمان پوسته تخم مرغ راندمان جوجه كشی را كاهش می دهند .
منبع : موسسه مرغداری ایران