دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

عوامل موثر بر تولید گاز آمونیاک


یكی از مشكلات اساسی سالنهای مرغداری با تراكم بالا برای تولید بیشتر گوشت سفید و تخم مرغ انتشار گاز آمونیاك می باشد . مهمترین فاكتورهای تاثیر گذار بر تولید گاز آمونیاك رطوبت و دمای هوا ، سرعت تهویه ، كهنگی و PHبستر ، نوع بستر و سن پرنده می باشد . دمای بالا نه تنها فعالیت باكتریایی و تولید گاز آمونیاك را افزایش می دهد بلكه انتقال آمونیاك را نیز از بستر به هوا افزایش می دهد . بنابراین یك افزایش ناچیز در دمای هوا (C ۲-۱) تاثیر بسیار زیادی بر سطح آمونیاك می گذارد . فعالیتهای تحقیقی اخیر بیشتر تمركز خود را بر روی افزایش بازدهی پروتئین در جیره های غذایی طیور قرار داده اند . تحقیقات نشان داده اند كه علاوه بر همه اینها ایجاد شرایط بی هوازی به همراه رطوبت و دمای بالا در بستر نیز موجب تولید زیاد آمونیاك می گردد . در مناطق با آب و هوای سردتر بسیاری از مرغداران برای صرفه جویی در مصرف انرژی میزان تهویه و فضای نگهداری پرنده ها را كاهش می دهند . در صورتیكه تهویه كافی موجود نباشد آمونیاك جمع شده و به حد مقدار سمی می رسد . طبق مطالعات آندرسون كاهش میزان تهویه در طول ماههای زمستان باعث رسیدن آمونیاك به میزان ۵۰ تا ۱۰۰ ppm در برخی سالنهای مرغداری گردید . بر همین اساس نتایج تحقیقی بسیاری وجود دارند كه نشانگر ارتباط مستقیم كاهش تهویه و افزایش رطوبت نسبی و دما با رشد فزاینده مقدار آمونیاك در فضای سالنها می باشند . كنترل گاز آمونیاك با استفاده از روشهای طبیعی و شیمیایی انجام می پذیرد . مور و همكاران در سال ۱۹۹۴ گزارش نمودند سولفات آلومینیوم و سولفات آهن گاز آمونیاك بستر به ترتیب ۹۹% و ۵۸% كاهش می دهند.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران


همچنین مشاهده کنید