دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

بخند تا دنیا به رویت بخندد


بخند تا دنیا به رویت بخندد
اخم هایتان را باز کنید تا چین وچروک های پیشانی تان باز شود و به جای آن خنده را میهمان لب هایتان کنید. ممکن است بگویید با این همه مشکلا ت و مسائل مختلفی که با آن سروکار داریم چگونه می توانیم بخندیم؟
منظور از خندیدن قهقهه زدن نیست بلکه فقط یک لبخند هم کافیست. مطمئن باشید خندیدن در روحیه شما بسیار موثر است چرا که با خندیدن بهتر می توانید با مشکلا ت روبرو شده و بر حل آنها فائق گردید.
پس بخندید، ولی مواظب باشد این امر آن قدر برایتان عادی نشود که فراموش کنید چقدر شگفت آور است.
فکر کنید اگر آدم ها نمی توانستند بخندند چه اتفاقی می افتاد؟ آدم هایی را تصور کنید که همیشه خشک و جدی هستند و اخم می کنند. این امر چقدر می تواند در تعاملا ت اجتماعی تاثیر بگذارد؟ مطمئنا بسیار زیاد، و در این صورت زندگی بسیار سخت تر می شود.
مسلما این جمله را شنیده اید که می گویند «خنده بر هر درد بی درمان دواست». نمی دانم با این جمله موافق هستید یا نه؟ اما بزرگان ما حرفی را بیهوده نمی زدند.
آیا تا به حال به این مساله فکر کرده اید که خنده چقدر می تواند در کنش و واکنش بدن سودمند باشد و آیا می دانید در هنگام خندیدن در بدن چه اتفاقی رخ می دهد؟
دانش روان شناسی، امروزه پی برده است که لبخند در زندگی ما از اهمیت بسزایی برخوردار است. لبخند و خنده هیچ عارضه جانبی مضری ندارد و حتی اگر نتواند به خودی خود بیماری و فشارهای روحی را علاج کند، حداقل می تواند لحظات نگرانی به وجود آمده از بیماری را برطرف سازد.
لبخند علاوه بر معکوس کردن مسیر بیماری و تامین سلامت، بهترین یخ شکن در گردهمایی های اجتماعی است.
در سال های اخیر دانشمندان سعی داشتند که فیزیولوژی خنده و اثرات پزشکی قابل اثباتش را آشکار کنند.
گروهی از این وحشت دارند که اگر زیاد بخندند و یا لبخند به لب داشته باشند، دیگران آن ها را جدی نگیرند در حالی که باید بدانیم امروزه مشکل، خنده زیاد نیست، بلکه کمبود خنده است.
البته بایستی صادقانه خندید و شخصیت خود را نیز در نظر داشت.
خنده، آنگاه موثر و درمان بخش است که به موقع باشد و به شخصیت دیگران آسیب نرساند. خنده های بی مورد و تمسخر آمیز، انسان را غافل می کند و پرده سیاهی بر روی عوامل شادی آفرین دیگر می کشد.
● خنده چیست؟
در واقع خنده یک برنامه است که کل سیستم بدن را درگیر می کند. ممکن است خنده در اثر گفتن یک مطلب خنده دار باشد که از عصب شنوایی ما شروع می شود و یا ممکن است در اثر دیدن تصویرهای خنده دار و کمیک بوده و از چشم هایمان شروع شود.
دانستن این نکته می تواند جالب باشد که پیدایش خنده پیش از به وجود آمدن زبان و عمیقا با پیدایش ما ارتباط دارد.
خندیدن کارکرد سیستم ایمنی بدن را افزایش و باعث سلامت جسمی و روانی می شود.
● تاثیرات لبخند و خنده
لبخند زدن و خندیدن، نشانه داشتن شخصیتی دست و دلباز، اجتماعی و خوش قلب است. اگرچه ما معمولا خندیدن زیاد را با سبک سری یکی می دانیم ولی باید بدانیم که تغییراتی فراسوی سبک سری در جسم و بدن انسان به واسطه خندیدن و لبخندزدن به وجود می آید که تظاهرات عینی آن شادمانی است که در این حالت تمام جسم تنظیم می شود و ذهن شفاف می گردد.
امروزه در دنیایی به سر می بریم که مشکلات اجتماعی و نوسانات روانی نه تنها بر ارتباطات عاطفی افراد با یکدیگر بلکه بر سلامت جسمی و روحی آنها نیز تاثیر بسیار سوئی گذاشته است. تا آنجا که روانپزشکان خنده درمانی را به عنوان یکی از روش های درمانی موثر در برطرف کردن اختلالات رفتاری دانسته اند.
لبخند زدن تامین کننده شادابی جسم و سلامت روان، عادت به خندیدن و خلق خوش داشتن نه تنها با افزایش پذیرش پیام ها در ارتباطات موثر اجتماعی، یک آرامش روانی را در تعاملات انسانی تامین می کند بلکه با آرامش دادن به عضلات، تقویت سیستم ایمنی بدن، زیباتر کردن چهره، تحریک مرکز خلاقیت و ابداع مغز، ایجاد یک حافظه قوی و سازگاری اجتماعی مطلوب و همچنین افزایش جذب اکسیژن به بدن، سلامت، بهداشت و شادابی جسمی را نیز به دنبال دارد.
خندیدن و خلق خوش کارکرد سیستم ایمنی بدن را افزایش می دهد. تبسم یکی از مهمترین ابزارهای مهرورزی و برقراری ارتباط موثرست.
هنگامی که افراد یک لبخند ناب بر چهره دارند، این امر نشان می دهد که آنها فضای پذیرش و فضای الفت را فراهم کرده اند و این عامل خود به خود باعث می شود که افراد مقابل گاردهای هیجانی منفی که در بسیاری از ارتباطات وجود دارد را کنار بگذارند و راحت تر با دیگران تعامل برقرار کنند.
لبخند باید ناب باشد یعنی یک لبخند ساختگی و یا سطحی گاهی این حس را به فرد مقابل منتقل می کند که افراد نقش بازی می کنند، لذا افراد می توانند با توجه به قابلیت های خود حالات هیجانی ناب را هم در ابعاد منفی و هم در ابعاد مثبت شناسایی کنند.
همچنین برقراری ارتباطات اجتماعی پیام های مورد نظر با فراهم آوردن فضای عاطفی مثبت آسانتر منتقل می شود.
خنده رو بودن و خلق خوش داشتن آمادگی افراد مقابل را نسبت به پذیرش پیام های اجتماعی افزایش می دهد و با توجه به این که در ارتباطات، پذیرش پیام بسیار حائز اهمیت است لذا خنده یکی از مهمترین عوامل در ایجاد موفقیت در ارتباطات اجتماعی است.
خنده رو بودن و خلق خوش داشتن در سلا مت جسم هم مفید است به گونه ای که باعث کاهش فشار بر روی عضلات و رها شدن آنها می شود، یک احساس عاطفی و خلقی مثبت را به خود فرد می دهد و موجب می شود که فرد مقابل نیز این احساس آرامش را داشته باشد.
همانطور که می دانیم تغییرات زیستی که در درون ارگانیسم صورت می گیرد بر روی حالات عاطفی و روانی تاثیر گذار است، از سوی دیگر حالات عاطفی و روانی نیز می تواند تاثیرات بسزایی بر روی ارگانیسم بدن ایجاد کند.
افرادی که خلق خوش دارند، می خندند و همیشه متبسم هستند، کارکرد سیستم ایمنی این افراد در مقابل عفونت ها بسیار افزایش می یابد و لذا این افراد در مقایسه با افرادی که خلق عبوس و گرفته دارند از سیستم ایمنی قوی تری برخوردار هستند.
خندیدن سبب ایجاد آرامش روانی نیز می شود، در مقابل حالت عبوس و گرفته یک احساس رنجش را برای افراد به دنبال دارد که این احساس به دیگران نیز منتقل می شود.
همچنین به گفته محققان خنده مرکز خلاقیت را تحریک و راندمان کار مغز را افزایش می دهد. زود فهمیدن، حافظه قوی داشتن و سازگاری اجتماعی مطلوب از تاثیرات روانی خنده است زیرا با رساندن اکسیژن بیشتر به بدن، شادابی و سلامت جسمی را تامین می کند.
مطالعات بسیاری که بر روی تاثیرات خنده صورت گرفته است و یا ابداع فنی به نام «خنده درمانی» یا laughtropy به عنوان یکی از فنون شناخته شده روانشناسی و مشاوره نشان می دهد که در هنگام خندیدن علاوه بر این که اکسیژن بیشتری به بدن می رسد و سلامت و شادابی جسمی بیشتر تامین می شود، با تحریک بخش های متعدد خاصی از مغز به ویژه نیمکره راست که مرکز خلاقیت، ابداع و درک فوق منطق است، راندمان کار مغز نیز افزایش پیدا می کند.
داشتن یک لب خندان، یک چهره گشاده و حتی خنده های بلند جاذبه فرد را برای افراد مقابلش افزایش می دهد. به طوری که اگر دو چهره زیبا و نسبتا زیبا در کنار هم قرار بگیرند، خنده جذابیت فردی که چهره نسبتا زیبا دارد را نسبت به فرد کاملا زیبا و فاقد خنده افزایش می دهد و این امر از نظر علم روانشناسی کاملا به اثبات رسیده است.
پس همیشه خنده را میهمان لب هایتان کنید و اخم کردن را کنار بگذارید چراکه چهره ای عبوس داشتن علا وه بر اینکه از زیبایی چهره تان می کاهد و بر بعضی حرکات بدن تاثیر می گذارد، می تواند روابط اجتماعی شما را تحت تاثیر قرار دهد.
سعی کنید عادت به عبوس بودن را کنار بگذارید زیرا این امر تعاملات انسانی را به حداقل می رساند. و شما را در برخوردهای اجتماعی و برقراری ارتباط دچار مشکل می کند و بازخوردهای منفی از افراد دیگر را نیز نسبت به این عادت ناپسند افزایش می دهد.
پس بیاییم با اکسیر خنده بر بیماریهای مختلف جسمی و روحی غلبه کنیم.
نویسنده : فاطمه شیوری
منبع : روزنامه مردم سالاری


همچنین مشاهده کنید