دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

بررسی میزان آلودگی میکروبی شیر خام و عوامل فصلی موثر بر آن در استان لرستان


بررسی میزان آلودگی میکروبی شیر خام و عوامل فصلی موثر بر آن در استان لرستان
به منظور بررسی عوامل موثر بر کیفیت شیرخام جمع آوری شده در استان لرستان ۲۵۶۰ رکورد مربوط به بار میکروبی شیرخام کل استان که طی سال های ۱۳۷۸ الی ۱۳۸۱ در آزمایشگاه کارخانه شیر پگاه لرستان انجام شده جمع آوری گردید و آنالیز واریانس به روش GLM برای بررسی اثرات سال، فصل و ماه بر روی میزان با میکروبی شیر صورت گرفت. نتایج نشان داد که اثرات سال، فصل و ماه بر روی بار میکروبی کاملا معنی دار (p<۰.۰۱) می باشد. بین مناطق مختلف استان از لحاظ بار میکروبی اختلاف کاملا معنی دار مشاهده شده است (p<۰.۰۱) به طوری که بیشترین بار میکروبی مربوط به شهرستان های بروجرد و دورود با۱۱.۵۹±۰.۳۷ CFu/ml و کمترین با میکروبی مربوط به شهرستان خرم آباد و بخش مرکزی با ۶.۵۹±۰.۳۷ CFu/ml می باشد. بین فصول بهار و تابستان با پاییز و زمستان اختلاف معنی دار وجود داشت به طوری که بیشترین بار میکروبی مربوط به فصول بهارو تابستان بود. همچنین بین سال های مختلف اختلاف معنی داری مشاهده شده است به طوری که کمترین بار میکروبی مربوط به سال ۱۳۸۱ و بیشترین آن مربوط به سال ۱۳۷۸ می باشد. در بین ماه های سال کمترین بار میکروبی در فصل آذر با میزان ۶.۷۵±۰.۴۴ CFu/ml و بیشترین بار میکروبی در ماه های مرداد و شهریور به ترتیب با میزان CFu/ml و ۸.۶۹±۰.۵۶ و CFu/ml و ۸.۶۷±۰.۵۷ مشاهده گردید که می توان با اتخاذ اقدامات بهداشتی و آموزشی در روستاها از مرحله دوشش شیر خام تا مراحل مختلف جمع آوری درکاهش میزان آلودگی و از بین بردن کانون های آلودگی اقدام نمود.
بهروز یاراحمدی
موسی اسلامی
حمیدرضا مهدوی
اعظم مویدی نژاد
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید