دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا


مهارت‌های اجتماعی


مهارت‌های اجتماعی
خیلی مواقع است كه والدین فقط به دلیل از بین بردن یك علامت روان‌پزشكی مثل اضطراب، افسردگی، ترس، وسواس، پرخاشگری و... به روان‌پزشك اطفال، روان‌شناس و مشاور مراجعه نمی‌كنند بلكه مراجعه می‌كنند تا بیاموزند چگونه كودك خود را توانمندتر كنند، چگونه مهارت‌های اجتماعی و ارتباطی او را ارتقا دهند و چه بكنند تا كودكان‌شان زندگی سالم‌تر، موفق‌تر، شادتر و راحت‌تری داشته باشند. پس همیشه مراجعات به دلیل كاستن درد و رنج بیماری نیست، خیلی از اوقات برای یك زندگی بهتر و راحت‌تر است.
● آیا كودك اعتماد به نفس خوبی دارد؟
مقوله اعتماد به نفس، یكی از موارد بسیار مهم در داشتن یك زندگی موفق‌تر و شادتر است. شاید همان اندازه كه مهم است بدانیم چه بكنیم تا اعتماد به نفس كودك خود را افزایش دهیم، به همان میزان هم مهم باشد كه بدانیم، چه كارهایی را بكنیم تا به اعتماد به نفس كودك لطمه نزنیم. همیشه انجام دادن چیزها یا گفتن مهم نیست بلكه بسیاری مواقع انجام ندادن و نگفتن نجات‌دهنده است. در زیر توصیه‌هایی برای شما آمده است و اینكه چه بكنید و چه نكنید.
● توانایی‌ها و علایق كودك را تشویق كنید
همه ما ضعف‌ها و توانمندی‌هایی داریم. چیزهایی هست كه ما به آن علاقه مندیم و از انجام دادن آن لذت می‌بریم. بچه‌ها نیز استثنا نیستند. والدین باید توانمندی‌ها و علایق كودك خود را بشناسند و حوزه‌هایی را كه در آن، بچه‌ها توانایی و استعداد بیشتری دارند، بیابند و تقویت كنند. تقویت این قسمت‌ها به بچه‌ها احساس خوب بودن و بهتر بودن می‌دهد. پاداش و تشویق شما ممكن است فقط یك كلام دلگرم‌كننده باشد: <این آهنگ را كه می‌زنی، من یاد دوران دبیرستانم می‌افتم و...> و یا ممكن است یك رفتار ساده و بدون هزینه از طرف شما باشد مثل چسباندن نقاشی كودك روی دیوار اتاق.
البته تشویق كردن به این معنا نیست كه شما فقط روی یك نقطه تمركز كنید و كودك خود را یك بعدی پرورش دهید بلكه باید سایر مهارت‌های مورد نیاز و متناسب با سن و جنس كودك را به او بیاموزید.
نكته دوم و بسیار مهم این است كه مواظب باشید به دنبال علاقه‌مندی‌های كودك خود باشید و نه علاقه‌مندی‌های خودتان. بسیاری از ما ممكن است علایق و آرزوهایی داشته باشیم كه به آن نرسیده‌ باشیم و حالا این آمال و آرزوها را می‌خواهیم روی فرزندمان پیاده كنیم. شاید آرزوی شما این باشد كه فرزندتان پزشك شود ولی او از ادبیات لذت می‌برد.
● كودك را تحسین كنید و به او پاداش بدهید
تشویق و پاداش معادل رشوه نیست. به یاد داشته باشید كه همه به عنوان پدر و مادر دوست داریم كه فرزندان‌مان احساس خوبی درباره خود داشته باشند. تشویق، تایید و تحسین كودك یك راه برای رسیدن به این هدف است. بعضی از والدین فكر می‌كنند زیاد تشویق كرده‌اند ولی آیا ممكن نیست كه روش پاداش و تشویق شما نادرست باشد؟ یا شاید ممكن است فكر كنید كه زیاد تشویق كرده‌اید؟ یعنی اینكه این تشویق‌ها را داخل ذهن خود انجام داده‌اید ولی آن را به زبان نیاورده‌اید. لازم است كه با كلام خود به دیگران بازخورد مثبت دهیم. از تشویق‌های كلامی حتما استفاده كنید: <تو واقعا منو ذوق زده كرده‌ای، خیلی عالی بود، خیلی خوشحال شدم وقتی دیدم...، چقدر كیف كردم، تو واقعا باید به خودت افتخار كنی، من به تو افتخار می‌كنم....>
توجه و تشویق‌های غیر كلامی را از كودك خود دریغ نكنید مثل تكان دادن دست، چشمك‌زدن به او، دست زدن به شانه او، نوازش‌ موهای او و بوسیدن كودك و...
منبع : روزنامه سلامت