دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


کتاب شناسی توصیفی پیتر دراکر


کتاب شناسی توصیفی پیتر دراکر
پیتر فردیناند دراكر به سال ۱۹۰۹ در وین زاده شد و در همان جا و انگلستان به تحصیل پرداخت. از سال ۱۹۲۹ به عنوان خبرنگار اقتصادی و كارشناس به خدمت یكی از موسسه های مالی بزرگ لندن درآمد. از سال ۱۹۳۷ با همسرش به ایالات متحده كوچید و به عنوان خبرنگار اقتصادی مطبوعات بریتانیا و نماینده برخی موسسه‌های آن كشور كار را آغاز كرد. سپس به كار تحلیل، مشاوره و تدریس پرداخت و از سال ۱۹۷۱ در كالج كلرمونت كالیفرنیا به آموزش دانشجویان رشته های بازرگانی در مقطع كارشناسی ارشد و دكتری مشغول شد.
دراكر را به حق پیشكســـوت، نظریه پرداز و مرشد در رشته مدیریت نامیده اند.
از جمع ۳۷ كتاب او هفت یا هشت كتاب تاكنون به فارسی ترجمه و منتشر شده است. از او بیش از صدها جستار و خطابه در موضوع مدیریت در دست است كه فقط شماری از آنها به فارسی درآمده است.
در فصل «عصر ناپیوستگی» از «صد كتاب» گری همل، كه خود از پیشكسوتان پرآوازه مدیریت است، شرحی كوتاه در باره دراكر نوشته كه خواندنی است. او می نویسد: «پیتر دراكر گرچه به عنوان نظریه پرداز مدیریت شهرت یافته ولی پیامبر مدیریت هم بوده است. او در سال ۱۹۶۹ به روشنی برآمدن عصر اقتصاد مبتنی بر دانایی را پیش بینی كرد. من می خواهم مرشدان آینده مدیریت را به چالشی فراخوانم.
«سعی كنید چیزی بگویید كه نخستین بار دراكر نگفته باشد و خوب و كامل نگفته باشد.»
این كار شمار كتابهای مدیریتی انباشته شده در قفسه كتابفروشی ها را به میزانی چشمگیر كاهش می دهد-
پیش از پرداختن به كتابشناسی توصیفی دراكر یادآوری این نكته ضرور است كه در برگردان عنوان كتابهای او – در مورد آن دسته كه به فارسی درآمده است – همان عنوان انتخاب شده كه مترجمان گرامی برگزیده اند.
عناوین كتابهایی كه پیش روی شماست معرفی همه كتابهای دراكر نیست. كل كتابها در كتابی به نام «روزشمار دراكر» (Daily Drucker ۲۰۰۴) معرفی شده كه توسط سازمان فرهنگی فرا زیر چاپ است.
● «فرجام انسان اقتصادی»، ۱۹۹۵ (چاپ اول نیویورك، ۹۳۹۱)
این اثر نخستین كار تمام عیار دراكر است. این كتاب بررسی تشخیص دولت تمامت‌خواه و نخستین كتابی است كه به ریشه‌یابی تمامت خواهی پرداخته است. دراكر در این كتاب دلایل برآمدن فاشیسم را برشمرده، از نبود و ناتوانی نهادهای جاافتاده كه به برآمدن فاشیسم منجر شد سخن می گوید. او از عوامل تحرك جامعه توتالیتر شناختی به دست داده و كمك كرده انگیزه ها و آرمانهای تمامت خواهی را بشناسیم تا بتوانیم مــــانع حدوث چنین فاجعه ای در آینده شویم. ایجاد یا پروراندن نهادهای اجتماعی، دینی، اقتصادی و سیاسی، به طوری كه بتوانند كارآمد و اثربخش باشند، پیدایش فضایی را كه غالبا دولت تمامت خواه از دل آن سر بر می كشد، مانع می شود.
● «آینده انسان صنعتی»، ۱۹۹۵ (چاپ اول نیویورك، ۲۴۹۱)
در این كتاب دراكر به توضیح مقتضیات و لوازم جامعه كارآمد، از طریق طرح نظریه‌ای برای جامعه به طور عام و برای جامعه صنعتی به طور خاص، پرداخته است. در آینده انسان صنعتی، پیتر دراكر به توضیح لوازم و بایدهای هر جامعه می‌پردازد تا جامعه مشروع و كارآمد گردد. چنین جامعه ای به فرد تشخص می دهد و برای او نقش قایل می شود. كتاب به این پرسش پاسخ می دهد كه: چگونه می توان در جامعه صنعتی، باتوجه به چیرگی قدرت مدیریت و بنگاههای اقتصادی، آزادی فرد را حفظ كرد؟
این كتاب، كه پیش از ورود ایالات متحده به جنگ جهانی دوم نوشته شده است، به آینده اروپای پس از جنگ با خوش بینی می نگرد و بر امیدها و ارزشهای آن، در آن هنگامه ناامیدی، تاكید می ورزد. كتاب این پرسش را جسورانه به میان می آورد كه: «دوست داریم دنیای پس از جنگ چگونه دنیایی باشد؟»
● «جامعه نوپدید»، ۱۹۹۳ (چاپ اول نیویورك، ۰۵۹۱)
پیتر دراكر در این كتاب، نوشته های قبلی خود آینده انسان صنعتی و مفهوم بنگاه را بسط داده و تحلیلی نظام یافته و به سامان از جامعه صنعتی، كه از دل جنگ جهانی دوم سربركشیده، به دست می دهد. او به تحلیل بنگاههای بزرگ كسب و كار، دولتها، اتحادیه های كارگری و تبیین جایگاه فرد در بافت اجتماعی آن نهادها می‌‌پردازد.
پس از نشر جامعه نوپدید جرج هگینز(G.G. HIGGINS) در مقاله ای نوشت : «دراكر چون نویسنده ای هوشمند و مدرن به واكاوی مشكلات روابط صنعتی در یك شركت یا یك بنگاه پرداخته است. او در همه مسایل علم اقتصاد، علم سیاست، روان شناسی صنعتی و جــــامعه شناسی صنعتی وارد شده و به شیوه ای ستایش آمیز یافته های هر چهاررشته را هماهنگ ساخته و به طور موفقیت آمیز از آنها برای حل مشكلات (بنگاه) استفاده كرده است.»
دراكر معتقد است، علائق كاركنان، مدیریت و بنگاه با علائق جامعه قابل انطباق است. او ایده «جامعه كارخانه ای» را مطرح می كند كه در آن كاركنان تشویق به پذیرفتن مسئولیتهای بیشتر و «مدیرانه» عمل كردن می شوند. او بقای اتحادیه های كارگری را – اگر كاركنان چون مدیران رفتار كنند – محل تردید می داند.
● آیین مدیریت، ۱۹۹۳ (چاپ اول نیویورك، ۴۵۹۱)
این كتاب برجسته، نخستین كتابی است كه مدیریت را چون یك آیین و یك رشته علمی تعریف می كند. از این رو دراكر را باید بنیادگذار رشته مدیریت مدرن دانست. سده هاست كه مدیریت رایج بوده است، اما در این كتاب مدیریت به سان یك رشته علمی، كه می توان آن را یاد گرفت و یاد داد، به طور نظام یافته تعریف می شود. این كتاب رهنمودی است نظام مند برای مدیرانی كه می خواهند اثربخش و بهره‌وری خود را بهبود بخشند. در این كتاب، مدیریت هدف بین به مثابه یك فلسفه ناب مدیریت مطرح می شود كه علائق بنگاه را با علائق مدیران و بازیگران سازمان در هم می آمیزد. او از شركتهایی چون فورد، جنرال الكتریك، سیرز، روبوك و شركا، جنرال موتورز، آی.بی.ام و ای.تی.اند تی شاهد آورده است.
● «آمریكای بیست سال بعد»، نایاب (چاپ اول، نیویورك، ۵۷۹۱)
پیتر دراكر در این مجموعه جستارها در باره مقولاتی بحث می كند كه بنابر اعتقاد او در آمریكا دارای اهمیت است، از جمله كمبود نیروی كار در آینده، اتوماسیون، انباشته شدن ثروت در دست شماری اندك، تحصیل در كالج، مسایل سیاسی آمریكا، و شاید مهمتر از همه، نابرابری فزاینده میان «داراها» و «ندارها»: دراكر در این جستارها رویدادهای مهمی را شناسایی می كند كه «پیش از این روی داده» و تكلیف آینده را معلوم می كند. شناسایی «آینده ای كه پیشتر جلوه گر شده» یكی از مضامین مهمی است كه در بیشتر كتابها وجستارهای دراكر دیده می شود.
● «نشانه های فردا»، ۱۹۹۶ (چاپ اول، نیویورك، ۷۵۹۱)
نشانه های فردا آینده ای را شناسایی می‌كند كه پیشاپیش خود را در سه حوزه مهم زندگانی و تجربه بشر كرده است. بخش اول كتاب به بررسی تحول فلسفی تفكر ماشینی دكارتی و رسیدن به تفكر سیستمی اختصاص دارد، تفكری كه دنیا را دنیای الگو، هدف و پیكربندی می داند. دراكر درباره نیاز به سامان دادن اهل علم و دانش و مردمان صاحب تجربه می پردازد و معتقد است تلاش مشترك آنها مولفه مهم این تحول است. بخش دوم كتاب سخن از چهارپدیده می گوید كه مردمان جهان آزاد را به چالش می كشد: باسوادشدن جامعه، توسعه اقتصادی، زوال اثربخشی دستگاه دولت و فروپاشی فرهنگ شرق. به نظر می‌رسد این چهار پدیده ویژگیهای جامعه آخر قرن بیستم است. دراكر در دیباچه ای كه بر چاپ دوم این كتاب نوشته است. در یافته های مهم نشانه های فردا بازنگریسته و اعتبار آنها را با محك دلمشغولی های زمانه حاضر سنجیده است.
● «عصر ناپیوستگی»، ۲۰۰۳ (چاپ اول نیویورك، ۸۶۹۱)
در این كتاب، دراكر با فراست و وضوح تمام به شرح آن دسته از نیروهای تحول‌‌ساز می پردازد كه دورنمای اقتصادی را متحول ساخته، جامعه جدیدی خلق می كنند. او چهار حوزه عمده گسست را كه شالوده واقعیتهای اجتماعی و فرهنگی معاصر را تشكیل می دهد، معرفی می كند: ۱ – انفجار فناوریهای جدید كه به پیدایی صنایع مهم جدید منجر می شود، ۲ – گذار از اقتصاد بین الملل به اقتصاد جهانی، ۳ – پیدایش یك پدیده جدید اجتماعی سیاسی كه سبب برانگیختن چالشهای بزرگ سیاسی، فلسفی و روحانی می گردد و ۴ – جهان جدید كار فكری مبتنی بر آموزش و استلزام های آن. عصر ناپیوستگی طرحی است مهم و جذاب برای ساختن آینده ای كه تا حدی زیاد هم اینك باماست.
● «انسان، ایده و سیاست»، نایاب (چاپ اول، نیویورك، ۱۷۹۱)
این كتاب مجموعه ای است از ۱۳ جستار درباره مقولات جامعه – مردم، سیاست و اندیشه. علاوه براین جستارهایی در آن است درباره هنری فورد، مدیریت ژاپنی و رئیسان جمهور كارآمد. دو مقاله این كتاب، به خصوص بیانگر ویژگیهای اندیشه دراكر است كه از اهمیتی خاص برخوردار است. یكی از آنها جستاری است «درباره كه یركگار» كه حامی بسط خصلتهای روحانی بشریت است.
مقاله دیگر به شرح فلسفه سیاسی جان كالهون پرداخته واصول اساسی كثرت‌گرایی آمریكا و اثر آنها بر سیاستها و برنامه های دولت را توصیف می كند.
● «فناوری، مدیریت، و جامعه»، نایاب (چاپ اول، نیویورك، ۱۹۷۰)
در این كتاب شرحی كلی از ماهیت فناوری مدرن و پیوندش با علم، مهندسی و دین فراهم آمده است. نیروهای سیاسی و اجتماعی موثر بر توسعه فناوری در چارچوب دگرگونیهای وسیع سازمانی تحلیل شده است. موضع انتقادی پیتردراكر خوشایند فرهیختگان و دانشجویانی است كه از اتكای فزاینده جامعه به یافتن راه‌حلهای فناورانه برای معضلات اجتماعی و سیاسی به تنگ آمده اند.● «انقلاب صندوقهای بازنشستگی»، ۱۹۹۶ (چاپ اول، نیویورك، ۶۷۹۱)
در این كتاب كه بار نخست با عنوان انقلاب ناپیدا منتشر شد، دراكر شرح می دهد كه سازمانهای سرمایه گذار، خاصه صندوقهای بازنشستگی، چگونه به صورت مالكان مهاربردست شركتهای بزرگ آمریكا درآمده و «سرمایه داران» كشور شده اند. او نشان می دهد چگونه مالكیت در دست سازمانهای بزرگ سرمایه گذار قرار گرفته و چگونه از طریق صندوقهای بازنشستگی «مالكیت ابزار تولید» بدون «ملی شدن» اجتماعی (سوسیالیزه) شده است. مضمون دیگر این كتاب سالخوردگی نیروی كار آمریكا است. دراكر چالشهای جدیدی را كه افزایش شمار كاركنان سالمند پدید می‌آورد، باتوجه به جایگاه بهداشت و درمان، مستمری بازنشستگی و تامین اجتماعی در اقتصاد و جامعه آمریكا، شرح داده و توضیح می دهد كه چگونه سیاست آمریكا در قبضه مسایل طبقه متوسط و ارزشها و علائق سالمندان قرار خواهد گرفت. دراكر در پی نوشت جدید خودبر كتاب، گفته است. چیرگی روزافزون صندوقهای بازنشستگی نمایانگر یكی از حیرت انگیزترین جابه جائیهای قدرت در تاریخ اقتصادی است، همچنین به آثار امروزی این جابه جایی اشاره كرده است.
«ماجراهای یك مشاهده گر» (عنوان ترجمه فارسی كتاب)، ۱۹۹۷ (چاپ اول، نیویورك، ۸۷۹۱)
این كتاب مجموعه ای است از داستانها و نقش و نگارهای زندگینامه خود نوشت پیتر دراكر. او ضمن به دست دادن تابلویی از سوانح عمر خویش، رویدادهای مهم تاریخی زمانه خود را بازكرده است. دراكر به شرح زندگانی خود – از سالهای نوجوانی در وین گرفته تا دوران جنگ خانگی اروپا، دوران طرح نوی آمریكا، جنگ جهانی دوم، و دوران پس از جنگ در آمریكا – پرداخته است. بیشتر حرفها از زبان شماری چهره های برجسته و صمیمی – دوستان و آشنایان دراكر در آن سالها- گفته می شود.
ما در كنار بانكداران، روسپیان درباری، هنرمندان، اشراف، مبشران و پیشگامان، و امپراتوری سازان با چهره اعضای خاندان دراكر و حلقه دوستان نزدیكش آشنا می‌شویم و از آن جمله با چهره هایی چون زگموند فروید، هنری لوس، آلفرد اسلون، جان لوئیز، و باك مینستر فولر. این كتاب بر دوره ای پرآشوب و مهم، پرتوی از نور افكنده و خود دراكر را شخصیتی تصویر می كند كه به انسان، ایده های نو و تاریخ دلبسته است.
● «مدیریت در زمانه ای پرآشوب»، ۱۹۹۳ (چاپ اول، نیویورك، ۰۸۹۱)
این كتاب مهم و مغتنم به بحث درباره آینده نزدیك كسب و كار، جامعه و اقتصاد پرداخته است. دراكر می گوید«ما در حال ورود به عصری جدید، با گرایشهای جدید، بازارهای جدید، اقتصادی جهانی، فناوریهایی نو و نهادهایی نو هستیم. مدیران و مدیریت با تلاطم حاصل از این واقعیتهای نوپدید چگونه روبه رو می‌شوند؟ دراكر می گوید" این كتاب بیشتر به عمل پرداخته تا شناخت، به تصمیم تا تحلیل». كتاب درباره راهبردهای لازم برای پدیدآوردن آمادگی برای تغییر و استحاله دگرگونیهای بزرگ به فرصتها، تبدیل تهدید ناشی از تغییر به عمل‌زایا و سودآور سخن می گوید كه رویهمرفته بر جامعه، اقتصاد و فرد اثرمثبت دارند. به گفته دراكر سازمان باید طوری ساخته شود كه در برابر توفان و تلاطم محیط تاب آورد.
● «به سوی اقتصاد جدید»، نایاب (چاپ اول، نیویورك، ۱۸۹۱)
دراكر در این جستارها به انواع مقولات كسب و كار، مدیریت، اقتصاد و جامعه پرداخته است. همه این مقولات به تعبیر دراكر مرتبط با «بوم شناسی اجتماعی» و به خصوص مرتبط با سازمانهاست. این جستارها بازتاب «آینده ای است كه هم اینك خود را به ما نمایانده است» این جستارها بازتاب باور دراكر به این نكته است كه در دهه ۱۹۷۰ دگرگونیهایی بنیادی در ساختار جمعیت و عوامل تحرك آن، در نقش سازمانها، در رابطه میان علوم و جامعه و در نظریه های بنیادی اقتصاد و جامعه – كه مدتها وحی منزل پنداشته می‌شد – پدید آمده است.
● «دنیای متحول مدیر»، نایاب (چاپ اول، نیویورك، ۱۹۸۲)
این جستارها كه نخست در وال استریت ژورنال چاپ شده است مشتمل است بر انواع عناوین. عمده بحثها درباره دگرگونیهای نیروی كار است – شغل و توقعات آنها – نیروی كاری كه با «جامعه كاركنان» پیوند نیرومند دارد. هم از این زاویه به دگرگونیهای فناوری و اقتصاد جهانی نگریسته است. این جستارها گرفتاریها و چالشهای رویاروی سازمانهای بزرگ، از جمله بنگاههای اقتصادی، مدرسه‌ها، بیمارستانها و سازمانهای دولتی را برشمرده به بحث گذاشته است. این جستارها بار دیگر در وظیفه و كار مدیران، در عملكرد ایشان و سنجش و نقد آن عملكرد، و در حقوق و مزایای مدیران تامل می كند. گرچه جستارها گونه گونه اند. اما یك مضمون مشترك دارند: دنیای متحول مدیر – كه در درون سازمان به سرعت تغییر می كند؛ تغییری با نگاه به چشم اندازها، آرزوها و حتی باتوجه به ویژگیهای كاركنان، مشتریان و همه ذینفعان؛ دگرگونیهای بیرون سازمان، مثل دگرگونیهای اقتصادی، فناوری، اجتماعی و سیاسی.
● «نوآوری و كارآفرینی»، ۱۹۹۳ (چاپ اول نیویورك، ۵۸۹۱)
نخستین كتابی است كه نوآوری و كارآفرینی را به سان رشته ای نظام یافته معرفی كرده است. كتاب به شرح و تحلیل چالشها و فرصتهای برآمده از اقتصاد كارآفرینانه در سازمانهای بخش خصوصی و عمومی پرداخته است. خواندن این كتاب كمكی است موثر به مدیران كارآمد، سازمان و اقتصاد. كتاب سه بخش دارد: ۱– آیین نوآوری، ۲ – آیین كارآفرینی، و ۳ – راهبردهای كارآفرینی. نویسنده نوآوری و كارآفرینی را همچون رشته و آیین درنظر گرفته است و به جای تاكید بر خلق وخو و روان شناسی كارآفرین به كار و عمل او توجه دارد. به زعم دراكر، همه سازمانها – و از جمله دولتی ها – برای بقا و بهروزی در اقتصاد بازار باید رفتاری كارآفرینانه داشته باشند. كتاب مختصری از سیاستهای كارآفرین و چشم اندازی از فرصتهای ابداع اسلوبهای نوآورانه در سازمانهای جاافتاده یا نوپدید را به خواننده عرضه می كند.
● «واقعیتهای نوپدید»، ۲۰۰۳ (چاپ اول، نیویورك، ۹۸۹۱)
واقعیتهای نوپدید، كتابی است درباره «سده آینده». نظر كتاب این است كه سده آینده فرارسیده و ما در آن پیش رفته ایم. دراكر در این كتاب سخن از «ساختار بزرگ اجتماعی» می گوید، از سیاست و دولت، از جامعه، اقتصاد، از سازمانهای اجتماعی و جامعه دانشی جدید. او محدودیتهای دولت و خطرهای «جذبه» در رهبری را شرح می‌دهد. او معتقد است سازمان آینده مبتنی بر اطلاعات خواهد بود. گرچه كتاب را نمی توان در زمره كارهای پیشگویانه و طالع بینانه قلمداد كرد اما تلاش دارد به دلمشغولی ها، مسایل، و مشاجراتی بپردازد كه در آینده جامه واقعیت می پوشند. دراكر می كوشد نشان دهد امروز چه باید كرد تا به استقبال فردا برویم. می كوشد تا در قالب محدودیتهای خودساخته اسلوب رویارویی با پاره ای از دشوارترین گرفتاریهای امروزین، برآمده از كامیابیهای دیروزین، را نشان دهد.
● «چشم انداز زیست بوم شناسی»، ۱۹۹۳
۳۱ جستار این كتاب طی بیش از ۴۰ سال نوشته شده و شامل انواع مباحث است. اما وجه اشتراك آنها یكی است: جستار در «اكولوژی اجتماعی» و بحث درباره محیط برساخته انسان. همه این جستارها، به طریقی، به تعامل میان فرد و جامعه می‌پردازد و همه آنها اقتصاد، فناوری، و هنر را ابعاد تجربه اجتماعی و توصیف كننده ارزشهای اجتماعی می دانند. آخرین جستار این گلچین، یعنی «درباره كه یركگار» درواقع تاكیدی است بر بعد هستی‌شناسانه، روحی و فردی مخلوق، دراكر این جستار را نوشت تا بگوید جامعه به تنهایی كافی نیست، حتی به خاطر خود جامعه. نوشت تا تاكیدی باشد بر امید. این كتاب از جهت جستارهایی كه در آن گرد آمده در خور اهمیت است.
● «جامعه پس از سرمایه داری»، ۲۰۰۵ (چاپ اول، نیویورك، ۳۹۹۱)
پیتر دراكر در جامعه پس از سرمایه داری نشان می دهد كه در هر چند صدسال یك بار تحولی تند در جامعه پدید آمده و برآن – بر دیدگاهش به جهان، بر ارزشهای پایه‌اش، بر كسب وكار و اقتصادیاتش، و بر ساختار اجتماعی و سیاسی اش – اثر گذاشته است. بنابه گفته دراكر ما در میانه زمانه دگرگونی تند دیگری قرار داریم. این تحول گذر از عصر «سرمایه داری» و «ملت – كشور» و ورود به عصر جامعه دانشی و جامعه سازمانها است.
در جامعه پساسرمایه داری منبع شماره یك دانش است و گروههای پیشرو اجتماعی «كاركنان دانشی» خواهند بود. دراكر با نگاه به پس وپیش درباره انقلاب صــنعتی، انقلاب بهره وری، انقلاب مدیریت و حاكمیت بر شركتهای سهامی به بحث می‌پردازد. او از وظایف جدید سازمانها، مبانی اقتصادی دانش و بهره وری چون اولویتی اجتماعی و اقتصادی یاد می كند. همچنین درباره تحول دولت ملی و پدیدآمدن مگااستیت. كثرت گرایی جدید سیاسی و تحول لازم در دولت مباحثی آمده است و عاقبت دراكر در بحث دانش وارد جزئیات شده و نقش و كاربست دانش در جامعه پساسرمایه داری را توضیح می دهد. كتاب كه به سه بخش تقسیم شده: جامعه، حكومت و دانش، ضمن نگاه جستجوگر به آینده، گذشته را به خوبی تحلیل می كند و چالشهای این دوران گذار را برمی شمرد و راه آفرینش آینده ای جدید را، در صورت شناخت آن چالشها و نشان دادن واكنش مناسب به آنها، پیش ما می گشاید.
● «درباره آسیا»، نایاب (چاپ اول)، توكیو، ۵۹۹۱
این كتاب حاصل گفت وشنودی است طولانی میان دو تن از برجستگان عالم كسب وكار: پیتر دراكر و ایسائو ناكااوچی. در كانون گفت وشنود آنها دگرگونیهای پدیدآمده در اقتصاد جهان و چالشهای كنونی رویاروی بازارهای آزاد و بنگاههای آزاد باتوجه خاص به ‌چین و ژاپن قرار دارد. معنای این دگرگونیها نزد ژاپنی ها چیست؟ ژاپن چه باید بكند تا به «سومین اعجاز اقتصادی» دست یابد؟ معنای این دگرگونیها نزد جامعه، شركت مستقل، حرفه ای مستقل، و مدیر چیست؟ اینها پرسشهایی است كه دراكر و ناكااوچی در بحث درباره آینده آسیا با دل آگاهی و تیزبینی به آن پاسخ می دهند.
●● گزیده ها
● «مبانی فكری دراكر»، ۲۰۰۱
بنابه گفته دراكر «در این كتاب كه دیباچه‌ای است جامع بر مدیریت، پاسخ پرسشی داده می شود كه همواره از من پرسیده اند: خواندن كدام نوشته تو واجب است؟».
كتاب حاوی ۲۶ مطلب برگزیده درباره مدیریت در سازمان. مدیریت و فرد، و مدیریت در جامعه است. در این مجموعه اصول پایه و دلواپسی های مدیریت و گرفتاریهایش، چالشها و فرصتهایش به خواننده نشان داده شده و ابزار ایفــــای وظایف را به مدیران، مجریان و حرفه ای‌ها داده تا با آن نیازهای جامعه امروز و فردا و نیز مقتضیات اقتصادی را برآورند.
● «جامعه كارآمد»، ۲۰۰۳
در این جستارها دراكر گزیده هایی از میان نوشته های پرشمار خود درباره انجمنها و جمعیتها، جامعه و ساختار سیاسی گرد آورده است. آنچه ذهن دراكر را بیشتر متوجه خود ساخته جامعه كارآمد است، جامعه ای كه فرد در آن جایگاه و نقشی دارد. بخشهای یك و دوی كتاب از نهادهایی سخن می گوید كه می توانند بار دیگر همبستگیهایی را پدید آورند كه فروپاشی آنها به پیدایش تمامت خواهی در اروپا انجامید. این منتخبات در جریان جنگ جهانی دوم نوشته شده است. بخش سه به محدودیتهای كفایت و شایستگیهای دولت در قلمرو اجتماع و اقتصاد پرداخته است. در این بخش تفاوت میان دولت حجیم و دولت كارآمد مشخص شده است.
● داستانهای كوتاه
- آخرین جهان ممكن، ۲۸۹۱ ، نایاب
- وسوسه كار نیك، ۴۸۹۱، نایاب
ترجمه : فضل الله امینی
منبع : ماهنامه تدبیر


همچنین مشاهده کنید