یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

پیشرفت‌های هسته‌ای نماد اقتدار جهانی ایران


پیشرفت‌های هسته‌ای نماد اقتدار جهانی  ایران
جشن بزرگ هسته‌ای ملت ایران دیروز در سراسر کشور برگزار شد تا نمادی بر اقتدار ملی ملت و پیشرفت‌ها و توانمندی‌های علمی دانشمندان کشورمان باشد.
این جشن که با خبر های خوش هسته‌ای ،نظیر آغاز نصب ۶ هزار سانتریفیوژ جدید از یک سو و پیشرفت‌های علمی و تحقیقاتی در عرصه استفاده صلح آمیز هسته‌ای از سوی دیگر ، از زبان دکتر محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور- در تاسیسات هسته‌ای نطنز- همراه بود ،سندی روشن برتوانمندی‌های اندیشمندان ومتخصصان کشورمان در زمینه‌های علمی و بهره‌گیری از فن‌آوری روز جهان است.
نکته مهم در پیشرفت‌های هسته‌ای ایران، تاثیرات آن بر اهداف و سیاست‌های کشورمان در عرصه داخلی و بین المللی است که استمرار آن در سال نوآوری و شکوفایی می‌تواند به بهترین نحو اجرایی گردد.
۱) ایران همواره تاکید داشته و دارد که فعالیت‌های هسته‌ایاش در راستای اهداف صلح آمیز درچارچوب قوانین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. پیشرفت‌های هسته‌ای کشورمان می‌تواند به نوآوریهای ارزنده و فراگیری در زمینه‌های علمی، پزشکی، کشاورزی، صنعتی و در یک کلا‌م توسعه و پیشرفت کشور، منجر گردد. نکته مهم دراین زمینه نقش و جایگاه متخصصان داخلی در دست‌یابی به دانش روز هسته‌ای است که دانشی بومی و ملی را در راستای توسعه همه‌جانبه کشور به ارمغان آورده اند.
۲) تاثیر پیشرفت‌های هسته‌ای ایران در عرصه منطقه‌ای امری است قابل توجه ؛ ایران به عنوان کشوری که توانسته بدون وابستگی به قدرت‌های بزرگ به دانش روز هسته‌ای دست یابد، اکنون به الگویی برای کشورهای منطقه و کل جهان اسلا‌م تبدیل شده و گرایش کشورهای منطقه نظیر ترکیه، امارات، اردن، مصر، عربستان و بسیاری از کشورهای اسلا‌می به داشتن و بومی ساختن دانش هسته‌ای را می‌توان الگو ‌برداری آشکار از جمهوری اسلا‌می ایران دانست. مهم آنکه تمام این کشورها به رغم جو‌سازی‌های غرب بر ماهیت صلح‌آمیز فعالیت‌های هسته‌ای ایران تاکید و خواستار بهره‌گیری از این تجربیات شده‌اند. با توجه به پیشرفت‌های هسته‌ای ایران و اصرار کشورهای منطقه بر صلح‌آمیز بودن این فعالیت‌ها، جمهوری اسلا‌می ایران می‌تواند به مرکزی برای کمک به دست‌یابی سایر کشورهای منطقه به دانش روز هسته‌ای و درنهایت محوری برای تشکیل اوپک هسته‌ای برای جهان اسلا‌م تبدیل گردد. این همگرایی مسلما سدی در برابر سیاست‌های توسعه‌طلبانه غرب است که تلا‌ش می کنند به بهانه اعطای تاسیسات هسته‌ای و نه دانش هسته‌ای به کشورهای منطقه به فتنه‌انگیزی درخاورمیانه بویژه خلیج‌فارس بپردازند.
۳) جمهوری اسلا‌می ایران با تکیه بر دانش هسته‌ای بومی نه تنها درعرصه منطقه‌ای بلکه در عرصه جهانی نیز به جایگاهی والا‌ دست یافته است،این که ایران توانسته بدون وابستگی به خارج و به رغم کارشکنی‌های غرب، به فن‌آوری هسته‌ای روز دنیا دست یابد، موقعیتی برتر برای کشورمان در میان کشورها و سازمان‌های بین المللی به ارمغان می آورد. اعتراف آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و نهادهای بین‌المللی، برماهیت صلح آمیز و بومی فعالیت‌های هسته‌ای ایران، سبب شده تا جهانیان، کشورمان را به عنوان کشوری مستقل و آزاد با قابلیت‌های بزرگ علمی بشناسند و گستردگی همکاری با کشورمان را خواستار شوند . هر چند غرب با جوسازی در شورای امنیت و جنگ تبلیغاتی به مبارزه با فعالیت‌های هسته‌ای ایران برخاسته اند ، اما جهانیان مغرضانه بودن این سیاست‌ها را باور دارند و دانش هسته‌ای را حق ایران می‌دانند. نکته مهم آنکه، ایران با دستیابی به دانش روز هسته‌ای ،سناریوی غرب برای انحصار سوخت هسته‌ای را با شکست مواجه ساخت که کارکردی بزرگ در عرصه بین‌الملل ارزیابی می شود.
در مجموع می‌توان گفت که پیشرفتهای ایران در دست‌یابی به دانش و فن آوری روز هسته‌ای با محوریت کارکردهای صلح‌آمیز از یک سو زمینه‌ای برای حرکت فراگیر و سریع در عرصه توسعه داخلی و از سوی دیگر به عنوان نماد اقتدار جهانی ایران مولفه‌ای مهم درتحقق اهداف منطقه‌ای و بین‌المللی ایران است که به رغم سیاست‌های خصمانه غرب به آنها دست یافته ؛ ملت ایران نشان داده است که با تکیه بر اصل خود‌محوری و عدم تکیه بر خارج، برای حرکت فراگیر در مسیر توسعه گام برمی‌دارد و در این راه تسلیم هیچ قدرتی نمی گردد.
قاسم غفوری
منبع : روزنامه سیاست روز


همچنین مشاهده کنید