دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

پیوند کیک و کشمش


پیوند کیک و کشمش
حتماً با خودتان می‌گویید که کیک کشمشی هم شد انتخاب که سلامتی‌ها سراغش رفتند، آخر ساده‌تر از این کیک هم مگر هست؟ اما هدف از انتخاب غذاها در این صفحه نه ارایه غذای جدید، بلکه تشریح ارزش تغذیه‌ای غذاهایی است که سال‌ها در سفره هریک از ما بوده و بارها و بارها طعمشان را امتحان کرده‌ایم بدون آنکه بدانیم تا چه‌اندازه مغذی‌اند و به کاربستن چه نکاتی می‌تواند ارزش تغذیه‌ای‌شان را بالاتر ببرد. بله، شما می‌توانید به کمک‌ ترفندهای ظریفی حتی کیک ساده‌ای را به یک غذای لذیذ و در عین حال پرخاصیت بدل کنید و در یک میان وعده در کنار خانواده و یا دوستان تکه‌ای از آن را میل کنید...
● طرز تهیه
ابتدا شکر و روغن را آن قدر هم بزنید تا کاملاً پف کند. سپس تخم مرغ را اضافه کرده و دوباره بزنید.شکلات آب کرده را نیز بیفزایید. آرد و بکینگ پودر را در ظرف دیگری الک کرده و در مایه بریزید و سپس کشمش و گردو را به مخلوطتان اضافه کنید. فر را از قبل روشن کرده تا داغ شود، سپس مایه کیک‌تان را در قالب ریخته و به مدت ۴۰ تا ۴۵ دقیقه در دمای ۳۵۰ درجه فارنهایت قرار دهید و پس از پخت کامل، بگذارید که کیک خنک شود و سپس آن را به ورقه‌های سه سانتی‌متری برش داده و در میان وعده آن را در کنار خانواده میل کنید.
● آرد سبوس‌دار از آرد سفید بهتر است
آردی که در اغلب کیک‌ها به کار برده می‌شود، آرد گندم است و البته از نوع بدون سبوس؛ اما ما به شما توصیه می‌کنیم در این کیک از نوع کاملش استفاده کنید. حتماً می‌گویید کیکمان تیره می‌شود. اما استفاده از کمی شکلات این تیرگی را پوشش خواهد داد. فراموش نکنید که آرد کامل قابل مقایسه با آرد سفید نیست زیرا فیبر و ویتامین موجود در آرد کامل می‌تواند به حفظ سلامت‌تان کمک بیشتری کند. می‌پرسید چه طور؟ باید بگوییم بررسی‌ها نشان داده‌اند که مصرف ۱۰۰ گرم آرد کامل گندم نیمی از نیاز روزانه بزرگسالان را به فیبر تأمین خواهد کرد و به دلیل داشتن فیبر محلول مانع از بروز سرطان کولون می‌شود زیرا حرکت مدفوع در این ارگان را افزایش داده و اثرات سرطان‌زایی‌ ترکیباتی که باید دفع شوند را کم‌ می‌کند. یادتان باشد که هر سه قاشق غذا خوری از آرد گندم معادل یک واحد نان و غلات به حساب می‌آید و ۸۰ کالری انرژی به بدن می‌رساند و باید در رژیم غذایی روزانه محاسبه شود.
● شکر؛ هرچه کمتر، بهتر
در انواع شیرینی‌ها شکر یکی از اجزای اصلی است و به دلیل کالری بالا و ارزش تغذیه‌ای کمی که دارد، توصیه می‌شود که تنها برای تفنن از آن استفاده شود و مصرفش به حداقل برسد. فراموش نکنید که یک قاشق مربا خوری آن یک واحد قند و تقریباً ۲۰ کیلوکالری انرژی دارد. یکی از جایگزین‌های مناسب برای آن عسل است که در کنار قند بالا خواص دیگری نیز دارد اما باز هم توصیه می‌شود که آن نیز به میزان کمی به مصرف برسد زیرا زیاد مصرف کردن شیرینی‌ها تمایل به مصرف بیشتر این گروه را در فرد ایجاد خواهد کرد، پس همیشه محدودیتی را برای خود در نظر بگیرید.
● فواید تخم مرغ
تخم مرغ در گروه گوشت‌ها جای می‌گیرد و سفیده‌اش پروتئین با کیفیت بالا را به بدن می‌رساند یعنی دارای تمامی اسیدهای آمینه ضروری است. هریک عدد تخم‌مرغ، ۱۳ گرم پروتئین دارد و برای کسانی که به دلیل رشد و یا قرار داشتن در شرایط خاص مانند بارداری به این ماده مغذی ارزشمند نیازمند هستند، بسیار مفید است. علاوه بر پروتئین،‌ ویتامین D نیز از اجزای تشکیل دهنده این ماده غذایی است. بنابراین، مصرف آن برای ایرانی‌ها که اغلب به کمبود این ماده مغذی مبتلا هستند، با افزایش دریافت از طریق رژیم غذایی یک عادت خوب است.
● طعم دهنده کشمشی
شما از این ماده غذایی می‌توانید به جای شکر استفاده کنید، یعنی از میزان شکر مصرفی در کیک‌تان کم‌کرده و به میزان کشمش استفاده شده در آن بیفزایید زیرا هر ۱۰۰ گرم از این ماده غذایی تقریباً ۳۴ گرم گلوکز و ۳۴ گرم فروکتوز دارد. فراموش نکنید که کشمش در گروه میوه‌ها جای می‌گیرد و هر دو قاشق غذاخوری آن معادل یک واحد میوه بوده و ۶۰ کیلوکالری انرژی دارد.
● گردو خوب است؛ مخصوصا برای خانم‌ها
حتماً می‌دانید این مغز در گروه دانه‌های روغنی به حساب آمده و باید مصرف آن به جای روغن‌های اشباع شده بیشتر شود و هر دو عدد آن به عنوان یک واحد چربی به حساب می‌آید و ۴۵ کیلوکالری انرژی دارد. بررسی‌ها نشان داده‌اند که مصرف مرتب گردو در برنامه غذایی به دلیل ویتامین B۶فراوانی که دارد برای کسانی که در دوران قاعدگی از درد بسیاری رنج می‌برند بسیار مفید است. یادتان باشد، در هر ۱۰۰ گرم از این مغز تا حدودی پروتئین گیاهی نیز وجود دارد، یعنی تقریباً ۱۵ گرم پروتئین که البته جذب کمتری در مقایسه با پروتئین‌های حیوانی دارد اما برای کسانی که اصلاً از انواع گوشت‌ها استفاده نمی کنند، مصرفش توصیه می‌شود.
● حذف و اضافه
این دسر بهتر است در میان وعده میل شود اما چه بهتر که با یک لیوان شیر (البته از نوع کم‌چرب) و یا یک لیوان آب میوه طبیعی همراه شود تا به این‌ترتیب ارزش غذایی‌اش چند برابر شود. به علاوه برای تزیین این کیک می‌توانید از حلقه‌های میوه‌های تازه (منبع ویتامین‌های محلول در آب و انواع آنتی اکسیدان‌ها) و یا کنجد (منبع کلسیم گیاهی) و انواع مغز‌های دیگر استفاده کنید تا به این‌ترتیب با تنوع بخشیدن به اجزای تشکیل دهنده کیک‌تان، یک برش آن بتواند مواد معدنی و ویتامین‌های بسیاری را به شما برساند. در عوض، در هنگام تهیه این کیک از خامه و پودر نارگیل کمتری استفاده کنید که از منابع اسیدهای چرب اشباع بوده و مصرف حداقل‌شان توصیه می‌شود.
● ماندگی و کهنگی
شما می‌توانید کیک‌تان را فریز کرده و بعداً آن را میل کنید. ابتدا آن را در ظرفی مخصوص و بدون در، در فریزر قرار داده و بعد از چند دقیقه آن را بیرون آورده و در آن را محکم ببندید و دوباره در فریزر بگذارید و تا چند روز بعد آن را میل کنید. از آنجا که در تهیه کیک از روغن‌های گیاهی استفاده می‌شود و این روغن‌ها از نوع غیراشباع‌اند، امکان دارد که با گذشت زمان از وقتی که کیک پخته می‌شود تا هنگام مصرف تحت اکسیژن هوا قرار گرفته و اکسید شود بنابراین چه بهتر که آن را پس از پخت هرچه سریع‌تر میل کنید.
● اگر باردار هستید
بسیاری از خانم‌هایی که باردار هستند امکان دارد به دلیل ویار نتوانند هر غذایی به خصوص منابع پروتئینی را مصرف کنند. به این دلیل افزودن تخم مرغ، شیر و انواع مغزها در تهیه کیک می‌تواند تأمین کننده این ماده مغذی ضروری باشد.
● اگر سلیاک دارید
مبتلایان به این بیماری به دلیل حساسیت به گلوتن موجود در گندم نمی‌توانند از آرد این غله استفاده کنند بنابراین باید به جای این آرد از آرد برنج استفاده کرده تا حداقل علایم حساسیت و آلرژی در آنها ایجاد شود.
● اگر فرزندتان کم‌اشتهاست
در بچه‌های کم‌اشتها و کم‌وزن، میان وعده‌ها از اهمیت بالایی برخوردارند و شما می‌توانید با قرار دادن کیک حداقل در یک میان وعده میزان کالری دریافتی روزانه وی را بالا‌تر ببرید، به خصوص اگر به همراه این کیک از انواع مغز، میوه‌ها و انواع نوشیدنی‌ها به ویژه شیر استفاده کنید.
سارا حسنلو
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید