دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

چرب و شیرین ازطعام و عادتهای غذایی ما


چرب و شیرین ازطعام و عادتهای غذایی ما
خیلی از ماها غذا می‌خوریم بی آنکه خیلی پیرامون جوانب آن فکر کنیم،در صورتی که مصرف غذا از طرفی نیاز به دانش به خصوص خود دارد و از سوی دیگرفرهنگ مصرفی خاص خود را می‌طلبد.اگر طالب افزایش آگاهی‌های خود درباره تغذیه هستید حتما این مطلب را بخوانید:
● تعادل غذایی چیست؟
خوراکی‌ها برای بدن، مواد مختلفی را تامین می‌کنند که نوتریمنت‌ها نامیده می‌شوند (گلوسیدها، لیپیدها، پروتئین‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی)
سهم نوتریمنت‌ها باید به اندازه کافی باشد تا نیازهای فیزیولوژیکی تامین و بدین ترتیب از کارکرد درست بدن اطمینان حاصل شود.
● تغذیه متنوع: خوردن همه چیز
هیچ ماده غذایی کاملی وجود ندارد که به تنهایی، همه نیازهای بدن را تامین کند. از سوی دیگر، هیچ ماده غذایی هم وجودندارد که مضر بوده و مصرف آن مطلقا ممنوع باشد.بنابراین، لا‌زم است در رویه غذایی خود، تنوع ایجاد کنیم؛ مواد غذایی را که نقش حفاظتی ایفا می‌کنند، به اندازه کافی مصرف کنیم و آنهایی را که مصرف بی‌رویه‌شان، برخی از خطرها را افزایش می‌دهد، محدود کنیم.همچنین لا‌زم است مقدار هر یک از مواد غذایی را متناسب با میزان مصرف انرژی خود، هماهنگ کنیم (میزان مصرف انرژی برحسب سن، میزان فعالیت فیزیکی و... متغیر است.)
● تغذیه برای لذت و سورچرانی
خوردن، یکی از بزرگترین‌لذت‌های زندگی است؛ ولع خوردن برای رفع گرسنگی، خوش‌اشتهایی، تامین سهم غذایی و شکم‌چرانی در جمع دوستان یا خانواده. اما شکم‌پروری به هیچ وجه با سلا‌متی، سازگار نیست.با انتخاب تغذیه‌متعادل‌تر، از لذتی مضاعف، بهره‌مند می‌شوید: لذت در دست گرفتن سلا‌متی خود.
● ۹ اصل مهم برای تعادل بهتر وضع تغذیه
۱) میوه‌ها و سبزیجات، دست کم پنج بار در روزباید استفاده شوند.حال فرق نمی‌کند پخته، خام، ساده یا همراه افزودنی، تازه، فریز شده یا کنسروشده.
۲) انواع نان، غلا‌ت، سیب‌زمینی و سبزیجات خشک را فراموش نکنید. در هر وعده غذایی، متناسب با اشتهای شما. در خوراکی‌های مورد علا‌قه‌تان تنوع ایجاد کرده و بیشتر از مواد حاوی غلا‌ت کامل استفاده نمایید.
۳) شیر، پنیر، فرآورده‌های لبنی را سه بار در روز مصرف کنید؛ پنیرهای کم‌چرب‌تر و کم‌نمک‌تر و آن‌هایی که کلسیم بیشتری دارند را در اولویت قرار دهید.
۴)گوشت قرمز، گوشت مرغ، انواع ماهی و تخم‌مرغ را هم همین طور. یک تا دو بار در روز، با حجم کمتری به همراه غذا؛ به این معنا که همیشه میزان گوشت از سبزیجات کمتر باشد ماهی، خوب است دست کم هفته‌ای دوبار خورده شود. از میان انواع گوشت، آن‌هایی که کم‌چرب‌تراند را انتخاب کنید.
۵) و اما مواد چرب افزودنی مثل روغن، کره، مارگارین و...: مصرف این مواد را محدود کنید! انواعی را که بیشتر حالت گیاهی دارند، در اولویت قرار دهید (روغن زیتون، روغن کلزا و...) چربی‌هایی را که ریشه حیوانی دارند، کمتر مصرف کنید (کره، خامه و...)
۶) شیرینی‌جات را که دیگر نگو. مصرف این مواد، به خصوص آن‌هایی که هم چرب‌اند و هم شیرین، باید محدود باشد. (شیرینی‌ها، دسرخامه‌ای، شکلا‌ت، انواع بستنی و...)با این حال، هیچ اشکالی ندارد هر چند وقت یک بار، مقدار کمی شیرینی میل کنید.
۷) نوشیدن آب یا بین غذا یا پس از صرف غذا. نوشیدینی‌های شیرین را کم کرده و انواع رژیمی را مصرف نمایید.
۸)مصرف نمک را کاهش دهید. به غذای در حال پخت و غذایی که هنوز آن را نچشیده‌اید، زیاد نمک نزنید. در خوردن پنیر و فرآورده‌های اشتها‌برانگیز پرنمک، احتیاط به خرج دهید.
۹) فعالیت فیزیکی روزمره معادل یک تا دو ساعت پیاده‌روی تند در ماه، فراموش نشود.
این را هم فراموش نکنید که در بعضی از دوره‌های حساس زندگی، تغذیه خوب، حیاتی‌تر است.
بارداری، فرصتی مناسب برای بهبود نوع تغذیه است؛ اما باید به نیازهای ویژه این دوران هم توجه کرد. مراقب باشید، دچار کمبود آهن، اسیدفولیک و ویتامین دی نشوید، نظر پزشکان را جویا شوید.
این را هم به یاد داشته باشیدکه اگربچه‌شیر مادر را بخورد، خیلی بهتر است.شیر مادر، بهترین غذا برای شیرخواران است.
خوردن شیر به تنهایی برای رشد مناسب شیرخوار تا شش ماهگی، کافیست. ایجاد تنوع غذایی پیش از موعد، به صلا‌ح فرزند دلبندتان نیست.
کاری کنیدکه کودک از غذا خوردن سرمیز، بدون عجله و با خیال راحت، لذت ببرد.او راعادت دهید خوب و با اشتها غذا بخورد تا بین وعده‌های غذایی، سراغ هله‌هوله نرود وبدون هیچ منع و محدودیتی، همه چیز بخورد.
نوشیدنی‌های پرکالری (نوشابه و...) و خوراکی‌های چرب و شیرین رابرای کودک محدود کنید.
کودک شما به نوجوانی که رسید نیازهایش، هنوز هم اهمیت زیادی دارند.
از آن جا که نوجوان، در سن رشد قرار دارد، نیاز بیشتری به انرژی، ویتامین دی، کلسیم و آهن (در مورد دختران) دارد.
● سالمند:
معمولا‌ آسیب‌پذیرتر بوده و دچار سوء تغذیه است.با افزایش سن، عادت غذایی تغییر می‌کند و این می‌تواند منشا کمبودها باشد.باید مراقب بود، کلسیم و ویتامین‌دی به اندازه کافی به بدن برسد تا فرد دچار سوء تغذیه نشود.
منصوره حقیقی
منبع : روزنامه سیاست روز