دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

نگاهی به گفت وگوی کلهر با احمدی نژاد در سیمای جمهوری اسلامی


نگاهی به گفت وگوی کلهر با احمدی نژاد در سیمای جمهوری اسلامی
آخرین روزهای سومین سال روی کارآمدن دولت نهم در سوم تیر به پایان رسید و اینک چهارمین سال فعالیت این دولت روزهای آغازین خود را شروع نموده است. از یک هفته مانده به تیر ماه سخنگوی دولت و رسانه های نوشتاری، شنیداری و دیداری از اعلام برنامه بزرگ تحول اقتصادی توسط آقای احمدی نژاد رئیس جمهور محترم خبر می دادند و اتفاقا به دلیل وضعیت نامناسب معیشتی جامعه اکثریت مردم منتظر شنیدن جزئیات این طرح که علی القاعده می بایست در آینده تحول بزرگ اقتصادی کشور را به دنبال داشته باشد، بودند. بدیهی است در چنین مواقعی مسوول محترمی که مامور ابلاغ و اعلام برنامه ها و طرح ها هستند زوایای مختلف آن را برای مخاطبان تشریح می نمایند. اما کسانی که برنامه بعد از اخبار ساعت ۲۱ شبکه اول سیمای جمهوری اسلامی در تاریخ ۸۷/۴/۳ را ملاحظه نمودند نه تنها از طرح بزرگ تحول اقتصادی در کشور خبر خاصی نگرفتند بلکه از ابتدا با نوعی کار تبلیغاتی مواجه شدند. موارد خلاصه ذیل بخشی از حواشی برنامه مورد بحث می باشد:
۱) سخنان آقای کلهر در مقدمه بیانات رئیس جمهور و تعریف و تمجید از ایشان، انسان را به یاد دوران تبلیغات ریاست جمهوری نهم در سه سال پیش انداخت به نحوی که انگار شب آخر تبلیغات بود و کسی از یکی از نامزدهای این پست در حال دفاع می باشد که هیچ سنخیتی با برنامه نداشت. اینکه رئیس جمهور فعلی قبلا استاندار و شهردار بوده و حالا در سطح داخلی و خارجی شناخته شده است و... ارتباطی به موضوع نداشت و خیلی از کسانی که چشم به تلویزیون دوخته بودند اینگونه سخنان را نوعی تبلیغات زودهنگام برآورد کردند. اگر گزارش مستقیم به مردم بود که نیازی به نفر دوم نداشت و اگر مصاحبه بود حضور آقای کلهر از مشاوران بلندپایه اش جای تامل دارد.
۲) به جای ارائه جزئیات طرح تحول بزرگ اقتصادی، نوعی مصاحبه صورت گرفت که البته با مصاحبه های معمول کاملا متفاوت بود زیرا اولا نه تنها مصاحبه کننده از اقتصاد دانان کشور یا خبرنگاران منتقد اقتصادی نبود بلکه از یاران نزدیک; مشاور و دوست صمیمی آقای رئیس جمهور بود وطبیعی است که هرگز سوال های اصلی و چالش برانگیز از ایشان نمی پرسید و تا آخر هم نپرسید. ثانیا تامل در محتوای برنامه و مطالب مطرح شده به خوبی نشان داد که کلیه محورها از قبل هماهنگی و حتی احتمالا روی آنها بحث و تبادل نظر و به اصطلا ح تمرین صورت گرفته بود و این از نقایص بزرگ نشست
مصاحبه گونهآقای رئیس جمهور بود.
۳) آقای احمدی نژاد بخشی از گفت وگوی دو طرفه با مشاورش را به بیان مشکلا ت فرا روی اقتصاد و معیشت مردم اختصاص داد که حرف و سخن مردم کوچه و بازار بوده و روزانه در مطبوعات وسخنان موافق و مخالف بازتاب می یابد و لذا نیازی به بیان چند باره آنها از زبان رئیس دولت نداشت. انتظار عمومی آن بودکه بالا ترین مقام اجرائی مملکت به خاطر افزایش بی رویه قیمت ها وضعیت مسکن، بیکاری و فشارهای روز افزون بر محرومین و مستضعفین و عدم تحقق شعار محوری اش مبنی بر بهبود معیشت طی سه سال صدارتش، از مردم پوزش بطلبد.
۴) رئیس جمهور محترم ما مانند مصاحبه ها و سخنرانی های سه سال گذشته اش; باز هم مسوولیت بخشی ازمشکلا ت را متوجه دیگران که با لقب برخی ها و بعضی ها از آنها یاد کرد; انداخت و مانند همیشه از ذکر نام آنها خودداری نمود. ایشان نگفتند در سه سالی که مجلس هفتم با تمام توان با او همکاری نمود تا جائی که حتی اعتراض و انتقاد جمعی از اصولگرایان را بر انگیخت; چه اقداماتی را انجام داده و چرا کار به اینجا کشیده شده که او هم مانند عامه مردم فقط به بیان مشکلا ت می پردازد؟
۵) براساس آنچه رئیس دولت نهم عنوان کردند در نظر است در این طرح به صورت مستقیم یارانه کالا ها و خدمات به حساب مردم واریز گردد. در این رابطه دو نکته حائز اهمیت است الف- یارانه کدام کالا ها و خدمات برداشته خواهد شد و این کالا ها در سبد مصرفی خانوارها چه اولویت و جایگاهی دارند؟ ب- میزان یارانه مستقیمی که قرار است به حساب شهروندان واریز گردد چقدر است؟ آیا با یارانه حذف شده کالا ها و خدمات و سپس خرید آنها با قیمت آزاد همخوانی دارد؟ یا مانند سهام عدالت بعد از آن همه تبلیغات; تنها سالی چهل هزار تومان (ماهیانه کمتر از چهار هزار تومان) تعلق خواهد گرفت؟ اگر چنین خواهد شد باور کنید تداوم همین وضعیت فعلی بهتر خواهد بود و مردم مجبور نیستند برای دریافت مبلغی ناچیز; کالا ها و خدمات را چندین برابر تهیه نمایند.
۶) آقای احمدی نژاد در بخش پایانی سخنانش از همه و مخصوصا علمای علم اقتصاد درخواست کمک نمود که جای بسی خوشحالی داشت اما تضمین نکرد که اگر اقتصاددانان مملکت سیاست های اقتصادی دولت نهم را در بوته نقد گذاشته و نظرات خود را بیان نمایند، به سرنوشت امضاکنندگان نامه۵۷ اقتصاددان که از سوی حامیان دولت نهم با انواع و اقسام اهانت ها و تهمت ها روبه رو شدند; مبتلا نخواهند شد.
۷) اگر چنانچه تحول بزرگ اقتصادی دولت همان مسائلی بود که در برنامه زنده شبکه یک توسط آقای احمدی نژاد اعلا م شد، صادقانه باید گفت: آقای رئیس جمهور ناامیدمان کردی و اگر اعلا م برنامه و جزئیات آن را برای اواسط یا پایان سال گذاشته اند که با تکاپو و فعالیت غیررسمی کاندیداهای انتخابات دهم ریاست جمهوری مصادف است; نوعی تبلیغات دولت و شخص رئیس محترم جمهور برآورد شده و امید چندانی به اجرائی شدن آنها نیست و اگر هم بخشی از آنها اجرائی شود نوشدارویی بعد از مرگ سهراب خواهد بود.
۸) تنها نکته امیدوارکننده در حاشیه نشست زنده تلویزیونی آقای احمدی نژاد بحث تلا ش رئیس و نمایندگان مجلس برای بازیابی اقتدار و جایگاه اصلی آن است. فراموش نکنیم که یک روز قبل از حضور رئیس جمهور در سیمای جمهوری اسلا می; ایشان و هیات محترم دولت دیداری با نمایندگان داشته و جزئیات طرح بزرگ تحول اقتصادی را برای منتخبان ملت تشریح نموده اند که در پایان این نشست مشترک آقای لا ریجانی به صراحت بر لزوم کار کارشناسی بیشتر بر روی طرح سخن گفت. شاید یکی از دلا یل اصلی عدم اعلا م جزئیات طرح از سوی آقای احمدی نژاد، مخالفت مجلس با بخش هایی از آن بوده است که در این صورت مجلس هشتم در همین روزهای نخست فعالیتش نسبت به مجلس هفتم، یک گام به جلو برداشته است.
نویسنده : کرم محمدی
منبع : روزنامه مردم سالاری


همچنین مشاهده کنید