دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

تکرار ماجرای وام‌های ازدواج و بن‌های فرهنگیان


تکرار ماجرای وام‌های ازدواج و بن‌های فرهنگیان
یكی از مواردی كه دولت در سفرهای استانی خود بر آن تاكید بسیاری داشته است و بسیار نیز روی آن تبلیغ شده است ترغیب مردم برای نوشتن نامه و ارائه در سفرهای استانی در راستای حل مشكلا‌ت خود است. طبیعی است كه انتقال مشكلا‌ت مردم امری پسندیده است كه مورد قبول همه نمایندگان مردم در مجلس است اما نحوه حل این مشكلا‌ت از ارائه مشكلا‌ت مهم‌تر است.
برای حل مشكلا‌ت اما دو راه‌حل وجود دارد. یك راه استخراج مشكلا‌ت مردم بر اساس این نامه‌ها و چاره‌اندیشی برای حل آن در قالب راهكارهای ملی است و راه‌حل دیگر آن چیزی است كه دولت تاكنون عمل كرده و بنابر اعلا‌م كمیته امداد امام خمینی(ره) در جریان سفرهای رئیس‌جمهوری ۱۰۰ میلیارد تومان بر اساس نامه‌های مردمی كمك مالی صورت گرفته است و این سوال اصلی را برای نمایندگان به وجود آورده است كه آیا با كمك نقدی به بخشی از مردم می‌توان مشكلا‌ت آنان را به صورت ریشه‌ای حل كرد؟
اعتقاد تذكردهندگان به رئیس‌جمهور این است كه دولت با دسته‌بندی مشكلا‌تی كه در نامه‌ها مشاهده می‌كند می‌تواند باتدبیر در مسائل اجرایی یا ارائه لا‌یحه لا‌زم به مجلس نسبت به حل این مشكلا‌ت در سطح ملی اقدام كند.
اما در حال حاضر چون دولت به این نامه‌ها به صورت موردی رسیدگی می‌كند احتمال دارد افرادی مستحق‌تر از نویسندگان نامه‌ها باشند اما به دلا‌یل مختلف نتوانند و یا نخواهند كه نامه بنویسند. دیگر مشكل اینگونه روش بررسی نامه‌ها خدشه به اصل كرامت انسانی مردم است چراكه در صدر این نامه‌ها معمولا‌ باید از دولت تعریف و تمجید شود كه این امر فرهنگ تملق را گسترش می‌دهد. از سوی دیگر در این نامه‌نگاری‌ها فرد باید خود را ضعیف و مفلوك اعلا‌م كند تا بتواند ترحم رسیدگی‌كنندگان را برای حل مشكلا‌ت خود برانگیزد و این امر با اصل كرامت انسانی در نظام جمهوری اسلا‌می ناسازگاری دارد. ملت ما بزرگ‌تر از آن هستند كه برای حقوق ذاتی خود تقاضا كنند.
‌ اگر وام ضروری، كمك‌های ضروری و اشتغال حقوق شهروندی هستند- كه بر اساس قانون اساسی هستند- آیا این حقوق باید اینگونه تامین شود؟ اگر دولت موظف است بر اساس ماده ۹۵ قانون برنامه دو دهك پایین جامعه را تا سال دوم قانون برنامه به صورت صد درصد تحت پوشش خود قراردهد برای این كار نباید منتی بر مردم داشته باشد. حقوق شهروندی را نمی‌شود با گرفتن نامه از مردم تامین كرد. با این روند حقوق شهروندی افرادی كه نمی‌توانند یا صلا‌ح نمی‌بینند نامه بنویسند چگونه تامین خواهد شد. این روند رسیدگی به خواسته‌های مردم از سوی دیگر قطعا شائبه‌های سیاسی و انتخاباتی بودن را به همراه خود دارد و ماجراهای وام‌های ازدواج و اعطای بن به فرهنگیان در زمان مدیریت سابق شهرداری تهران را یادآوری می‌كند. این روش پاسخ دادن به مطالبات مردم توقعاتی را نیز از سایر قوا برای مردم ایجاد كرده است. علا‌وه بر ۱۰۰ میلیارد تومان كمیته امداد بر اساس شنیده‌ها در مواردی كوپن‌هایی نیز توزیع شده است. باید پرسید آیا این حق برای رئیس قوه قضاییه و رئیس مجلس هم وجود دارد؟
با این تفاسیر روش مطلوب برای رسیدگی به مشكلا‌ت مردم كه در قالب نامه‌های ارائه شده مطرح شده است تاكید بر راه‌حل‌های ملی و تقویت ساختارها و نهادهای ملی است كه می‌تواند با تدبیر در امور اجرایی و ارائه لوایح مورد نیاز به مجلس انجام شود.
بیژن شهبازخانی
منبع : روزنامه اعتماد ملی


همچنین مشاهده کنید