یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


اکس یا اکستسی (Ecstasy)


اکس یا اکستسی (Ecstasy)
چندی است در میان جوانان ما، ماده‌ای هیجان‌آور به‌صورت قرص یا آدامس مصرف می‌شود که به (اکس) شهرت دارد. شاید بسیاری از جوانان و پدران و مادران بدانند که (اکس) همان اکستسی Ecstasy و ماده‌ای مخدر و خطرناک است که زندگی جوانان بسیاری را در اروپا و آمریکا و اسرائیل به نابودی کشانده و برخلاف نام عرفانی و جذاب خود، جزء اختلالات خطرناک جسمی و آسیب‌های شدید روانی چیزی در پی نداشته است.
اکستسی چیست؟ واژه اکستسی (Ecstasy) در فرهنگنامه به‌ معنی (حظ یا خوشی زیاد، وجد و نشاط و از خود بیخود شدگی) آمده است. این واژه در عرفان به معنی (وجد، خلسه، حظ، خوشی زیاد، از بیخود شدگی، نشئه، جذبه، بیهوشی به هنگام الهام و انصراف روح از تن و اشتغال آن به امور الهی است). تاریخچه کوتاه: یک شرکت داروئی در سال ۱۹۱۳ ماده MDMA برای تسهیل در رژیم‌های غذائی به‌منظور کاهش اشتها تولید کرد؛ اما پس از تولید با دلایلی از توزیع آن جلوگیری به‌عمل آورد؛ در اواخر دهه هفتاد، MDMA برای تسهیل در درمان بیماری‌های روانی توسط گروه کوچکی از متخصصان روانشناسی در آمریکا مصرف شد و بعد از آن در اواخر دهه هشتاد و اوایل دهه نود مصرف آن با نام اکستسی به‌عنوان قرص نشاط‌آور در میهمانی‌ها متداول گردید. ترکیبات اکستسی: این ماده ترکیبی از متادن، ال اس دی، خواب‌آورها و تسکین دهنده‌ای مثل هروئین و نوعی داروی بیهوشی به‌نام کتامین (Ketamin) است. مصرف میانه اکستسی باعث خوشی و رضامندی موقت در خود می‌شود و بعد از هیجان و اضطراب و رفتارهای جنون‌آمیز به همراه هذیان‌گوئی در فرد پدید می‌آید. مصرف سنگین از این داروها با توهم و بی‌خیالی، افسردگی، تفکر پارانویائی و بروز رفتارهای نامعقول است.
مصرف کنندگان اکستسی: بیشتر جوانان و نوجوانان که برای رقص و تفریح به کلوپ یا میهمانی‌های شبانه می‌‌روند مصرف کنندگان اکستسی هستند. معمولاً این مخدر در پارتی‌ها جار و جنجال و هیجان زیادی تولید می‌کند و افرادی که آن را مصرف می‌کنند تمام طول شب را با انرژی زیاد به رقصیدن می‌گذرانند. چگونه مصرف اکستسی: اکستسی بیشتر به‌صورت قرص و کپسول و گاهی به‌صورت گرد از طریق زبان مصرف می‌شود، البته به‌صورت تزریق هم مصرف دارد. تأثیرات کوتاه مدت: اثرات کوتاه مدت این ماده مخدر از ۲۰ دقیقه تا یک ساعت بعد از مصرف ظاهر می‌شود و تا ۴ الی ۶ ساعت ادامه دارد. در آغاز با هجوم ناگهانی انرژی و نشاط و گاه با حالت تهوع و نوعی تحیر و سرگشتی همراه است. از دیگر علائم در صورتی که فرد قبلاً با این مخدر آشنائی نداشته باشد، بروز وحشت‌زدگی از حالتی است که برای او پیش آمده است. عوارض جسمی: از بین رفتن اشتها، حالت تهوع و استفراق، افزایش حجم معده و نارسائی آن، انبساط ماهیچه‌ها، بیماری‌های کبد، اختلال در بینائی، ضعف و ناتوانی، عرق کردن بسیار، لرزش بی‌خوابی، تشنج و از دست دادن کنترل اعمال اختیاری بدن از مهمترین عوارض جسمی مصرف مستمر اکستسی هستند. عوارض این ماده مخدر تا ۲۴ روز پس از مصرف در بدن مشاهده می‌شود و اثرات آن را تا ۴ روز در ادرار می‌توان مشاهده کرد.
عوارض دراز مدت: تحقیقات بر روی حیوانات نشان داده است که مصرف اکستسی در دراز مدت باعث از بین رفتن یاخته عصبی در مغز می‌شود. این دارو در گروه مخدرهای هروئین، کوکائین و ال اس دی طبقه‌بندی شده است و این عوارض را در دراز مدت دارد. ۱. مصرف این ماده پریشانی، هذیان‌گوئی، افسردگی و وحشت‌زدگی را به همران دارد. عوارض جسمی آن سردرد و سرگیجه حالت تهوع و انبساط عضلات به‌ویژه در ناحیه شکم است. ۲. به قوه تمرکز و تصمیم‌گیری آسیب می‌رساند و خجالت‌زدگی و دست‌پاچگی پدید می‌آورد. ۳. مصرف آن در دراز مدت موجب بروز اختلالاتی در حافظه، حمله‌های شدید صرع مانند و آسیب‌های مغزی می‌گردد. ۴. باعث افزایش دمای بدن، افزایش فشار خون و کاهش آب بدن می‌شود. در نهایت استقامت و سلامت، قدرت اراده و انگیزه افراد را می‌گیرد و حتی باعث مرگ افراد هم می‌شود.
توجه: این قرص‌ها در طرح‌ها و رنگ‌ها متنوع عرضه می‌شود و نیازی به ابزار خاص ندارد و دارای بو و عطر خاصی نیست. نشانه‌های استفاده از اکستسی در دانش‌آموزان و سایر افراد: ۱. تغییر دادن گروه دوستان و جایگزین کردن گروهی تازه، ۲. تغییر در ساعات خواب، ۳. افت تحصیلی، حضور بی‌موقع در مدرسه، بی‌علاقگی به ورزش و بی‌توجهی به فعالیت‌هائی که قبلاً مورد علاقه بوده است، ۴. رفتار پرخاشگرانه و خشن، ۵. بی‌خیالی نسبت به اهداف زندگی، ۶. خیره شدن به یک نقطه، ۷. قفل شدن فک‌ها، ۸. سائیدن دندان‌ها به هم، ۹. خرج کردن مخفیانه پس‌انداز خانواده، ۱۰. اختلال در بینائی.
آزمایش اکستسی: از جمله روش‌های تشخیص اکستسی در افراد، آزمایش ادار و آزمایش موی سر است. MDMA (ماده تشخیص دهنده اکستسی) به مدت ۲ تا ۵ روز بعد از مصرف در ادرار شخص مشاهده می‌شود و البته این بستگی به میزان مصرف در آخرین بار دارد. بعد از گذشت هر شش ساعت مقدار MDMA در بدن نصف می‌شود.


همچنین مشاهده کنید