چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


گذشته نفت در جهان


گذشته نفت در جهان
چریکهای استقلال طلب هند یک تانکر عظیم ذخیره بنزین و یک خط لوله گاز در شهر غنی از ذخایر نفتی آسام هند را منفجر کردند.
گزارش گروه اوپک و بازار جهانی "شانا " به نقل از گزارش شبکه خبری " بی بی سی " حاکی است ، چریکهای استقلال طلب یک تانکر ذخیره نفت در پالایشگاه نفت "دیگبوی" را به آتش کشیدند و همزمان یک انفجار در خط لوله گاز درحوالی این پالایشگاه رخ داد.
پالایشگاه "دیگبوی" در یک منطقه مسکونی واقع شده و با بروز انفجار ماموران آتش نشانی تلاش کردند که از گسترش آتش به این نقاط جلوگیری کننند. بنا بر این گزارش، مقامات شهر آسام معتقدند که این انفجار به احتمال بسیار زیاد به دست چریکهای استقلال طلب صورت گرفته است اما اظهار نظر قطعی در این خصوص و شناسایی گروههای درگیر در این واقعه زود است. ازسوی دیگر ، روزنامه " تایمز آو ایندیا " نوشت گروه چریکی " او ال اف ای " روز شنبه مسوولیت این انفجار را به عهده گرفت.
پالایشگاه نفت "دیگبوی" یکی از قدیمی ترین پالایشگاههای دنیا است که دولت مستعمراتی بریتانیا در سال ۱۹۰۱ احداث کرد. این پالایشگاه که ظرفیت تولید سالانه آن ۶۵۰ هزار تن است ، بوسیله شرکت نفت ملی هند اداره می شود. v
● به رغم بروز جنگ، بهای نفت ...!
به رغم بروز جنگ، بهای نفت در ژاپن ثابت می ماند" تاکئو هیرانوما"، وزیر اقتصاد، صنایع و بازرگانی ژاپن، اعلام کرد چنانچه حمله آمریکا به عراق کوتاه مدت باشد، ژاپن می تواند بهای نفت خود را ثابت نگاه دارد.
گزارش گروه اوپک و بازار جهانی " شانا " به نقل از گزارش سایت اینترنتی " ژاپن تایمز" حاکی است ، هیرانوما همچنین گفت : " در صورتی که جنگ چندان به طول نیانجامد، ما می توانیم واردات نفت وعرضه آن را درکشوربا یک بهای ثابت تضمین کنیم. هرچند ژاپن در وهله نخست به راه حلی صلح آمیز دراین مورد امیدوار است."
ژاپن ۸۶ درصد نفت مورد نیاز خود را از طریق خاورمیانه تأمین می کند. بهای نفت برای دوره ای کوتاه مدت در طول جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ افزایش یافت اما از آن جایی که عملیات نظامی در این منطقه به سرعت خاتمه یافت، بهای نفت نیز سریع تحت کنترل درآمد.
ژاپن در حال حاضر برای ۱۷۱ روز ذخیره نفت دارد و این در حالی است که به گفته هیرانوما، اعضای اوپک به استثنای عراق و ونزوئلا، می توانند در صورت نیاز، نفت بیشتری تولید کنند. مقام ژاپنی گفت:" صرف نظر از چگونگی وقوع این ماجرا، ما باید این مساله را در کوتاه مدت، میان مدت ودرازمدت بررسی کنیم."
در حال حاضر میان بازیگران اصلی جهان بر سر حمله به عراق اختلاف نظرهای اساسی به وجود آمده است. فرانسه، آلمان ، روسیه و چین از مخالفان اصلی حمله آمریکا به عراق هستند.
● اداره منابع نفتی عراق
ـ تونی بلر : اداره منابع نفتی عراق با سازمان ملل متحد خواهد بود تونی بلر، نخست وزیر انگلیس، تاکید کرد که پس از جنگ عراق اداره منابع نفتی این کشور بر عهده سازمان ملل متحد خواهد بود .
گزارش گروه اوپک و بازار جهانی " شانا " به نقل از خبرگزاریها حاکی است ، بلر در یک برنامه تلویزیونی که روز جمعه از شبکه " ام تی وی " پخش شد، همچنین با رد برخی از اظهار نظر ها در مورد تصمیم انگلیس و آمریکا برای تصرف منابع نفتی عراق ، افزود که این دو کشور قصد ندارند در پایان جنگ کنترل نفت عراق را در دست گیرند.
وی سپس در مورد علت مخالفت فرانسه و روسیه با جنگ در عراق گفت که د یونی پرداخت نشده و قراردادهایی میان فرانسه و روسیه با عراق وجود دارد ولی نمی توان این موارد را دلیل اصلی موضع این دو کشور دانست .
● چاههای نفت به آتش کشیده نخواهد شد
ـ یک مقام عراقی: در صورت بروز جنگ چاههای نفت به آتش کشیده نخواهد شد
عراق اعلام کرد در صورت حمله آمریکا به این کشور، قصد ندارد چاههای نفت خود را به آتش بکشد، اما در عین حال هشدار داد که این عملیات نظامی می تواند بهای نفت خام را با ارقام نجومی افزایش دهد.
گزارش گروه اوپک و بازار جهانی شانا به نقل ازخبرگزاری فرانسه حاکی است،" حسین سلیمان الحدیثی"، معاون وزیر نفت عراق با اعلام این مطلب اظهار داشت:" جنگ علیه عراق می تواند بهای نفت را حداقل بین ۵۰ تا ۷۰ دلار درهربشکه افزایش دهد اما تحلیلگران این افزایش قیمت را تا ۹۰ دلار نیز تخمین می زنند."
وی افزود:" چنانچه تهاجم علیه عراق صورت گیرد و شرکتهای تولید کننده نفت خام صدمه ای ببینند، دنیا با کاهش تولیدی حدود ۲ میلیون بشکه در روز مواجه خواهد شد. این امر بطور قطع اقتصاد دنیا و توزیع نفت در دنیا را با مشکل مواجه خواهد ساخت و بهای نفت را با ارقام نجومی افزایش خواهد داد."
الحدیثی با تأکید بر این نکته که عراق از نفت به عنوان یک سلاح اقتصادی در دفاع از خود استفاده خواهد کرد، افزود که در صورت جنگ و یا حمله آمریکا به هرکشور دیگری در منطقه، عراق از تمام روشهای دفاعی خود، خواه سلاحهای مرسوم ، خواه سلاحهای اقتصادی مثل نفت برای دفاع از مردم و کشورش استفاده خواهد کرد.
● سیستم های حفاظت الکترونیک
لزوم استفاده از آخرین فن آوری سیستم های حفاظت الکترونیک در تاسیسات صنعت نفت بررسی شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی نفت وانرژی « شانا» ، مهندس مهدی میر معزی معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران که در مراسم آغاز به کار این همایش حضور داشت بر ضرورت حفاظت بهینه از تاسیسات عظیم صنعت نفت کشور تاکید کرد.
ابوالفضل حسن بیگی رییس سازمان حراست وزارت نفت نیز لزوم بهره گیری از آخرین فن آوری سیستم های حفاظت الکترونیک را درتاسیسات ومکان های مختلف صنعت نفت مورد تاکید قرار داد.
در این همایش، مزایا وکاربرد سیستم های حفاظت پیرامونی و کابل فیبرنوری مطرح وآخرین فن آوری استفاده شده در کارت های ورود وخروج وچند منظوره تحت عنوان سیستم کنترل رفت وآمد ارایه شد.
در همایش سیستم های حفاظت الکترونیک سازمان حراست وزارت نفت گروهی از مدیران ارشد این سازمان وچهار شرکت اصلی وشرکت های فرعی صنعت نفت و وزارتخانه های کشور ودفاع حضور داشتند.
به گزارش خبرنگار شانا در حاشیه این همایش ۱۴ شرکت ایرانی با تشکیل نمایشگاهی سیستم های گوناگون حفاظت الکترونیک را در معرض دید شرکت کنندگان قرار دادند.
● فن آوری های نوین در خدمت پالایش هوا
وسایل نقلیه درون سوز از جمله ها خودروها یکی از اصلی ترین منابع تولید آلودگی هوا در شهرها محسوب می شوند .
به گزارش شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی ( شانا) ، در شهر تهران خودروها با مصرف روزانه ۵/۷ میلیون لیتر بنزین و ۵/۱ میلیون لیتر گازوییل بیشترین نقش را در آلوده کردن هوا دارند .
کارشناسان تاکنون راهکارهای متفاوتی برای کاهش آثارآلودگی خودروها ارایه داده اند .
به گزارش خبر نگار شانا ، بهبود کیفیت موتور ، کاهش وزن و گاز سوز کردن خودرواز جمله راه حلهای موجود برای کاهش آثارآلایندگی خودروها است.
کارشناسان طرح بهینه سازی مصرف سوخت ، هیدروژن سوز کردن ، طراحی مناسب و آیرودینامیکی خودروها ، همچنین ساخت خودروهای الکتریکی را از راه حلهای دیگربرای کاهش این مشکل زیست محیطی می دانند .
● ذخایر شناخته شده گاز ایران .......
ذخایر شناخته شده گاز ایران ۸۰۰ میلیارد مترمکعب افزایش یافته است با اکتشافات جدید گاز طبیعی، ذخایر شناخته شده ایران در سالهای ۲۰۰۱و۲۰۰۲ ، حدود ۸۰۰ میلیارد متر مکعب نسبت به سال قبل از آن افزایش یافته است .
به گزارش گروه گاز شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی (شانا) آمارهای بین المللی ، ذخایر شناخته شده گاز طبیعی ایران را دراین دو سال بیش از ۲۵ هزار و۸۰۰ میلیارد متر مکعب برآورد کرده اند درحالی که ذخایر شناخته شده ایران در سال ۲۰۰۰ ،حدود ۲۵ هزار میلیارد متر مکعب برآورد شده بود.
براساس جدیدترین گزارش آماری world oil and gas review ایران با برخورداری از ۲۵ هزار و۸۰۰ میلیارد متر مکعب ذخایر گاز طبیعی جهان، دومین ذخایر جهان وروسیه با بیش از۴۶ هزار میلیارد مترمکعب نخستین ذخایر را در اختیار دارد.
براساس این گزارش تولید گاز طبیعی کشورمان در سال ۲۰۰۱ بیش از ۶۰/۶۰ میلیارد متر مکعب اعلام شده است.
به گزارش شانا میزان ذخایر شناخته شده ایران در سال ۱۹۹۶ یعنی ۷ سال قبل ۲۰ هزار و۹۹۰ میلیارد متر مکعب بود که نشانگر موفقیت وزارت نفت در اکتشافات جدید است.
کل ذخایر شناخته شده گاز طبیعی جهان در سال ۲۰۰۲ حدود۱۶۸ هزار و۵۶۴ میلیارد متر مکعب برآورد شده است.
● مذاکره وزیران اوپک با نمایندگان شش کشورغیر عضو
وزیران اوپک با نمایندگان شش کشورغیر عضو اوپک مذاکره می کنند وزیران نفت اوپک در نظر دارند هفته آینده با نمایندگان شش کشور غیرعضو اوپک شامل روسیه، نروژ، مکزیک، عمان، سوریه و مصر دیدار و گفت وگو کنند.
سایت اینترنتی " گلف دیلی نیوز" به نقل از یک مقام رسمی اوپک گزارش داد که به علت افزایش احتمال حمله آمریکا به عراق و ایجاد وقفه در عرضه نفت از سوی این کشور، اوپک قصد دارد با این شش کشور درباره میزان انعطاف پذیری آنها در سقف تولید نفت گفت وگو کند.
بهای نفت که طی هفته گذشته با قیمت نزدیک به ۴۰ دلار در هر بشکه به بالاترین میزان خود در ۱۲ سال گذشته رسید، دست اندرکاران نفتی را نسبت به ایجاد وقفه در عرضه نفت از کل خلیج فارس، نگران کرده است.
اوپک که اخیرا برای جبران کمبود نفت به علت سه ماه اعتصاب در ونزوئلا، تولید خود را افزایش داده است ، دیگر توان جبران از دست رفتن صادرات نفت عراق را ندارد.
مقام یادشده افزود:" در صورت بروز هرگونه خطری اوپک نمی تواند کمبود نفت را جبران کند."
بر اساس این گزارش، وزیران نفت اوپک قرار است پیش از آغاز اجلاس رسمی خود که سه شنبه آینده (۲۰ اسفند) در وین برگزار می شود، با نمایندگان کشورهایی از روسیه، نروژ، مکزیک، عمان، سوریه و مصر دیدار داشته باشند.
بسیاری ازاین کشورها در اعمال محدودیت اخیر اوپک در تولید نفت شرکت داشته اند.
آژانس بین المللی انرژی ماه گذشته تخمین زد که کل نفت ذخیره شده دنیا ۳/۲ میلیون بشکه در روز بوده است. تولید عراق ۵/۲ میلیون بشکه در روز است. صادر کنندگان نفت در قزاقستان و آنگولا به این نشست دعوت نشده اند.
منبع : کلوب


همچنین مشاهده کنید