سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا


بنزین، سیاست و مردم‌


بنزین، سیاست و مردم‌
خودداری بنزین از اجرای کلیت تبصره ۱۳ قانون بودجه ۱۳۸۶ که به قانون بنزین مشهور شده است روز گذشته با انتقاد اعضای اصولگرای مجلس قانونگذاری ایران مواجه شد. برaخی از اعضای مجلس معتقدند اجتناب دولت از عرضه بنزین آزاد با این هدف صورت می‌پذیرد که توپ مشکلا‌ت بنزین به زمین مجلس بیفتد. صریح‌ترین اظهارنظر در این‌باره از سوی ناطق نوری نماینده پرسابقه مجلس و از اصولگرایان بود که خطاب به دولت گفت: <دولت باید در اجرای قانون از مجلس پرسش می‌کرد نه اینکه یکجانبه عمل کرده و حجم بسیاری از مشکلا‌ت را متوجه مجلس کند و توپ را به زمین مجلس بیندازد و دولت نباید مجلس را دور بزند.>
۱)به نظر می‌رسد تناقض‌ها و کاستی‌های تصمیم دولت برای متمرکز شدن بر روی بخش سهمیه‌بندی بنزین با هر هدفی که باشد می‌تواند شرایط را برای مجلس دشوار کند.
۲) روز گذشته سایت الف که افکار و عقاید احمد توکلی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس را منتشر می‌کند در انتقادی با این عنوان که اخبار نگران‌کننده از اجرای تبصره ۱۳ و بنزین می‌رسد از مجریان طرح سهمیه‌بندی انتقاد کرد. این سایت که در دو ماه گذشته دولت را تشویق می‌کرد که <بنزین آزاد عرضه نکند و فقط بنزین سهمیه‌بندی به دارندگان اتومبیل بدهد> و موافقان عرضه بنزین آزاد را نکوهش می‌کرد، نوشته است: <اخبار حاکی از توقف خدمت‌رسانی و فروش سهمیه بنزین توسط برخی رانندگان تاکسی، تحویل ندادن سهمیه بنزین آژانس‌های مسافربری و توقف تدریجی خدمت‌رسانی آنها، افزایش قابل توجه هزینه حمل و نقل بین شهری، ادامه هرج و مرج در نرخ‌ها و خدمت‌رسانی مسافربرهای شخصی را مردم با پوست و گوش خود لمس می‌کنند> و این همه را به اجرای نادرست و غیرکارآمد دولت نسبت داده است.
۳) مقاومت عجیب دولت در عرضه بنزین آزاد حتی توسط بخش خصوصی که طبیعی‌ترین حالت در شرایط فعلی است و آنچه در بندهای ۱ و ۲ آمد نشان می‌دهد که <سیاست> بیش از <اقتصاد> در موضوع بنزین دخالت دارد و رویکردهای سیاسی و اختلا‌ف‌های پیدا و پنهان میان اصولگرایان شرایط را دشوار کرده است. اما آنچه می‌ماند نگرانی به حق مصرف‌کنندگان مستقیم بنزین و میلیون‌ها شهروندی است که در این شرایط نمی‌دانند به حرف چه کسی باید اعتماد کرده و چه سرنوشتی در انتظارشان است. به نظر می‌رسد عرضه آزاد بنزین با سرمایه بخش خصوصی یا دولت یک اقدام اجتناب‌ناپذیر است که دیر یا زود اجرا خواهد شد. مردم را از نگرانی بیرون آورده و شرایط و روزگار را سخت نکنیم. در حالی که دولت می‌تواند و موظف است که بنزین آزاد عرضه کند چرا به جای متقاعد کردن مردم نسبت به پیامدهای آن، کار را پیچیده می‌کند. تجربه جهانی جامعه‌های گوناگون نشان می‌دهد نمی‌توان با سیاست‌های غیراقتصادی و غیرقیمتی مصرف یک کالا‌ را کاهش داد. وقتی قیمت بنزین واقعی شود از یک سو دولت می‌تواند درآمدهای مالیات بر واردات بنزین اخذ کند، از سوی دیگر متقاضیان بنزین با قیمت‌های بالا‌تر نیاز خود را در شرایط شفاف تهیه می‌کنند و فساد بازار سیاه نیز از میان می‌رود.
منبع : روزنامه کارگزاران