یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

بن‌بست در شرق آسیا


بن‌بست در شرق آسیا
مذاكرات شش جانبه برای توقف برنامه های هسته ای كره شمالی پس از یك سال تعویق، هفته گذشته از سر گرفته شد. رژیم كمونیستی كره شمالی پس از آزمایش هسته ای زیرزمینی خود در برابر آزمونی قرار گرفت تا عیار خود را در میدان گفتگو مشخص كند.
این مذاكرات در سال ۲۰۰۵ پس از زیر بار نرفتن آمریكا و كره شمالی در خصوص پذیرش درخواست طرف مقابل بی نتیجه مانده بود. نشست شش جانبه حل بحران هسته ای كره شمالی در حالی آغاز شد كه پیونگ یانگ به عنوان شرط تعلیق برنامه های هسته ای خود، خواستار لغو تمام تحریم های اقتصادی علیه این كشور شد. پیونگ یانگ همچنین درخواست ساخت یك راكتور هسته ای برای تولید برق را مطرح نمود و هشدار داد كه در صورت لغو نشدن این تحریم ها برنامه های موشكی خود را توسعه می دهد.
بدین ترتیب آمریكا ضمن پذیرش تلویحی درخواست كره شمالی در دومین روز مذاكرات شش جانبه در خصوص لغو تحریم های اقتصادی علیه پیونگ یانگ با كره شمالی وارد مذاكره شد. كریستوفرهیل، نماینده آمریكا در مذاكرات شش جانبه با حساس توصیف كردن این مذاكرات گفت: «فكر می كنم كره شمالی فرصتی را برای پیشرفت مذاكرات به دست آورده است.»اما كره شمالی و آمریكا درباره تحریم های اقتصادی علیه پیونگ یانگ به نتیجه نرسیدند.
البته آمریكا ناامیدانه نسبت به ادامه مذاكرات اظهار خوشبینی می كرد؛ «هیل» در این روز گفت: «مشخص نیست این مذاكرات به كجا منتقل می شود. با توجه به شرایط كنونی حتی نمی توانم بگویم دیدگاه مثبتی دارم یا به پیشرفت این مذاكرات بدبین هستم. تنها می دانم كه كجا و چه موقع باید این مذاكرات متوقف شود.» «چون یونگ دو» نماینده كره جنوبی در این مذاكرات نیز گفت: «آمریكا پیشنهادی رسمی همراه با جزییات آن را مطرح كرده است، ولی هنوز فاصله كره شمالی و دیگر گروه ها برای رسیدن به این نتیجه قابل قبول بسیار طولانی است.»در پنجمین روز مذاكرات شش جانبه، ابرهای یاس بر سر مذاكرات سایه افكند.
«هیل» نماینده آمریكا در این مذاكرات اظهار داشت: كره شمالی مذاكرات را جدی نمی گیرد. وی ضمن بی نتیجه ارزیابی كردن این مذاكرات گفت: هیچ نشانه ای از پیشرفت دیده نمی شود و پیونگ یانگ این مذاكرات را جدی نمی گیرد.»وی افزود: مقامات كره شمالی می دانند كه به هدف خود نخواهند رسید؛ بنابراین باید مذاكرات را جدی بگیرند چراكه مشكل كنونی فعالیت های هسته ای آنان است.
ما باید از راه های گوناگون حمایت كنیم و مطمئن شویم كه كمك های بین المللی كه در اختیار كشوری كه دارای سلاح هسته ای است قرار نمی گیرد. رایس وزیر خارجه آمریكا نیز گفت: كره شمالی اقدامی انجام نداده كه آمریكا متقاعد شود پیونگ یانگ خواهان كنار گذاشتن برنامه هسته ای خود است. «كنیچیرو ساسائه» نماینده ژاپن در مذاكرات هم اظهار داشت: «هیچ نشانه ای از پیشرفت وجود ندارد.
كره شمالی بر لغو تحریم های مالی تاكید می كند و این بزرگترین مانع است.»كره جنوبی در این روز از لیست پیشنهادی واشنگتن به پیونگ یانگ جهت حل بحران هسته ای كره شمالی خبر داد. در این لیست كه از سوی آمریكا به دولت كره شمالی ارایه شده بود، عدم حمله نظامی آمریكا به كره شمالی در برابر موافقت پیونگ یانگ در برابر موافقت با بازرسی از نیروگاه های هسته ای این كشور مطرح شد.
با پاسخ ندادن پیونگ یانگ به این پیشنهادات، مذاكرات شش جانبه بی نتیجه ماند و در روز پنجم متوقف شد. مذاكره كنندگان در پایان این نشست پنج روزه اعلام كردند. پیونگ یانگ با گفتگو بر سر برنامه تسلیحات هسته ای خود مخالفت كرد و در عوض خواستار لغو تحریم های مالی آمریكا علیه كره شمالی شد. در همین حال یك وزیر كابینه كره جنوبی اعلام كرد: دولت سئول در آینده نزدیك مذاكره با كره شمالی را از سر خواهد گرفت.
این سخنان در حالی مطرح شد كه كره جنوبی از زمان اولین آزمایش اتمی زیرزمینی كره شمالی روابط خود را با پیونگ یانگ معلق كرده بود.یك روز پس از توقف مذاكرات طرف های مذاكره به متهم كردن یكدیگر درباره شكست خوردن مذاكرات پرداختند.در اولین واكنش كره جنوبی اعلام كرد: نمایندگان پیونگ یانگ هیچ گونه قدرت و اختیاری برای پیشبرد مذاكرات نداشتند. كره جنوبی همچنین پیونگ یانگ را متهم كرد كه به نمایندگان خود قدرتی برای پیشبرد مذاكرات شش جانبه نداده است.
«جون یونگ وو» نماینده كره جنوبی در این مذاكرات اظهار داشت: با این روش نمی توانستیم به موفقیتی دست یابیم. از سوی دیگر «كیم كی گوان» نماینده ارشد كره شمالی در این مذاكرات سیاست خصمانه آمریكا در برابر پیونگ یانگ را دلیل شكست مذاكرات شش جانبه دانست. «هیل» نیز گفت: نماینده كره شمالی هیچ اختیار و قدرت كافی برای پیشبرد مذاكرات نداشت. یكی از دیپلمات های كره جنوبی نیز اظهار داشت: خط مشی پیونگ یانگ در دهه گذشته هیچ تغییری نكرده است.
در طول مذاكرات نمایندگان كشورها سعی می كردند به تدریج خود را به خواسته های كره شمالی نزدیك كنند. همزمان با این اتهامات فرمانده ارتش كره شمالی در خصوص اقدامات تلافی جویانه قوی از سوی پیونگ یانگ در برابر تحریم ها و فشارها هیچ تاثیری بر كره شمالی نخواهد داشت؛ اگر دشمنان ما به تحریم و فشار ادامه دهند، پیونگ یانگ قطعا با اقدامات شدیدتری به آن واكنش نشان خواهد داد.دولت كره شمالی همچنین در یك بیانیه رسمی اعلام كرد: تحریم و اعمال فشار بر پیونگ یانگ اثر نخواهد كرد و هرگز كارساز نیست.
ما به هیچ وجه از جنگ هراسی نداریم.از سوی دیگر كره جنوبی از آغاز دور جدید گفتگوها درباره تحریم مالی پیونگ یانگ از اواخر ماه آینده میلادی خبر داد. آمریكا و كره شمالی این مذاكرات را در نیویورك انجام خواهند داد.هنوز مشخص نیست آمریكا و چهار كشور همسایه كره شمالی چه هنگام با پیونگ یانگ به توافق برسند، اما آنچه واضح است اینكه كره شمالی نشان داده است هرگز از موضع فعلی خود كوتاه نخواهد آمد.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید