چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

ردپای واشنگتن در بیروت


ردپای واشنگتن در بیروت
پس از پیروزی مقتدرانه حزب الله لبنان بر رژیم اشغالگر قدس در جنگ ۳۳ روزه،شاهد افزایش دخالت مقامات آمریکایی در امور داخلی لبنان هستیم.بر این اساس حمایت واشنگتن ،تل آویو و اتحادیه اروپا از جریان ۱۴ مارس به شدت افزایش یافته است.افرادی مانند فواد سینیوره،سمیر جعجع و سعید حریری همواره بر سر راه جریان ۸ مارس سنگ اندازی نموده و خواهان تحدید قدرت حزب الله هستند.این در حالی است که وجهه مردمی سید حسن نصرالله در بیروت پس از جنگ ۳۳ روزه بسیار پررنگ شده است.پیروزی حزب الله بر رژیم اشغالگر قدس حقیقتی است که جریانهایی مسموم مانند ۱۴ مارس قدرت کتمان آن را ندارند.
آمریکا از طریق سفارت خود در بیروت به دخالت علنی در امور داخلی لبنان می پردازند.در این راستا مهره های خودفروخته جریان ۱۴ مارس نیز به واشنگتن کمک می کنند. نکته جالب توجه اینکه “ جفری فیلتمن “ سفیر آمریکا در لبنان می‌گوید آمریکا در امور داخلی لبنان دخالت نمی‌کند!
فیلتمن این موضوع را اخیرا پس از دیدار با “ سمیر جعجع “ رئیس حزب نیروهای لبنانی و از سران گروه ۱۴مارس بیان کرده است. سمیر جعجع که یکی از اصلی ترین عوامل موساد در بیروت محسوب می شود،در جریان تحصن مسالمت آمیز مخالفان سینیوره در اطراف دفتر نخست وزیری،سعی داشت جو را متشنج نموده و مطایق در‌خواست آمریکا این تحصن را وارد فاز نظامی کند.اما درایت سید حسن نصرالله مانع از تحقق این هدف شوم شد.موضع سفیر آمریکا در شرایطی مطرح می‌شود که اقدامات و مواضع مداخله جویانه فیلتمن در لبنان همواره مورد اعتراض مردم و شخصیتهای سیاسی این کشور است.
فیلتمن و دیگر عوامل آمریکا در بیروت از اکنون تلاش دارند تا با اعمال تقلب در انتخابات از به قدرت رسیدن رئیس جمهوری مردمی در بیروت جلوگیری نمایند.نخستین نشست عمومی مجلس لبنان برای انتخاب دوازدهمین رئیس جمهوری این کشور اخیرا برگزار شد اما به دلیل به حد نصاب نرسیدن تعداد نمایندگان، این انتخاب به نشست بعدی موکول شد که قرار است اول آبان ماه برگزار شود اما احتمال داده می‌شود این نشست زودتر از آن زمان نیز تشکیل شود.
حزب الله لبنان به عنوان آگاه ترین گروه سیاسی و نظامی لبنان نسبت به دخالت کاخ سفید در انتخابات ریاست جمهوری این کشور آگاه است و مانند همیشه سعی دارد بهترین تدبیر را اتخاذ کند. حزب‌الله و جبهه عمل اسلامی لبنان درباره هر گونه مانع تراشی در روند انتخابات ریاست جمهوری این کشور هشدار داده اند.
کمیته مشترک جبهه عمل اسلامی و حزب‌الله در پایان نشست خود با انتشار بیانیه‌ای هشدار دادند، هر گونه مانع تراشی در ایجاد وفاق ملی در روند انتخاب ریاست جمهوری به زبان مردم است.
در این بیانیه آمده است: افرادی که در روند وفاق ملی مردم لبنان مانع تراشی می‌کنند کسانی‌اند که با طرح خاورمیانه آمریکا مرتبط‌ هستند.
طرحی که تمام منطقه هدف قرار داده و نمونه آن را می‌توان در طرح تقسیم عراق دید، این طرح مقدمه‌ای برای تجزیه خاورمیانه است و تجزیه این منطقه در راستای منافع آمریکا و اسرائیل قرار دارد.
در این بیانیه بر ضرورت توافق گروه‌های سیاسی برای موفقیت در رایزنی‌های سیاسی برای انتخاب ریاست جمهوری تاکید شده است. جبهه عمل اسلامی و حزب‌الله انتخابات را بر اساس قانونی راه پایان دادن به بحران سیاسی لبنان دانسته‌اند. قرار است نمایندگان پارلمان لبنان ۲۳اکتبر (اول آبان) رئیس جمهور جدید این کشور را انتخاب کنند.
پارلمان لبنان ۱۲۷نماینده دارد. مدت ریاست جمهوری لبنان شش سال است و انتخاب مجدد وی در صورتی ممکن است که شش سال از پایان ریاست جمهوری‌اش بگذرد و تنها کسی را می توان برای ریاست جمهوری برگزید که از شرایط نمایندگی برخوردار باشد و هیچ مانعی برای نامزدیش به وجود نیاید. در حال حاضر امیل لحود ریاست جمهوری این کشور را بر عهده دارد. لحود چهارم نوامبر سال ۱۹۸۸ به مدت شش سال به عنوان رئیس جمهوری لبنان برگزیده شد و مجلس این کشور در سال ۲۰۰۳ میلادی وی را به مدت سه سال دیگر در این سمت ابقا کرد. دوره کنونی ریاست جمهوری امیل لحود ۲۴نوامبر امسال(سوم آذرماه) به پایان می رسد.
بحث انتخاب ریاست جمهوری از موضوعات داغ و جنجالی در میان گروههای سیاسی لبنان است به طوری که هنوز گروههای لبنانی نتوانسته‌اند در مورد نامزد مورد نظر برای انتخابات ریاست جمهوری به توافق برسند.
سعید سبحانی
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید