پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

آب، دورنمای رقابت آینده میان اسرائیل و فلسطین


آب، دورنمای رقابت آینده میان اسرائیل و فلسطین
ممکن است پیش‌بینی <پطرس غالی> دبیرکل پیشین سازمان ملل متحد درباره نزاع فلسطینیان و اسرائیلی‌ها درباره آب در دهه ۹۰ اغراق‌آمیز باشد اما با کاهش منابع آبی و بارش باران بیم آغاز درگیری دیگری که نه از جنس سیاست بلکه نزاع بر سر آب است، افزایش یافته است. ‌سخنان پطرس غالی با وجود اغراق‌آمیز بودن به اهمیت استراتژیک و سیاسی آب در منطقه خاورمیانه اشاره داشت. ‌ کنترل منابع آبی برای فلسطینیان و اسرائیلی‌ها همانند اهمیت کنترل براراضی مورد مناقشه آنها است. امسال نیز با کاهش میزان باران بیم بروز خشکسالی در منطقه وجود دارد.
تاثیر کم‌آبی بر اسرائیل به تازگی اثرات خود را نشان داده است اما چند مایل دورتر و در کرانه باختری مدت‌ها است وضعیت به نقطه بحرانی رسیده است. خانواده‌های فلسطینی ساکن <بیت لحم> از کمبود آب رنج می‌برند و بسیاری از خانواده‌های مرفه نیز با مشکل کمبود آب دست و پنجه نرم می‌کنند.
بسیاری از خانواده‌های فلسطینی به علت نبود آب برای شست‌وشوی لباس‌هایشان مجبور به خرید لباس‌های نو هستند. در بعضی از مناطق کرانه باختری، فلسطینیان تنها از یک‌سوم آب روزانه پیشنهادی سازمان بهداشت جهانی بهره‌مند هستند. با وجود اینکه فلسطینیان و اسرائیلی‌ها از لحاظ تئوری از منابع آبی مشابه و مساوی استفاده می‌کنند اما براساس آمار رسمی ‌سرانه مصرف آب در فلسطین یک‌سوم سرانه آب در اسرائیل است.
اسرائیل سیستم‌های آبیاری کارآمد و پیشرفته‌ای را تولید می‌کند اما تولید محصولا‌ت کشاورزی نظیر موز که آب زیادی مصرف می‌کنند، در اراضی اشغالی با مشکلا‌تی مواجه است.
گروه‌های حقوق بشر، اسرائیل را متهم می‌کنند که با اشغال اراضی فلسطینی منابع آبی زیرزمینی وسیع منطقه را کنترل می‌کند. اوری شانی مدیر بخش آب اسرائیل در این زمینه می‌گوید: مشکل آب در منطقه بسیار اساسی است؛ جمعیت لبنان، اسرائیل، سوریه و اردن در قرن گذشته بیش از ۲۰ میلیون افزایش یافته است و این جمعیت به آب نیاز دارد. ‌ یکی از مشکلا‌ت بزرگ فلسطینیان دسترسی نداشتن به منابع آبی معمولی است در حالی که شهرک‌نشینان کرانه باختری به راحتی به آب روان دسترسی دارند. این شهرک‌ها که براساس قوانین بین‌المللی غیرقانونی هستند یکی از موانع بزرگ در مسیر صلح منطقه هستند.
مقامات رژیم صهیونیستی تاکید می‌کنند همه ساکنان کرانه باختری چه یهودی و چه فلسطینی به منابع آبی دسترسی مشابه دارند. شداد آتیلی وزیر آب فلسطین اما می‌گوید: از آنجا که اسرائیل اراضی فلسطینی را در اشغال خود دارد، به همین خاطر وزارتخانه عملا‌ از حل مشکل کمبود آب ناتوان است. ‌ به گفته وی، روی نقشه کرانه باختری کوه‌های <اقویفر> در اراضی اشغالی ۱۹۶۷ واقع شده اما مقامات اسرائیل به او اجازه حفر چاه و استخراج آب از آنها را نمی‌دهند. ‌
این مقام فلسطینی در ادامه می‌افزاید: تنها کاری که می‌توان انجام داد مدیریت بحران است. ما حتی نمی‌توانیم بدون گرفتن مجوز از اسرائیل دو لوله آب را به یکدیگر متصل کنیم.
مقامات رژیم صهیونیستی نیز مدعی هستند براساس توافقنامه‌های موقت بیش از حد توافق شده به فلسطینیان آبرسانی می‌کنند. اسرائیل در همین حال تلا‌ش می‌کند با توسعه منابع جایگزین آبی، فشارها را بر منابع سنتی کاهش دهد. اما جمعیت دو میلیونی کرانه باختری که دسترسی به منابع آب روان ندارند و نگرانی‌هایی که درباره خشکسالی وجود دارد می‌تواند به توزیع ناعادلا‌نه منابع آبی بین فلسطینیان و اسرائیلی‌ها منجر شود.
وایر دیویس
ترجمه: زهرا خادمی‌
منبع : بی‌بی‌سی
منبع : روزنامه اعتماد ملی