سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

نقش زن در توسعه ؛ ضرورت و اهمیت کارآفرینی زنان


نقش زن در توسعه ؛ ضرورت و اهمیت کارآفرینی زنان
موفقیت زنان کارآفرین در جوامع نه تنها سبب سودهای اقتصادی می شود، بلکه منافع اجتماعی و فرهنگی هم ایجاد می کند.زیرا زنان به دلایل متعدد از جمله بیکاری و کاهش دستمزدها و نارضایتی از شغل قبلی وارد کارآفرینی می شوند،طبق آمارهای رسمی در سالهای اخیر، سهم اشتغال زنان، فقط ۱۴ درصد است و نرخ بیکاری در میان زنان به خصوص نیروی تحصیل کرده، افزایش قابل توجهی داشته است. نرخ بیکاری در سال ۱۳۸۳، حتی بسیار فراتر از متوسط نرخ بیکاری در کشور است.لذا بنابه ضرورت توسعه سهم زنان در اقتصاد ملی و مقابله با بحران بیکاری آنان ضروری است که شرایط لازم برای توسعه و کارآفرینی فراهم گردد تا با ایجاد کسب و کار و فرصتهای شغلی برای خود و دیگران بتوانند معضل کنونی جامعه را پایان بخشند.
● طرحی برای اشتغال زنان
در جهان امروز، وجود رقابت اقتصادی فراگیر در سطح جهانی، کشورها را ناگزیر از زمینه سازی لازم برای باقی ماندن در عرصه اقتصاد کرده است. به منظور تقویت بنیه اقتصادی کشور به مشارکت عامه مردم در فعالیتهای اقتصادی نیازمند خواهیم بود. در این ارتباط، توانمندسازی زنان و افزایش توان اقتصادی آنان به عنوان نیمی از پیکره جامعه، حایز اهمیت فراوانی است. یکی از راه های تحقق این امر، استفاده از طرحهای مالی کوچک است.
طرحهای مالی کوچک به توانمندسازی زنان در خانواده و اجتماع از طرق وام های کم بهره و کسب و کارهای کوچک با مدیریت زنان کمک می کند. همچنین صندوق های اعتباری خرد زنان از طریق سازمانهای اعتباری ملی و سازمانهای غیردولتی حمایت می شوند، اما در این ارتباط، شایان توجه است که اعتبارات خرد به تنهایی نمی تواند در مورد فرصتهای اقتصادی عدالت ایجاد کند.
آمارهای موجود مبین این واقعیت است که وضعیت زنان نسبت به گذشته و به ویژه در دوران سیاستهای دولت نهم ارتقا یافته است. هر چند در بسیاری از حوزه ها، نابرابری اجتماعی و تبعیض وجود دارد که نشان می دهد جامعه نیازمند پی ریزی یک نگرش جدید نسبت به عدالت است تا منافع اجتماعی، سازمانی و فردی را شفاف تر سازد. در این ارتباط، یکی از مسایلی که نیازمند توجه مسؤولان و دست اندرکاران امور زنان بوده، «افزایش سلامت و تأمین اجتماعی زنان» است. این امر می تواند از طریق ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای زنان و دختران،همچنین آموزش بهداشت و ارتقای آگاهی های سلامتی زنان و خانواده، دسترسی زنان سرپرست خانوار و بدسرپرست به بیمه های خاص و مسکن ارزان قیمت و فضاهای فرهنگی و ورزشی محقق شود.
در شرایطی که هدف ملی، تقویت قدرت رقابت اقتصاد کشور و تعامل با اقتصاد جهانی است، این مسأله می تواند به عنوان مانعی در راه دستیابی به چشم انداز مطلوب مطرح شود. ایجاد فضای مناسب برای «توسعه مشارکت اقتصادی زنان» از طریق افزایش سهم دولت در ارایه تسهیلات مالی بلاعوض، وامهای دراز مدت و کم بهره به زنان، برقراری حمایتهای لازم برای توسعه کارآفرینی و فعالیتهای نوآورانه، همچنین زمینه سازی برای ایجاد پایداری، توسعه و توانمندی تعاونی های زنان و اصلاح نظام پرداخت متناسب با میزان بهره وری و کیفیت خدمات افراد به دور از مبنای جنسیت در تداوم برنامه خصوصی سازی و در چارچوب قانون اساسی امکان پذیر است.
علاوه بر این، بازنگری در ساختار و نوسازی فرآیندهای تحقیقات و آموزش در ارتباط با امور زنان به منظور توسعه کیفی و حرفه ای شدن پژوهش و پاسخگویی به نیازهای تصمیم سازی دستگاه های اجرایی کشور به منظور دسترسی به فرصت های برابر آموزشی، گسترش دانش مهارتی و ارتقای بهره وری سرمایه های انسانی از جمله مواردی بوده که تغذیه کننده بخش های دیگر است.
لذا برای دستیابی به اهداف یاد شده نه فقط نیازمند مشارکت زنان هستیم، بلکه تا زمانی که ضرورت این امر در اذهان آحاد جامعه شکل نگیرد، نمی توان انتظار رسیدن به فردایی بهتر چه در سطح ملی و چه در سطح جهانی را داشت. به ویژه در دورانی که شتاب رشد و توسعه بسیاری از کشورها، از جمله برخی همسایگان ایران، ما را وادار می سازد تا در روند گذشته تجدید نظر و با عزمی ملی در هموار ساختن مسیر حرکت و دگرگونی جامعه تلاش کنیم.

مهندس ملیحه هوش افزا - کارشناس صنایع
منبع : روزنامه قدس