جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

اف-۴ فانتوم (F-۴ phantom)


اف-۴ فانتوم (F-۴ phantom)
اف-۴ فانتوم (F-۴ phantom) (فانتوم به انگلیسی به معنای شبح)هواپیمای دو خلبان ۲ موتوره مافوق سرعت صوت و دوربردی است که توانایی عملکرد در همه شرایط آب و هوایی را دارد. شرکت مک‌دانل داگلاس این هواپیما را تا اواخر دهه ۱۹۷۰ برای نیروی دریایی ایالات متحده می‌ساخت. اوج کاربرد این هواپیما در دوران جنگ ویتنام بود.
دولت ایران در سال ۱۹۷۴ تعداد ۲۰۹ فروند از این جنگنده را خرید که در جنگ ایران و عراق نقش مهمی ایفا کرد. این هواپیما هنوز در نیروی هوایی ایران خدمت می‌کند که در انواع E و D ,RF۴E می باشند.
● خصوصیات اف-۴ فانتوم در پرواز
در جنگ های هوایی بزرگترین برتری فانتوم قدرت شتاب آن بوده است که در این حالت خلبان های متبحر تصمیم میگرفتند که با آن پرواز کنند یا نکنند. هواپیمای غول پیکر فانتوم که برای شلیک موشک های هدایت شونده با رادار طراحی شده بودند چابکی رقبای ساخت شوروی خود را نداشتند و در مانور های سخت دچار مشکل ادورس یا (adverse yaw) میشدند. با وجود اینکه هواپیما دچار پیچ خوردن های غیر قابل کنترل می شد، خلبانان معتقد بودند که هواپیما انعطاف خوبی در عملکرد دارد و پرواز با آن راحت است. در سال ۱۹۷۲ مدل اف-۴ ای ارتقاء داده شد به طوری که در سرعت های بالا میتوانست مانور بدهد.
موتور های جی ۷۹ دود سیاه غلیضی را تولید میکرد که فانتوم ها را از دور قابل شناسایی میکرد. خلبانها این دود را با اضافه کردن بهسوز از میان میبردند اما این کار کار آمدی سوخت را از میان میبرد. بعضی از خلبان ها بهسوز را در یک موتور هواپیما استفاده میکردند که این کار روی شتاب هواپیما تاثیر نمیگذاشت و از طرفی هم دود به شدت سیاه غلیظ موقعیت هواپیما را رو نمیکرد.
یکی از ضعف های بزرگ فانتوم در طراحی های اولیه آن نبود مسلسل داخلی در آن بود و برای دوره کوتاهی عقیده بر این بود که جنگندگی با آن در سرعت های مافوق صوت غیر ممکن است و در واقع به خلبانان یاد داده نمیشد که چگونه با این هواپیما با جنگنده های دیگر درگیر شوند. چون در عمل سرعت مادون سرعت صوت می شد. در نهایت این ضعف با اضافه کردن تفنگ ۲۰ میلیمتری ام۶۱ والکان در اف-۴ای جبران شد.
● مشخصه های کلی اف-۴ فانتوم
▪ خلبان: ۲ نفر
▪ طول: ۱۹،۲ متر
▪ بلندی: ۵ متر
▪ وزن در حالت خالی: ۱۳،۷۵۷ کیلوگرم
▪ وزن در حالت مسلح: ۱۸،۸۲۵ کیلوگرم
▪ حد اکثر وزن برای بلند شدن: ۲۸،۰۳۰ کیلوگرم
▪ موتور: ۲ عدد موتور جنرال الکتریک جی۷۹-جی ای-۱۷ای
▪ ظرفیت سوخت: ۷،۵۴۹ لیتر، ۱۲،۶۲۷ لیتر با باک خارجی
▪ حداکثر سرعت: ۲،۳۷۰ کیلومتر در ساعت

منبع
ویکیپدیای انگلیسی
منبع : ویکی پدیا