یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

عبرت از تاریخ، کلید حل بحرانها در منطقه


عبرت از تاریخ، کلید حل بحرانها در منطقه
«تاریخ محل ثبت حقیقت هاست، تاریخ محل ثبت تجربه هاست اما افسوس و صد افسوس كه هیچ كس از تجربه های این تاریخ استفاده نمی كند و بار دیگر اشتباهات ثبت شده در آن را تكرار می كند.
یك ژنرال آلمانی در پایان جنگ جهانی دوم سخن گران بهایی از خود در تاریخ به ثبت رسانده است. وی بااشاره به اشتباهات بسیاری از كشورهای جهان از جمله آلمان در آغاز این جنگ گفته است: جنگ باید آخرین راه كار و راه حل بحرانها باشد. اگر بخواهیم به واقعیت های تاریخی تن دهیم می توانیم محتوای این سخن ارزشمند را به عنوان راه حل بسیاری از بحرانهای منطقه قرار دهیم.»
احمد عمرابی با ارایه تحلیلی در روزنامه الخلیج تحت عنوان «عبرت از تاریخ كلید حل بحران هاست» می نویسد: «برابر با این سخن ژنرال آلمانی می توان از سخن تاریخی گران بهای دیگری نیز در جهت حل بسیاری از بحرانهای منطقه استفاده كرد. مضمون این سخن بر این واقعیت متمركز است كه گفت وگو كلید حل تمام بحرانهاست.
تطبیق این تجربه تاریخی مهم مطمئنا در زمینه حل بسیاری از بحرانهای منطقه چون بحرانهای داخلی لبنان و فلسطین كارگر خواهد بود. متاسفانه به رغم آگاهی بسیاری از رهبران سیاسی منطقه نسبت به گذشته تاریخی آن این افراد خبره سیاسی بار دیگر تن به اشتباهات تكراری می دهند و منطقه را به سوی هرج و مرج بیشتر سوق می دهند.
هر یك از این افراد سیاسی خبره به جای جایگزین كردن سیاست انجام گفت وگوهای شفاف، مستقیم و بی واسطه سیاست غلط دیگری را پیش می گیرند كه جز به افزایش هرج و مرج و بی امنی در منطقه منجر نمی شود» .در ادامه این تحلیل آمده است: «متاسفانه در زمانی كه تمام منطقه هدف مطامع غرب قرار گرفته است جدال و درگیری گروه های حزبی و سیاسی در لبنان و فلسطین جز به فراهم ساختن بستر لازم جهت تحقق بسیاری از اهداف خارجی در منطقه منجر نمی شود. در حال حاضر امور جاری در منطقه به خصوص در عراق، لبنان و فلسطین به گونه ای پیش می رود كه احزاب سیاسی و مذهبی در دایره ای از اتهامات و كشمكش های بی نتیجه قرار گرفته اند. كشمكش هایی كه در پایان نتیجه ای جز تحقق اهداف دشمنان خارجی در این كشورها را محقق نخواهد ساخت» .
در ادامه آمده است: «در زمانی كه ملت فلسطین بیش از هر چیز به امنیت و ثبات نیازمند است گروه های سیاسی فلسطین به خصوص جنبش فتح سودای تقسیم قدرت را در سر می پروراند و هر گونه تلاشی برای تشكیل حكومت متحد ملی در فلسطین را متوقف می كند. فتح اعلام داشته است كه برای گفتگو و حل بحران با طرف مقابل یعنی حماس به بن بست رسیده است و طرف مقابل یعنی حماس نیز اعلام كرده است كه با هر گونه اقدامی برای تغییر حكومت مخالف است و به اصل گفتگو جهت حل بحرانهای موجود معتقد است.
به هرحال آنچه كه در حال حاضر ما نظاره گر آن در فلسطین هستیم چیزی جز شكست تمامی تلاشهای موجود جهت تشكیل حكومت متحد ملی نیست. عامل اصلی شكست تمامی تلاشهای انجام گرفته اختلافات موجود میان گروه های فلسطینی در راس آنها حماس و فتح است. متاسفانه مشكل اساسی تمام رهبران منطقه آن است كه از درك لحظات حساس و مهم جاری غافلند و این امر منجر به آن شده است كه طرفهای مقابل از این فرصت های به دست آمده به سود منافع خود استفاده كنند.
حقیقت آن است كه بسیاری از امور جاری در منطقه حاصل تلاشهای خارجی هستند تلاشهایی كه با هدف جلوگیری از تحقق هر گونه صلح و ثباتی در این منطقه انجام می گیرد» .تحلیلگرالخلیج در ادامه می نویسد: «در زمانی كه محمود عباس هم چنان بر ادامه اختلافات خود با دولت حماس ادامه می دهد و در زمانی كه محاصره های اقتصادی و سیاسی آمریكا هم چنان علیه دولت حماس ادامه دارد تانك های اسراییلی منازل مردم فلسطین را هدف قرار می دهند و دهها كودك فلسطینی هدف گلوله های سربازان اسراییلی قرار می گیرند. آیا بهای قدرت طلبی برخی از طرف های فلسطینی را باید كودكان و زنان فلسطینی بدهند؟
متاسفانه امور جاری در فلسطین به همان گونه ای پیش می رود كه دولت آمریكا و دولت اسراییل برای آن برنامه ریزی كرده اند و تلاشهای دیگر كشورهای منطقه برای حل بحرانهای داخلی فلسطین تاكنون به نتیجه ای نرسیده است. به رغم تمام ادعاهای آمریكایی كه البته به دور از واقع بودن آن برای همگان آشكار است این دولت تاكنون جز به بحرانی تر كردن اوضاع جاری در فلسطین به كار مفید دیگری دست نزده است» .
در ادامه این تحلیل آمده است: «پیش از آنكه عباس راهی واشنگتن شود تقریبا گروه های فلسطینی و در راس آنها حماس بر سر بسیاری از چارچوب های اصلی تشكیل حكومت متحد ملی فلسطین با تشكیلات خودگردان موافق و هم رای بودند اما پس از سفر عباس به آمریكا و دیدار وی با جورج بوش همه چیز تغییر كرد. سیاست های عباس كه از قبل با سیاست های دولت حماس در تشكیل این حكومت متحد ملی فلسطین هم خوانی داشت پس از انجام این سفر و برگزاری این گفتگوها تغییر كرد. عباس بلافاصله پس از بازگشت از واشنگتن در اولین موضع گیری كه اتخاذ كرد بسیاری از گفتگوهای اولیه و تعهدهای اولیه برای تشكیل حكومت متحد ملی فلسطین را نقض كرد.
بی شك هر گونه سناریوی آمریكایی در فلسطین به سود تشكیلات خودگردان یا هر گروه فلسطینی دیگر تمام نخواهد شد و سود كننده اصلی سیاستگذاری های آمریكا در فلسطین در وهله اول تل آویو و در وهله دوم منافع دولت بوش در منطقه خواهد بود» . به گزارش ایسنا،عمرابی در پایان می آورد: «با توجه به این واقعیت موجود و ملموس عباس باید هوشیارانه تر در عرصه سیاسی فلسطین عمل كند.
مطمئنا در صورتی كه انتخابات آزاد و دموكراتیك در فلسطین بار دیگر برگزار شود طرفداران دولت حماس باز هم این دولت را انتخاب خواهند كرد زیرا عملكرد این دولت تاكنون به رغم تمام سختیها و تحریم های موجود بسیار خوب بوده است و دولت حماس تا به امروز در برابر تمام تهدیدها و تحریم ها مقاومت كرده است. این سیاست دولت حماس با توجه به روحیه مقاومت جوی مردم فلسطین بار دیگر در انتخابات مجدد رای خواهد آورد. ابومازن به خوبی می داند كه سیاست آمریكا در نزد هیچ یك از مردم فلسطین حتی در نزد كودكان خریدار ندارد.
مردم فلسطین عامل اصلی بسیاری از بحرانها، تحریم ها، توسعه طلبی ها و تجاوزات اسراییل در مناطق فلسطینی را سیاست های آمریكا می دانند و در حال حاضر برای عوام و خواص فلسطینیان آشكار شده است كه عباس بر سیاستگذاری های آمریكایی جهت حل بحرانهای داخلی فلسطین اعتماد دارد و تاكنون نسبت به بسیاری از سیاست های تحریم علیه دولت حماس با آمریكا همراهی كرده است. با توجه به این واقعیت موجود چگونه است كه جنبش فتح انتظار دارد در انتخابات آینده فلسطین قدرت را از حماس بگیرد و اعضای این دولت فلسطینی كه به مقاومت و ایستادگی در برابر فشارهای اسراییل و آمریكا دو دشمن اصلی فلسطین معروف است كنار بگذارد؟
مطمئنا این امر محقق نخواهد شد و مردم فلسطین در این انتخابات بار دیگر به افرادی اعتماد می كنند كه بتوانند در رویارویی و مقابله با فشارهای آمریكا و اسراییل مقاومت از خود نشان دهند و با سناریوها و طرح های امپریالیستی آمریكا در سرزمین های اشغالی هم سو نشوند».
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید