چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

یک جنبش سرفراز


یک جنبش سرفراز
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین به یک مولفه قدرت برای مسلمانان در قالب جنبشی جهانی و مقاومتی گسترده در برابر سیاست‌های اسرائیل تبدیل شده است.
حملات اسرائیل به غزه و کشتار نزدیک به ۵۰۰ تن و مجروح شدن و بیش از ۲۰۰۰ نفر از بی گناهان صرفنظر از آشکار شدن ماهیت سبوعانه رژیم صهیونیستی، اهمیت بحران فلسطین را در مناقشه دیرین خاورمیانه عیان ساخت و نشان داد حضور رژیم غاصب صهیونیستی در خاورمیانه این منطقه را دستخوش ناامنی‌های بسیار ساخته است.
به دنبال شکست امپراتوری عثمانی از بریتانیا در جنگ جهانی اول، لندن در ۲۵ آوریل ۱۹۲۰ میلادی کنترل نوار غزه را همراه دیگر سرزمین‌های فلسطین برعهده گرفت و با تشکیل یک سیستم حکومتی تحت قیومیت بریتانیا بر فلسطین، به کنترل نوار غزه و دیگر سرزمین‌های فلسطین پرداخت.
با اشغال فلسطین در سال ۱۹۴۸ میلادی و وقوع جنگ میان کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی، نوار غزه به تصرف ارتش مصر درآمد. در سال ۱۹۴۹ میلادی پیمان صلح موقت میان رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی به امضا رسید و نوار غزه تحت کنترل کشور مصر قرار گرفت.
با وقوع جنگ شش روزه در سال ۱۹۶۷ نوار غزه از سوی رژیم صهیونیستی اشغال شد و پس از انجام مذاکرات صلح و ایجاد تشکیلات خودگردان فلسطین به رهبری یاسرعرفات و عقب‌نشینی نیروهای رژیم صهیونیستی از نوار غزه در سپتامبر ۲۰۰۵، این منطقه به کنترل تشکیلات خودگردان فلسطین درآمد.
از آنجا که کنترل باریکه استراتژیک غزه از اهمیت بسیاری برخوردار است، پس از پیروزی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در انتخابات قانونی ژانویه ۲۰۰۶ بازپس‌گیری این منطقه در اولویت رژیم صهیونیستی قرار گرفت. از این رو شدت حملات وحشیانه اسرائیل در غزه از یکسو ناظر بر این نکته است و از سوی دیگر، معطوف به شکست‌های پی در پی در مقابل جنبش مقاومت.
از همین رو تزیپی لیونی، وزیر امور خارجه اسرائیل در سفر اخیر خود به فرانسه تصریح کرد دولت اسرائیل به دنبال نابودی جنبش حماس است. حاییم رامون، معاون نخست وزیر مستعفی اسرائیل نیز تأکید کرد که اسرائیل در حمله به نوار غزه خواهان نابودی تمامی رهبران حماس است.
● تشکیل حماس و جهاد اسلامی
سازمان جهاد اسلامی درسال ۱۹۸۲ و جنبش مقاومت اسلامی (حماس) درسال ۱۹۷۸ در فلسطین اشغالی شکل گرفته و شروع به کار کردند ؛ شهید فتحی شقاقی، سازمان جهاد اسلامی و شهید شیخ احمد یاسین همراه شهید رنتیسی، شهید شیخ صلاح شحاده و تعدادی دیگر، حماس را تشکیل دادند. این گروه‌ها با الگو گرفتن از انقلاب اسلامی ایران و با روش مقاومت اسلامی با هدف نابودی رژیم صهیونیستی و تشکیل دولت اسلامی شروع به فعالیت نظامی و سپس سیاسی کردند.
جنبش حماس الگویی فعال از جریان اسلامگرا در برابر یأس و ناامیدی که بر افق سیاسی جامعه عربی و اسلامی سایه افکنده بود از خود ارائه داد و با تأکید بر اندیشه فراگیر مقاومت، ملت فلسطین و گروه‌های فلسطینی را به لزوم ادامه مقاومت براساس احیای مفهوم فریضه جهاد اسلامی متقاعد ساخت تا این امر زمینه ساز آزاد شدن اندیشه عربی و اسلامی از اسارت فرهنگ شکست و یأس گردد و نمونه‌ای عملی بر امکان پذیر بودن بیرون راندن اشغالگران صهیونیست از سرزمین‌های اسلامی و ریشه کن کردن آن از منطقه ارائه دهد.
جنبش حماس کوشید با معرفی جهاد به حراست از مشروعیت دینی مسأله فلسطین بپردازد تا از این رهگذر از بسته شدن پرونده فلسطین مطابق مفاهیم سازشی که از سوی جریان‌های سکولار ارائه می‌شد، ممانعت به عمل آورد.
جنبش حماس نمونه‌ای جامع از جریان رو به رشد اسلامی در مقیاس فلسطینی آن است. این جنبش در مدت کوتاهی که از تأسیس آن می‌گذرد توانسته است برای فلسطین طرحی ملی و دینی در چارچوب نگاهی اسلامی و میانه رو ارائه دهد که گستره وسیعی از تفکرات را در بر گرفته و ابعاد مختلف تبلیغی، اجتماعی اصلاحی با هدف تحکیم پایه‌های دین اسلام در جامعه با رویکردی جهادی و رهایی بخش شامل شود.
این جنبش با آغاز فعالیت جهادی به اشکال و ابعاد گوناگون آن که از حمایت راهبردی- مردمی مسلمانان نیز برخوردار است، موفق شده پیروزی‌های بسیار مهمی به دست آورد که در نهایت به سود جریان عام اسلام گرایی است که جنبش حماس بخشی از بافت عمومی آن محسوب می‌شود.
حماس و جریان مقاومت، گردونه سازش سیاسی را نابود کرد، دستاوردهایی را که این جریان پس از امضای قرارداد اسلو کسب کرده بود ناکام ساخت و برنامه‌های امپریالیسم غرب را که با هدف سلطه بر منطقه طرح ریزی شده بود، عقیم گذاشت.
در همین راستا، روبیک روزنتال در مقاله‌ای در روزنامه اسرائیلی معاریو از عدم توانایی این رژیم برای نابودی دولت حماس در نوار غزه سخن گفته است. این اندیشمند اسرائیلی همچنین با اشاره به جنبش حزب‌الله در لبنان و سهیم شدن این جنبش در قدرت سیاسی این کشور، به مقایسه شکست‌های سیاست اسرائیل در قبال این دو جنبش مقاومت پرداخته و لزوم تغییر رویکردها را در این زمینه خواستار شده است.
به هر حال تاکنون بعد از گذشت ۹ روز از حملات پی در پی و بی امان ارتش اسرائیل به نوار غزه چیدمان حوادث نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی در رسیدن به اهداف خود به طور کامل ناکام مانده است.
اسرائیل که پیشتر با اندیشه از بین بردن رهبران فلسطینی اقدام به طراحی و ساماندهی ترورهای هدفمند کرده بود با بازتولید و احیای رهبران جنبش مقاومت مواجه شد چراکه ریشه‌های عمیق ایدئولوژیک و باورهای مذهبی که عموماً مقبولیت‌های ملی نیز داشته جایگزین‌های مناسبی برای این امر ارائه داده است.
حمله زمینی اسرائیل به غزه که به تازگی شروع شده است آغاز شکستی بزرگتر از شکست در برابر حزب‌الله لبنان برای رژیم صهیونیستی رقم خواهد زد. حتی خود ناظران اسرائیلی گفته‌اند اگر باراک در جنگ زمینی تصمیم به فدا کردن صدها تن از سربازان خود برای حمله به غزه بگیرد نه فقط انتخابات آتی اسرائیل بلکه آینده سیاسی خویش را خواهد باخت.
امیرحسین کبیری
منبع : روزنامه جام‌جم


همچنین مشاهده کنید