جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ریشه سیگاری شدن در دوران جنینی است


ریشه سیگاری شدن در دوران جنینی است
تحقیقات نشان می‌دهد ریشه اصلی و دلیل عمده سیگاری شدن افراد را باید در وضعیت و شرایط مادرشان در دوران بارداری جستجو كرد. محققان معتقدند احتمال سیگاری شدن كودكانی كه مادرشان در دوران بارداری سیگار می‌كشیده، بیشتر از كودكان و نوجوانانی است كه مادر آنها هرگز سیگار نكشیده است. این كودكان بیشتر از سایر همسالان خود احتمال دارد كه در‌ آینده سیگاری قهاری شوند.
به گفته محققان استرالیایی از دانشگاه كویینزلند، منشا سیگاری شدن افراد از رحم مادر شروع می‌شود. چرا كه نیكوتین موجود در سیگار از طریق جفت وارد بدن جنین می‌شود و بر روی سلول‌های در حال رشد و نمو مغز او تاثیر مستقیم می‌گذارد. بر اساس تحقیقی دیگر كودكانی كه سیگار می‌كشند و یا در معرض دود سیگار قرار می‌گیرند بیشتر در معرض ابتلا به آسم و بسیاری از بیماری‌های قلبی ریوی و سرطان‌ها قرار دارند.
تازه‌ترین تحقیقات دانشمندان دانشگاه كارولینای جنوبی حاكی است كودكانی كه خود سیگار می‌كشند تقریبا ۴ بار بیشتر احتمال دارد تا به بیماری آسم مبتلا شوند و این خطر ابتلا بسیار بیشتر می‌شود وقتی مادر آنها هنگام بارداری و زمانی كه این كودك را حامله بوده است، سیگار بكشد. به همین دلیل دانشمندان امیدوارند تا ترس از سیگاری شدن كودكان و نوجوانان و یا ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند آسم، سرطان و بیماری‌های ریوی و قلبی انگیزه‌ای در مادران فراهم كند تا سیگار خود را حداقل در دوران بارداری ترك كنند. قرار گرفتن مادر در دوران بارداری در معرض دود سیگار و سیگار كشیدن خود مادر ویا قرار گرفتن جنینی كه در شكم او است‌، در معرض دود سیگار كودك را مستعد ابتلا به آسم می‌كند یعنی عامل مثبتی برای سیگاری شدن كودكان و نوجوانان در آینده است.
این محققان با بررسی ۳ هزار مادر و كودك دریافتند، احتمال سیگاری شدن كودكان در سن ۱۴ سالگی در مادرانی كه در دوران بارداری سیگار می‌كشند، سه برابر كودكانی است كه مادر آنها اصلا سیگار نمی‌كشد. دكتر عبداله المامون یكی از محققان دانشگاه كویینزلند معتقد است سیگار كشیدن مادر در دوران حاملگی تاثیر مستقیم در سیگاری شدن فرزندان آنها در آینده می‌گذارد و احتمال ابتلا به آسم را در آنها افزایش می‌دهد.
در مجله كنترل دخانیات آمده است سیگار كشیدن مادر علاوه بر آن كه سلامت جنین درون رحم را به مخاطره می‌اندازد، آینده او را نیز تهدید كرده و ممكن است او را نیز به فردی معتاد به سیگار تبدیل كند. همچنین سیگار كشیدن به شدت احتمال لقاح خارج رحمی یا همان روش لقاح مصنوعی را كاهش داده و موجب ناتوانی جنسی در مردان نیز می‌شود.
محققان در تحقیقی دیگر ۲ هزار و ۶۰۹ كودك و نوجوان را از نظر وضعیت كشیدن سیگار تقسیم‌ بندی كردند. ۲۸ درصد از كودكان اصلا سیگار نمی‌كشیدند، ۱۳/۸ درصد به صورت هفته‌ای سیگار می كشیدند و ۶/۹ درصد به صورت روزانه به استعمال دخانیات می‌پرداختند. در این تحقیق مشخص شد، كودكانی كه در هفته ۷ عدد سیگار می‌كشیدند، ۳/۱ بار بیشتر در معرض ابتلا به آسم قرار داشتند. همچنین آنهایی كه حداقل ۳۰۰سیگار در سال مصرف می‌كردند ۳/۹ بار در معرض خطر ابتلا به آسم بودند. در كودكانی كه زمانی كه در رحم‌ مادرشان قرار داشتند، در معرض دود سیگار مادرشان بودند و خودشان بعدها سیگاری شدند، احتمال آسم ۸/۸ بار بیشتر بود.
این محققان پس از بررسی وضعیت آلرژی در كودكان دریافتند، كودكانی كه به هیچ ماده‌ای حساسیت نداشتند خودشان سیگاری بوده و مادرشان هم در دوران بارداری سیگار می‌كشیده است، ۱۰/۶ بار بیشتر در معرض ابتلا به آسم قرار داشتند. محققان در مجله آمریكایی مراقبت‌های بحرانی پزشكی توصیه می‌كنند، باید به زنان باردار هشدار داد برای سلامت خود و فرزندشان، چه زمانی كه درون رحم قرار دارد و چه زمانی كه متولد می‌شود از كشیدن سیگار خودداری كنند و از قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز بپرهیزند.‌
مژگان كریمی
منبع : روزنامه سلامت