شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

بررسی رابطه بین میزان سرب خون و شیوع عوارض دهانی در کارگران معدن سرب کوشک یزد


بررسی رابطه بین میزان سرب خون و شیوع عوارض دهانی در کارگران معدن سرب کوشک یزد
● زمینه و هدف:
سرب به عنوان یکی از خطرناک‌ترین سموم فلزی موجود در جهان شناخته شده و ورود آن به بدن می‌تواند منجر به بروز مسمومیتهای حاد و مزمن با طیف گسترده‌ای از علایم سیستمیک و دهانی گردد. مطالعه حاضر با هدف اندازه‌گیری میزان سرب خون در کارگران معدن سرب کوشک یزد و ارزیابی ارتباط آن با عوارض دهانی در این افراد، انجام شد.
● روش بررسی:
در این مطالعه تحلیلی، ۷۰ نفر از کارگران معدن سرب کوشک یزد و ۷۰ نفر از کارگران کارخانه نساجی یزدباف به عنوان گروه کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا برای تمامی افراد مورد بررسی، پرسشنامه‌ای حاوی اطلاعات دموگرافیک، سوالات پزشکی و علایم دهانی تکمیل گردید؛ سپس از هر فرد نمونه خون تهیه و میزان سرب خون با دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. اطلاعات با استفاده از آزمونهای ‌t، Chi-Square و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و P<۰.۰۵ به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته اند
● یافته‌ها:
میانگین سرب خون در گروه مورد ۷.۰۶ µg/dl و در گروه شاهد ۴.۹۷ µg/dl بود که این تفاوت از لحاظ آماری معنی‌دار بود (۰.۰۳۹=P). سه نفر از افراد گروه مورد، دارای سرب خون بالای ۲۰ µg/dl بودند. بین دو گروه مورد و شاهد از لحاظ وجود علایمی مانند، عصبی بودن، خستگی مزمن، وجود خط سرب، پیگمانتاسیون مخاط، التهاب لثه، سوزش زبان، کاهش احساس چشایی و افزایش DMF اختلاف معنی دار آماری دیده شد (P<۰.۰۵).
● نتیجه گیری:
بر اساس نتایج مطالعه حاضر و با توجه به این که سرب خون کارگران معدن در محدوده مجاز قرار داشت، علایم و عوارض مشاهده شده، ارتباطی با مسمومیت سیستمیک سرب نداشت. تماس مستقیم مخاط دهان با سرب از طریق هوای تنفسی و یا شرایط دشوار کار در معدن، می‌تواند به عنوان عامل این مشکلات محسوب شود. انجام بررسی بر روی کارگران معادن مشابه و ارزیابی علایم آنها، توصیه می‌شود.
مهدی تبریزی زاده
فتح اله بوذرجمهری
محمدحسن اخوان کرباسی
فرزاد مازیار
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید