دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

ملکه جنگ در جاده سقوط


ملکه جنگ در جاده سقوط
کاندولیزارایس،وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا یکی از اصلی ترین مهره های بوش پسر در کاخ سفید محسوب می شود.وی در دور اول ریاست جمهوری بوش به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید مشغول به کار بود.با برکناری کالین پاول پس از پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۴،رایس به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا انتخاب شد.با گذشت ۷ سال از حضور ملکه جنگ عراق در راس معادلات سیاسی واشنگتن،وی با معضلات عدیده ای رو به رو شده است.معضلاتی که گویا نقطه پایانی برای آنها متصور نیست....
رایس طی سالهای اخیر به نماد استیصال جمهوریخواهان ایالات متحده آمریکا تبدیل شده است.ملکه جنگ در سفرهای خارجی خود پیام بحران را برای همتایان خود در نظام بین الملل حمل می کند.نوع نگاه رایس نسبت به کشورهایی مانند چین و روسیه منفی است و همین مسئله باعث درگیریهای لفظی وی و لاوروف در جلسات شورای امنیت سازمان ملل متحد شده است.پس از شکست اسرائیل در مقابل حزب الله لبنان،ملکه جنگ ضربه سختی را در یافت نمود.وی به عنوان یکی از اصلی ترین حامیان تل آویو در این جنگ سعی داشت انقلاب سرو را در بیروت به فعلیت برساند.اما وجود رزمندگان مقاومت اسلامی لبنان موجب ناکامی رایس در دستیابی به این هدف شوم شد.ملکه جنگ در سفرهای خود به خاور دور همواره سعی دارد از دولتهای استرالیا و ژاپن بودجه لازم را جهت ادامه اشغال عراق جذب نماید.همین مسئله سبب نفرت ملتهای خاوردور از وزیر امور خارجه آمریکا شده است.این شهروندان معتقدند که آمریکا منابع و درآمدهای دولتی و ملی آنها را در جنگ عراق مورداستفاده قرار می دهد.بی دلیل نیست که سیاستمدارانی مانند جان هاوارد در معرض شکست و انزوا قرار گرفته اند.
در هر صورت رایس به نماد استیصال ایالات متحده آمریکا در ابتدای هزاره سوم تبدیل شده است.رایس در سفر اخیر خود به مسکو باردیگر با شکست روبه رو شده است.شکستی که معلول عدم شناخت ملکه جنگ نسبت به زیرساختهای جهان امروز است.وزیر امور خارجه آمریکا از طرفداران استقرار سیستم دفاع ضدموشکی آمریکا در خاک اروپاست.این در حالیست که کاخ کرملین چنین طرحی را به هیچ عنوان نمی پذیرد. وزیر امور خارجه روسیه در جریان سفر رایس به مسکو اعلام کرد روسیه و آمریکا در مذاکرات خود درباره طرح سپر دفاع موشکی به توافقی دست نیافتند و روسیه خواهان تعلیق موضوع استقرار سپر دفاع موشکی از سوی آمریکا در اروپای مرکزی شد.
“سرگی لاوروف” در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با “رابرت گیتس” و “کاندولیزا رایس”وزیران دفاع و امور خارجه آمریکا اظهار داشته است که هیچ توافقی در نشست دوطرف حاصل نشده است و مسکو خواهان تعلیق موضوع است زیرا در هر صورت این اقدام تهدیدی برای روسیه است ومسکو هشدار می‌دهد در صورتی که آمریکا دست به این امر زند از پیمان منع گسترش موشک بالستیک خارج می‌شود.
از سوی دیگر رایس در این کنفرانس اعلام کرده است که واشنگتن گفتگوهای خود را با متحدان خود یعنی لهستان و جمهوری چک برای استقرار سپر دفاع موشکی ادامه خواهد داد و دعوت مسکو به تعلیق موضوع را نمی‌پذیرد. گیتس نیز ادعا کرده است که استقرار سامانه دفاع موشکی هیچ تهدیدی برای روسیه به همراه نخواهد داشت. در این طرح ۱۰ فروند موشک ردیاب آمریکا در لهستان و یک سامانه راداری قدرتمند و دقیق نیز تا سال ۲۰۱۲ میلادی در جمهوری چک نصب خواهد شد.
روسیه بشدت مخالف اجرای این طرح است و به آمریکا پیشنهاد دسترسی به رادار هشدار دهنده خود را در قبله در جمهوری آذربایجان و نیز رادار دیگری را در جنوب روسیه ارائه داده است. مقامات پنتاگون اعلام کردند این رادارها مکمل یکدیگر هستند اما جایگزین سامانه راداری جمهوری چک نخواهند شد.
همان گونه که مشخص است،ملکه جنگ در سفر اخیر خود به مسکو نتوانسته است به موفقیتی دست یابد.در این سفر اختلافات روسیه و ایالات متحده آمریکا بر سر مسئله استقرار سیستم دفاع موشکی آمریکا در خاک اروپا تشدید شده است.این در حالیست که رایس همواره خود را دیپلماتی کارآمد و موثر می داند.اما مصادیق این تاثیر گذاری در سیاست خارجی واشنگتن به هیچ عنوان وجود ندارند.از این رو برخی از جمهوریخواهان سنتی خواهان برکناری کاندولیزارایس و دیک چنی از قدرت هستند.هر چند چنی و رایس بر سر اصول سیاست خارجی آمریکا با یکدیگر اختلاف دارند،اما هردوی آنها نسبت به ناکارآمدی سیاسی در آمریکا متهم هستند.
دیدگاه رایس نسبت به مسئله اشغال عراق نیز در جای خود جالب توجه است.در حالی که رسانه های آمریکا و محافل مطبوعاتی این کشور صراحتا از شکست آمریکا در عراق سخن به میان می آورند،ملکه جنگ در اظهاراتی غیر مستند و کاملا احساسی خود را پیروز میدان بغداد معرفی نموده است.
وزیر خارجه‌ی آمریکا در این راستا گفته است که وی نسبت به این موضوع احساس غرور می‌کند که دولت بوش رژیم صدام را سرنگون کرد و معتقد است که تاریخ ممکن است نسبت به منتقدان فعلی، با او مهربانانه‌تر رفتار کند!
از زمان آغاز جنگ عراق ده‌ها هزار غیر نظامی عراق و حدود ۳۸۰۰ سرباز آمریکایی نیز کشته شده‌اند. رایس در اسین راستا می گوید:من نگران میراثم نیستم. در این ۱۴ ماه باقیمانده به پایان فعالیتم نگران آنچه که بدست آورده‌ایم، هستم. دولت بوش از سال ۲۰۰۱ تصمیم‌های تاریخی و سختی اتخاذ کرده است. تغییرات تاریخی و بزرگ برای به اجرا درآمدن زمان می‌برد. مطمئن هستم که اهم اخبار و قضاوت تاریخ به ندرت همانند یکدیگر هستند. به نظر من موضوع مهم این است که از نظر سیاست خارجی آمریکا چه کار می‌توانیم انجام دهیم تا به ثبات عراق کمک کنیم.
این اظهارات رایس در حالی منتشر شده است که گلن کسلر، خبرنگار روزنامه‌ی واشنگتن پست در کتاب جدید خود درباره‌ی رایس اعلام کرد که وزیر خارجه‌ی آمریکا اکثر زمان خود در این سمت را به اصلاح اشتباهاتی که در زمان حضورش در سمت مشاور امنیت ملی مرتکب شده بود، صرف می‌کند.
رایس نیز مانند بوش تصریح کرد ه است که که ‌آمریکا احتمالا برای مدت طولانی در عراق خواهد ماند و “این حضور نه تنها برای ثبات عراق است بلکه برای ثبات در خاورمیانه سرنوشت ساز است!
آنچه مسلم است اینکه رایس نیز همانند بوش و چنی نسبت به شکست واشنگتن در بغداد آگاه است،منتهی نمی تواند نسبت به این شکست اعتراف کند.وزیر امور خارجه آمریکا پس از استعفای گونزالس و کارل رو بدترین دوران خود را می گذراند.موج انتقادات سیاستمداران و مخالفان جنگ عراق به سوی وی و بوش روانه شده است و آنها نیز چاره ای جز سکوت یا فرافکنی در مقابل این اعتراضات را ندارند.ملکه جنگ سعی دارد خود را پیروز میدان عراق جلوه دهد.این در حالیست که پترائوس و رایان کراکر به سبب گزارشهای مضحکانه خود از سوی کنگره آمریکا مورد تمسخر قرار گرفته اند.
ملکه جنگ هر لحظه به نقطه سقوط خود نزدیک تر می شود.برخی کارشناسان مسائل آمریکا معتقدند که رایس نیز قبل از به پایان رسیدن دوران ریاست جمهوری بوش پسر استعفا خواهد کرد .در مقابل عده ای دیگر می گویند که وزیر امور خارجه آمریکا و دیک چنی تا آخر این دوره در کنار بوش پسر خواهند ماند،زیرا دیگر چیزی برای از دست دادن یا پیروز شدن ندارند!واقعیت امر این است که کاندولیزارایس امروزه بیش از هرزمان دیگری نسبت به سرنوشت خود نگران است.وی به عنوان یکی از اصلی ترین حامیان جنگ عراق باید بعدها در مقابل افکارعمومی جهان پاسخگو باشد.از سوی دیگر،رایس در صورت استعفا،برکناری و حتی شکست جمهوریخواهان در انتخابات سال ۲۰۰۸ جایی در دستگاه سیاسی آمریکا نخواهد داشت.این مسئله ایست که ملکه جنگ را به شدت می آزارد.
از اکنون می توان رایس را به عنوان یکی از اصلی ترین شکست خوردگان ماجراجویی آمریکا در ابتدای هزاره سوم معرفی نمود.وزیر امورخارجه ایالات متحده آمریکا فردی بود که در ابتدای سال ۲۰۰۰ خود را در اوج قدرت فرض می کرد و امروزه جز سقوط و پسرفت چیزی در مقابل خود نمی بیند.
سعید سبحانی
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید