جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تفکر و وابستگی های عناصر کلیدی در کابینه اوباما


تفکر و وابستگی های عناصر کلیدی در کابینه اوباما
باراک اوباما پس از طی مراحل پر فراز و نشیب و مبارزه نفسگیر با رقبای داخلی (از حزب دموکرات) و نامزد حزب رقیب (مک کین جمهوریخواه) در پائیز سال جاری به عنوان چهل وچهارمین رئیس اجرایی ایالات متحده امریکا انتخاب گردید. این انتخابات، شگفتی و امیدهای بسیاری در داخل وخارج امریکا بوجود آورد ،اما اعلام اسامی نامزدهای تصدی ۲۱ وزارتخانه این کشور موجی از تعجب را ایجاد کرد و جهانیان را با تضاد گفتار و عمل اوباما مواجه ساخت؛در نگاه نخست اعضای کابینه جمع نقیضین تلقی می گردد ولیکن با نگاه دقیق تر و بررسی حلقه مشاوران و اعضای کمپین انتخاباتی رئیس جمهور سیاهپوست به سهولت می توان دلیل برگزیدن نامهای مطرح شده برای تصدی وزارتخانه های ایالات متحده را درک نمود زیرا در سیستم های حزبی افراد با عنایت به میزان وفاداری، همراهی و تلاش برای پیاده سازی اهداف حزب پاداش دریافت می دارند که همین رویه نیز بر ساختار حزبی امریکا حاکم می باشد.
اندیشه های باراک اوباما و اکثریت اعضای کابینه و مشاوران وی که در زیر شاخه بین الملل گرایان لیبرال از حزب دموکرات می گنجد شباهت های بسیاری به نومحافظه کاران از طیف جمهوریخواهان دارد و فقط یکی از مهمترین تفاوت آنان را چنین می توان گفت: «اینان معتقدند صلح دموکراتیک و ارزش های امریکایی به واسطه فعالیت های چند جانبه بهتر حاصل می شود تا ازطریق بکارگیری قوه قهریه و اقدامات یکجانبه و لذا راهکار مناسب در تأمین منافع ملی را چندجانبه گرایی تجویز می کنند.»
اوباما ضمن بهره گیری از تمامی توان افراد برجسته و صاحب نفوذ حزب خویش میانه روهای حزب جمهوریخواه را درکابینه خود جای داده تا یکی دیگر از شعارهای دوران مبارزات انتخاباتی مبنی بر بکارگیری از همه استعدادهای ملی بدور از تعلقات نژادی و وابستگی حزبی را عملی سازد.
اعضای معرفی شده برای تصدی چند وزارتخانه و پست ارشد به شرح ذیل است:
۱‎) جوزف بایدن - (معاون رئیس جمهور)
۲‎) هیلاری کلینتون - وزیر امور خارجه
۳‎) رابرت گیتس - وزیر دفاع دولت بوش که در سمت خود ابقا شد.
۴‎) تیموتی گیتنر- وزیر خزانه داری
۵‎) اریک هولدر- وزیر دادگستری یا همان دادستان کل
۶‎) استیون چو- وزیر انرژی
۷‎) ویلیام بیل ریچاردسون- وزیر بازرگانی
۸) جانت ناپولیتانو - وزیر امنیت داخلی
۹‎) ژنرال جیمز جونز- مشاور امنیت ملی
۱۰‎) سوزان رایس- نماینده امریکا در سازمان ملل متحد
۱۱) رابرت گیبز - سخنگوی کاخ سفید
۱۲‎) رام امانوئل- رئیس کارکنان کاخ سفید
آنچه در وهله اول از فهرست بالا استنباط می شود این است که کابینه اوباما ترکیبی از افرادی است که هریک خود به تنهایی می توانند داعیه رئیس جمهور شدن را داشته باشند و تقریباً از تمام نقاط جغرافیایی کشور( ایالت های جنوبی ، غربی ، شرقی و غرب میانه) با نژادهای مختلف (امریکایی آفریقای تبار، آسیایی تبار ، اسپانیولی و عرب تبار) و صاحب منصبان عالی رتبه دولت های سابق(وزیر ، معاون و نماینده ویژه رئیس جمهور) را در خود پذیرا شده اند.
▪ جوزف آر. بایدن : مرد اول سیاست خارجی ایالات متحده
کاتولیک ایرلندی تبار از سال ۲۰۰۱ تا این اواخر رئیس کمیسیون روابط خارجی سنا بود.
بایدن نقش بسیار مهمی در جلب حمایت یقه آبی های سفیدپوست امریکا، برای گرایش به سوی اوباما ایفا نمود. بایدن در میان امریکایی ها به عنوان چهره ای خردگرا و واقع بین معروف است. سناتور۶۵ ساله امریکایی از جمله مخالفان سرسخت مواضع افراطی نومحافظه کاران و شخص جورج بوش در خصوص ایران بود. به همین دلیل بارها خواهان گفت و گو و از سرگیری روابط با ایران شد.
باید به این نکته اشاره کرد که او علایق خود با اسرائیل را کتمان نمی کند. در مصاحبه ای با شبکه اول تلویزیون اسرائیل گفت : «من یک کاتولیک معتقد هستم و مانند هر کاتولیک سرسختانه بر این اصل پای می فشارم که یک کاتولیک خوب قبل از آنکه مسیحی باشد، باید یک یهودی خوب باشد و من نیز پیش از آنکه مسیحی باشم خود را یک یهودی می دانم، و نه تنها این، بلکه افتخار دارم که بگویم که من یک صهیونیست هستم و به صهیونیست بودن خود افتخار می کنم و به وجود اسرائیل و ملی گرایی یهودیان سخت پایبندم».
▪ رابرت گیتس : بازمانده کابینه جورج بوش
دانشجوی دانشگاه ایندیانا بود که کار خود را در سازمان مرکزی اطلاعات امریکا (سیا) آغاز کرد. رابرت گیتس سپس در سال ۱۹۶۹ به عنوان افسر اطلاعات و تجسس در اداره عملیات استراتژیک هوایی پایگاه وایتمن به کار مشغول شد. گیتس پس از پایان دوره سربازی مجدداً به سازمان مرکزی اطلاعات امریکا باز گشت. رابرت گیتس در سال ۱۹۷۴ سیا را ترک کرد و به شورای امنیت ملی امریکا پیوست. او دوباره در اواخر سال ۱۹۷۹ به سیا بازگشت و در مرکز آمار و سنجش راهبردی این سازمان مشغول به کار شد. گیتس سپس در سال ۱۹۸۶ در پست معاونت سازمان مرکزی اطلاعات امریکا ایفای نقش نمود. رابرت گیتس توانست در سال ۱۹۸۷ ریاست کل سازمان سیا را برعهده بگیرد اما به خاطر متهم شدن به بی کفایتی در اداره امور ایران از دولت ریگان اخراج شد (قضیه مک فارلین) . گیتس تنها فرد در تاریخ سازمان مرکزی اطلاعات امریکا (سیا) می باشد که از پائین ترین رده کارمندی تا بالاترین رده اجرایی این سازمان را تجربه کرده است. وی در ۸ نوامبر سال ۲۰۰۶ میلادی از سوی جورج بوش رئیس جمهوری امریکا به جای دونالد رامسفلد به عنوان بیست ودومین وزیر دفاع برای تصدی پست مزبور انتخاب شد. رابرت گیتس رسماً از سوی باراک اوباما به عنوان نامزد پست وزارت دفاع در دولت آینده امریکا، معرفی شد.
گیتس ۶۵ ساله در خلال ۴۰ سال گذشته در هفت دولت متوالی امریکا خدمت کرده است؛ رئیس پنتاگون دیدگاه هایی همسو با دیدگاه های اوباما درباره افغانستان و گوانتانامو دارد ‎/ اما دیدگاه رابرت گیتس درباره عراق به طور کامل با دیدگاه اوباما در این باره همسو نیست زیرا وزیر دفاع خواستار کاهش آهسته تر نیروهای امریکایی مستقر در عراق شده است ولیکن اوباما در مبارزات انتخاباتی خود از خروج نیروهای امریکایی طی یک جدول زمانی شانزده ماهه حمایت کرده بود.
▪ اریک هولدر : دادستان پرحاشیه
در سال ۱۹۸۸ رونالد ریگان، رئیس جمهوری اسبق امریکا، هولدر را به عنوان یکی از قاضی های دادگاه عالی واشنگتن دی.سی منصوب کرد. هولدر تا سال ۱۹۹۳ در این سمت خدمت کرد. پس از پیروزی بیل کلینتون، هولدر به سمت معاون دادستان کل امریکا برگزیده شد. هولدر به عنوان اولین معاون دادستان کل امریکا که اصلیتی آفریقایی - امریکایی داشت، این پست را تحویل گرفت. اریک هولدر در حال حاضر برای یک شرکت حقوقی کار می کند و دست آخر باراک اوباما، رئیس جمهوری منتخب امریکا، او را به عنوان دادستان کل امریکا در کابینه آینده خود معرفی کرد. اریک هولدر ۴۷ ساله اولین امریکایی آفریقایی تباری خواهد بود که این پست حساس و مهم را برعهده خواهد گرفت. هولدر یکی از طرفداران باراک اوباما در مبارزات انتخاباتی وی در مقابل هیلاری کلینتون و جان مک کین بود. گروهی از سناتورهای جمهوریخواه با توجه به پرونده کاری بسیار ناسالم هولدر در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون، خواستار تحقیقات گسترده تر از سابقه حرفه ای وی شده اند. یکی از موارد مطرح شده علیه هولدر، دال بر آن است که وی نقش کلیدی در یکی از۱۷۷ فرمان عفو و تخفیف مجازات که بیل کلینتون در روز آخر دوره کاری اش در ژانویه۲۰۰۱ صادر کرد، داشته است.
▪ جیمز جونز : همرزم جان مک کین
پدر جونز همانند جان مک کین در ارتش خدمت کرده و در نبردهای جنگ دوم جهانی نیز شرکت داشته است ‎.وی در پست های فرماندهی متعددی از جمله فرمانده ستاد مشترک نیروهای امریکا و اروپا در ناتو، فرمانده نیروهای امریکایی مستقر در اروپا ، رهبر نیروهای پیمان آتلانتیک شمالی در بوسنی و هرزگوین بوده است.این ژنرال چهار ستاره پس از ۴۰ سال خدمت در فوریه ۲۰۰۷ بازنشسته شد. پس از اشغال عراق و بروز مشکل امنیتی در این کشور کنگره در مه ۲۰۰۷ کمیسیونی جهت کشف قابلیت های ارتش و پلیس عراق به نام کمیسیون مستقل نیروهای امنیتی عراق تشکیل و مسئولیت آن را به جونز واگذار کرد؛ همچنین وی در اواخر سال ۲۰۰۷ از سوی کاندولیزا رایس به عنوان فرستاده ویژه امنیتی خاورمیانه منصوب شد. باراک اوباما پس از پیروزی در انتخابات فرمانده پر مدال را به سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید معرفی کرد. نکته مهم در اینجاست که انتقاد جونز به شروع جنگ عراق باز نمی گشت، بلکه وی براین باور بود که امریکا باید با تمام قوا این جنگ را اداره کند. جونز همواره دونالد رامسفلد را به علت تعلل در اعزام نیرو و تجهیزات کافی به عراق به چالش کشیده است. جیمز جونز به عنوان هماهنگ کننده سیاست خارجی امریکا نقشی محوری در دولت اوباما را به خود اختصاص خواهد داد.
ابراهیم رحمانی
منبع : روزنامه ایران