شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

گذر <باک> از طوفان


گذر <باک> از طوفان
زمانی که <لی میونگ باک> در ماه فوریه گذشته به عنوان رئیس جمهور کره جنوبی بر سر کار آمد، گزارش‌هایی مبنی بر شکست ناپذیری وی به گوش مـی‌رسـید. باک ۶۶ ساله که به آسانی توانست در انتخابات به پیروزی دست یابد، این فرصت را به دست آورد تا دستور کار بلند پروازانه خود از جمله اصلا‌حات اقتصادی، موضع سرسختانه در قبال کره شمالی و ارائه چهره بزرگ بین‌المللی از کشورش را به معرض نمایش بگذارد. اما تنها ۳ ماه بعد، محبوبیت باک که کره جنوبی‌ها او را بـه مـاشـیـن بـولـدوزر تـشـبـیه کرده‌بودند، تنزل پیدا کرد. طی هفته گذشته، دهها هزار تظاهر کننده به خیابان‌های شهر سئول ریختند و علیه وی دست به تظاهرات زدند.محبوبیت باک در میان مردم کره جنوبی به ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده است و چنین به نظر می‌رسد که وی برای جلب نظر منتقدان خود باید دست به ترمیم کابینه بزند. هفته گذشته در پی اعتراضات مردم کره جنوبی به طرح از سرگیری واردات گوشت از امریکا به رغم نگرانی‌ها مبنی بر آلوده بودن آنها به ویروس جنون گاوی، کل کابینه کره جنوبی استعفا کرد. دوره شکست ناپذیری باک به پایان رسیده است.
باک در مصاحبه‌ای با مجله تایم در کاخ ریاست جمهوری خود که در تاریخ ۳ ژوئن انجام گرفت، گفت، در حال تعدیل شکل رهبری خود از یک حالت غیر انعطاف‌پذیر به شکلی منعطف و متغیر است. وی می‌گوید: برخی از من انتقاد می‌کنند که به حرف همه مردم کره جنوبی گوش نمی‌دهی و نوع رهبری من یک بعدی و یک طرفه است و مسیر خاص خود را دارم البته من سعی می‌کنم که به صحبت‌های بیشتری گوش دهم. بسیار دشوار است که باک را به عنوان فردی تصور کرد که طالب نظر اجماع باشد. او یک محافظه‌کار طرفدار تجارت آزاد است که عقاید ثابت و خاص خود را در مورد لزوم انجام اصلا‌حات اقتصادی در کشورش دارد. زمانی که او به عنوان شهردار سئول در اوایل دهه جاری میلا‌دی خدمت می کرد ، دستور تخریب یک بزرگراه اصلی این شهر را صادر کرد تا اینکه مسیر رودخانه ای که از محل بزرگراه عبور می کرد، هموار شود . باک به عنوان رئیس اجرایی شرکت مهندسی و ساختمانی هیوندای - بزرگترین شرکت ساختمانی کره جنوبی- قدرت زیادی را به‌دست آورد .
کره جنوبی طی چند دهه گذشته توسط گروهی از افراد دیکتاتور و مشاوران آنها اداره می‌شد و اقتصاد این کشور تحت کنترل تاجران بزرگ و دیکتاتور منش قرار داشت. این جهان بود که لی میونگ باک را به صحنه ظهور رساند و رفتار آمرانه و با اراده وی توانست رای دهندگان را به سمت خود بکشاند تــا پــس از پـنــج ســال رهـبـری لـیـبـرال و اغـلـب بـدون سکان روموهیون رئیس جمهور سابق کره جنوبی، باک را به جانشینی وی برگزینند. اما کره جنوبی مدرن یک دموکراسی است که بسیار شکننده ظاهر شده است . این کشور با اختلا‌فاتی میان ثروتمند و فقیر، پیر و جوان ، چپ و راست دچار شکاف شده است . این جامعه دارای صدها جنبش احزاب سیاسی است که در مورد هر تصمیم دولتی به نحوی که گویا سرنوشت کشور در خطر است، به جدال و مبارزه با یکدیگر می پردازند . هیچ کس امروز در کره جنوبی نمی تواند به آسانی نمره قبولی کسب کند . در ماه آوریل، <لی گون هی> تاجر سرمایه‌دار و رئیس شرکت سامسونگ پس از گریز از پرداخت مالیات و نقض وظایف مالی مجبور به استعفا شد. تحت شرایط فعلی، حتی معروف ترین مقام برجسته در کره جنوبی باید به نحوی عمل کند که منافع گروه ها را برآورده سازد . یک کارشناس در مورد سیاست های ریاست جمهوری کره جنوبی می گوید: کره جنوبی به رهبری نیاز دارد که بتواند به طور کارآمد مذاکره و سازش کند و کشور را به شکلی موثر اداره نماید . باک باید نقش یک دلا‌ل را بازی کند تا اینکه نقش یک فرمانده را به خود بگیرد.برای یک سیاستمدار آسیایی حالت تدافعی گرفتن چندان غیرمعمول نیست. دوران قدرت به سرآمده است.
طی ۲ دهه گذشته کشورهای سراسر منطقه شاهد انتقال های قدرت از رژیم های خودکامه به سمت دموکراسی های شکننده ای بـودنـد کـه اغـلـب غیرقابل کنترل به نظر می‌رسید. آسیایی‌ها بازوهای سیاسی خود را منعطف کرده‌اند و حقوق مدنی خود را حتی فراتر از پای صندوق های رای تمرین می کنند و اعتراض خود را نسبت به رهبرانی که به تعهدات خود عمل نمی‌کنند، ابراز می‌دارند. به رغم پیروزی های بزرگ انتخاباتی در کشورهای آسیایی، رئیس‌جمهورانی نظیر تاکسین شیناواترا از تایلند و ژوزف استرادا از فیلیپین پیش از پایان دوره خود و به خاطر اعتراض عموم به نحوه عملکرد آنها، از قدرت برکنار شدند. در انتخابات پارلمانی اخیر در کشور مالزی، پیروزی سیاستمداران حزب اپوزیسیون، ائتلا‌فی را که به مدت دهه‌ها بر کشور حکومت می کرد، تضعیف کرد. در اندونزی نیز پس از پایان ۳۲ سال حـکـومـت دیـکـتـاتـوری سـوهارتو، این چهارمین کشور پرجمعیت جهان وارد خطوط منطقه ای ، ایدئولوژیکی و مذهبی شد. بنابراین باک نباید نسبت به کـاهش محبوبیت خود شگفت زده شود. وی در ماه آوریل ممنوعیت بر واردات گوشت از آمریکا را در آسـتـانـه نـشـسـت خـود با جرج بوش رئیس جمهوری آمــریـکـا لـغـو کـرد. ایـن مـمـنـوعـیـت از زمـان کـشف جــنـــون گـــاوی در ســـال ۲۰۰۳ در آمـــریــکـــا اعـمـال شده بود. در حالی که این بیماری هنوز بلا‌تکلیف مانده است، باک این ممنوعیت را لغو کرد تا از این طریق به بهبود روابط و تصویب توافق نامه تجارت آزاد با آمـریـکـا کـمـک کـند. اما به عقیده بسیاری از مردم کره جنوبی، این اقدام نوعی خود فروشی رئیس جمهور کره جنوبی به واشنگتن بود که طی آن سلا‌مت عموم را در خطر و صنعت کشاورزی کره جنوبی را در معرض آسیب قرار داد. در تاریخ اول ژوئن، حدود ۴ هزار تظاهر کننده در اعتراض به این تصمیم باک دست به تظاهرات در خـیابان‌های شهر سئول زدند و پلیس مجبور بـه اسـتـفـاده از آب فـشـارقـوی بـرای متفرق کردن تظاهر کنندگان شد. باک مجبور شد تا دوباره ممنوعیت بر واردات گوشت آمریکا را اعمال کند. وی در مصاحبه با تایم گفته است کاملا‌ نسبت به نقطه نظر تظاهر کنندگان آگــاه اســت. ایــن مــوضــوعــی اســت کــه ســلا‌مـتــی آنها را به خطر می‌اندازد.
باک شاید ناآگاهانه و به خاطر افزایش انتظــــــارات عمــــــــــوم نسبت به خود موجبــــــات تظاهرات علیـــــــه خود را فراهــــــم آورده است. زمانی که وی به عنوان رئیس اجرایی شرکت هیوندای منصوب شد، ‌وعــده داد تـا رشـد اقـتـصـادی کـره جـنـوبـی را از ۵ درصد در سال ۲۰۰۷ به ۷ درصد ارتقا دهد.وی گفته است می‌خواهد کره را به عنوان یک کشور پیشرفته و قابل رقابت با سراسر جهان تبدیل کند اما به اعتقاد کره‌ای ها، این هدف غیر قابل دسترس است. اقتصاد کشور در حال تنزل است وتورم درحال افزایش ؛ به طوری که تورم ۵ درصد اعلا‌م شده و طی ۷ سال گذشته به بالا‌ترین میزان رسیده است که از دلا‌یل آن افزایش قیمت سوخت و مواد غذایی بوده است. یک استاد دانشگاه در کره جنوبی می‌گوید: شاید این یک مرحله گذرا باشد و شاید هم اوضاع بدتر شود. باک با یک بحران جدی روبه رو است که می‌تواند ادامه دوره پنجساله ریاست جمهوری وی را به خطر بیاندازد. وی برای اجتناب از چنین سرنوشتی باید شدیدا تلا‌ش کند تا سیاست‌های خود را به فروش برساند. اما سوابق باک نشان داده است که او می‌تواند به سلا‌مت از این طوفان عبور کند. او ناهمواری‌های اطراف خود را مثبت می‌بیند و آن را نوعی پویایی کره و کاراکتری تعیین کننده که کره و مردم آن را از سایر کشورها متمایز می‌کند، قلمداد می‌کند. وی بر این عقیده است که می‌توان ناهمواری ها و سختی‌ها را به موتور رشد و توسعه تبدیل کرد، اما شاید این سختی‌ها دوره ریاست جمهوری وی را دشوارتر کند.
منبع: تایم
منبع : روزنامه آفتاب یزد